Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pacsni - a retró péksüti

Pacsni - a retró péksüti
Pacsni - a retró péksüti
57 perc / előkészület: 45 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Suliba menet a házunkkal szembeni kicsi kioszkban dobozos tej kíséretében, az Édesanyám által előirányozott kifli helyett vásároltam ezt az egyszerű, de annál finomabb péksütit. Akkor még nem sejtettem, hogy egyszer magam is elkészítem. Azt sem hittem, hogy idővel kikopik, eltűnik a pékségek, közértek polcairól, pedig ez történt. Nincs miértje. Csak jövője lehet, ha visszahozzuk a köztudatba. Ha a mostani szituban tudsz szerezni lisztet, élesztőt, és kipróbálod ezt a receptet, biztosan egyet fogsz érteni velem, és a régi receptúra megismertetésének lelkes pionírjává válsz.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kívül roppanós, belül vaj-puha, jó reggelire, uzsonnára és vacsorára egyaránt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, fakanállal picit elkeverjük, és kevés lisztet szórunk a tetejére (a megadott mennyiségből, nem azon felül). Ha jól felfutott az élesztő, akkor a lisztszórás szépen megrepedezik a tetején.
  2. Én konyhai dagasztógéppel dolgoztam, de simán kézzel is jól ki lehet dagasztani a tésztát. A gép fémüstjébe öntjük a hozzávalókat, a lisztet, a sót, egy kanál puha vajat (ezt én nem bírtam ki, hogy ne adjak hozzá, eredetileg nem kell) és a cukros élesztőt, majd kb. 4-5 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, ami szép selymes színű, lágy tapintású lesz és elválik az edény falától.
  3. Ekkor lisztezett deszkára szedjük, harmadoljuk, gömböcökbe formázzuk, majd konyharuhával letakarva kelesztjük úgy 15 percig.
  4. Utána ujjaink segítségével téglalapot formázunk a tésztákból, és mint egy papírt, hosszanti irányban két oldalról behajtjuk, majd az így kialakított ducibb csík két széléről megint behajtjuk a tésztát, hogy úgy nézzen ki, mint egy bukta. Letakarva további 15 percig kelesztjük.
  5. Előmelegítjük a sütőt 200-220 fokosra.
  6. A három bucit téglalap alakúra nyújtjuk, melynek mérete kb. 25x30 cm. Fagyos vajat reszelünk először az egyik lapra, azt letakarjuk egy másikkal, erre ráreszeljük a vaj másik felét, és jöhet a harmadik lap fedőnek.
  7. Egyszer-kétszer, nem túl rányomva átfutunk a sodrófával a tészta tetején, majd 12 nagyjából egyforma, kisebb téglalap formájú részre vágjuk. Ezeket egyenként két hosszanti végén megfogva meghúzogatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kettő gáztepsire fog kényelmesen elférni. Itt még konyharuhával letakarva hagyjuk egy 15 percig pihenni, kelni.
  8. A pacsnikat úgy, ahogy az előbb, nyújtogassuk, lebegtessük meg még egyszer, így kapják meg a jellegzetes formájukat. A felületüket megszórhatjuk nagy szemű sóval, és a sütőbe tétel előtt spricceljük meg vízzel is, hogy pici gőz keletkezzen a sütőben. 12-15 percig süssük, lehetőleg a két tálcát egyenként, ne egyszerre.
  9. Sütés után óvatosan, de egyből fogyasztható. Simán, tejjel és lekvárral, vagy sósan, sajttal is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 095
elküldve: 4
receptkönyvben: 59
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
329 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: édes leveles
hasonló kategóriák: buci, zsemle, kifli, croissant, perec, burek, hamburger-buci, briós, pita, bagel

egyéb elnevezések

pasztrána, vajas lapos, vajas lepény, vajas péksüti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2020-03-29 04:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.03.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

438
friss élesztő 25 g
tej 300 ml
cukor 2 ek
finomliszt 450 g
1 teáskanál
vaj 10 dkg
1 kávéskanál