Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyújtott vakarcs avagy sós rétes

Nyújtott vakarcs avagy sós rétes
Nyújtott vakarcs avagy sós rétes
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósom a Bakonyból származott, tőle tanultam ezt a receptet. Ő persze még nyújtotta a rétest, én ezt sajnos nem tanultam meg, és már nem is fogom. Az ő nyújtott vakarcsa csak a tejfölös tojással volt töltve, én azóta kicsit hozzátettem a magam ízlésének megfelelően. Férjem azóta is csak az eredeti recept szerint kéri. Néha megkóstolja azt is, amit magamnak készítek, de a kedvence a sima tejföl-tojás keverékes.

Általában a 4 rétesből kettőt csak simán készítek, a másik kettőt attól függően töltöm, hogy mi van itthon, vagy milyet szeretnék enni. A fokhagyma és a sajt vagy a vöröshagyma és sajt szinte mindegyikben szerepel. Ezzel a rétessel kicsit egyszerűbb dolgozni, mert a tejfölös olajjal megkent lapot megszóróm reszelt sajttal, így már nem folyik szét a tojás. Ha van itthon egy kis csirkemell, akkor negyed mellet megkaparok, vagy apróra összevágom, egy teflon edényben kifehérítem, megszórom egyéni ízlés szerint fűszerrel, sóval, és azt teszem a sajtra, majd mindig a végén kerül rá a tojás-tejföl keverék. Készítettem már úgy is, hogy a húslevesben megfőtt húst aprítottam fel, de akkor is kicsit átpirítottam és fűszereztem a húst, mert úgy finomabb. Ha van itthon gomba, akkor azt apróra vágom, megdinsztelem egy kis hagymán, a lapot megszórom a reszelt sajttal majd a gombával, és úgy jön rá a tejföl-tojás keverék. Ha tejföl-tojás keveréken kívül bármit teszünk bele, sokkal laktatóbb lesz, és persze különböző ízeket kapunk.

Mi ezt az ételt főételnek fogyasztjuk, de előételnek is kiváló.

Készítettem már sok ismerősömnek, és mindenki nagyon szerette.

hozzávalók / 2 adag

A réteshez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A réteshez a hozzávalókat előkészítjük: felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
  2. A réteslap kenéséhez az olajat és tejfölt elkeverjük.
  3. Ha a tejfölös tojáson kívül bármivel megszórnánk rétesünket, azokat is előkészítjük. A sajtot lereszeljük, a fokhagymát vagy vöröshagymát apróra vagy szálasra vágjuk, a csirkehúst vagy gombát megdinszteljük, stb.
  4. A réteslapokat úgy használjuk, ahogyan az a használati utasításán rajta van. A réteslapokból egy réteshez kettőt használunk, megkenjük az olaj-tejföl keverékkel, majd a tejföl-tojás keveréket kanállal locsolgatjuk rá. Vigyázzunk, könnyen lefolyik, gyorsan kell dolgozni. (Ha a tejfölös tojáson kívül teszünk még rá valamit, akkor a megkent lapra kerül a reszelt sajt, arra jöhet a megdinsztelt hús vagy gomba, stb., erre kerül a tejfölös tojás.)
  5. A réteslapot ugyanúgy tekerjük fel, mint az édes réteshez, folyamatosan behajtva az oldalát is, hogy a tejfölös tojás ne folyjon ki belőle. 
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük felvert tojással, és kb. 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 46x34 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 936
elküldve: 3
receptkönyvben: 85
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sós rétes, tojásos sajtos rétes, hagymás rétes

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-08-22 00:25

Vivike, még mindig itt kószálok....:PPP ez is egy szuper recept, kedves story-val!!! Jöhet a többi! Üdv, Torma :)

kbetti84
kbetti84 Wed, 2013-07-10 20:35

Pápaiként édesanyám réteseit idézi a recept - köszönöm, hogy felidézhettem ezeket az ízeket az interneten is!

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Wed, 2013-07-10 21:11

Kedves Betti!
Örülök, hogy régi szép emlékeket idézett fel a recept. Anyósom készítette, persze a réteslapot ő nyújtotta hozzá, én csak megveszem az üzletben.
Üdvözlettel.

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2013-01-23 18:20

Kedves Vivike!
Nagyon szép emlékeket ébresztettél bennem :) A nagymamám mindig sütött ilyen rétest, imádtam! Ő ugyan az ország másik sarkába való, de ismerte, sütötte ezt a rétest: a nevére ugyan nem emlékszem, de náluk is csak olyan kis "vakarcs", megvetett-féle volt (maradék lapból készült, amire már nem jutott töltelék). Mindenki szerette. Ó, de régen nem ettem!
Köszönöm az emlék megidézést, Hajni :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Wed, 2013-01-23 18:27

Örülök, hogy ezzel az egyszerű és finom recepttel előjöttek szép emlékeid. Mint a sztoryban írtam, nálunk anyósom sütötte, de ő mindig úgy készült, hogy csak ezt sütötte, mert a két fia 1-1 tepsivel ettek, a maradékból jutott esetleg másnak is. Bevallom, hogy a réteslapból készült nem olyan, mint az frissen készített réteslapból, de azért így is finom, legalábbis nekünk ízlik. Próbáld ki, kíváncsi vagyok, hogy nektek ízlik-e, lécci adj róla véleményt.
Üdvözlettel: Vivike

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2013-01-24 08:46

Vivike!
Valószínűleg ez a recepet, rétes emlék marad nekem. 3 éve lisztérzékeny lettem, így finomlisztes dolgokat nem ehetek. Gluténmentes réteslap nem tudom, hogy létezik-e... ha igen, akkor vszínűleg nagyon drága :( A családom túrós és mákos rétes párti :)
De nagyon jó volt, hogy felidézted nekem ezeket az emlékeket, ízeket :)
Üdv, Hajni

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Thu, 2013-01-24 14:41

Kedves Hajni!
Sajnálom, hogy neked már csak az íz emléke marad meg. Azért érdemes lenne utánanézni, hogy lehet-e gluténmentes réteslapot kapni, hátha néha-néha megfizethető.
Üdv. Vivike

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Wed, 2013-01-23 17:35

Kedves Koszider!
Lehet, hogy valamit félreértettél, mert a 4. pontban azt írom, hogy 1 rúd réteshez két lapot kell használni (a réteslapok használati utasításánál is így van leírva). Azért jó, hogy rákérdeztél, mert esetleg nem teljesen egyértelmű a leírásom, így legalább más is láthatja. Tulajdonképpen a 8 lapból álló réteslap csomagból 4 rúd rétes lesz. Én a 4 tojást felverem és még sózás előtt kiöntök belőle egy keveset a kenéshez, a többihez keverem a tejfölt és sózom, borsozom. Általában két rudat csak simán a tojással töltöm, a másik kettőt variálom különböző ízesítésekkel.
Remélem kielégítő a válaszom, ha további kérdésed lenne, nyugodtan írj.
Kellemes sütögetést, jó étvágyat hozzá.
Üdvözlettel: Vivike

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2013-01-23 20:49

Kedves Vivike!
Igen, igen, ezt szerettem volna kitudni és így már teljesen világos: 4 rúd, abból 2 tojásos, 2 tetszés szerint. Egyébként magamtól is erre jutottam, de biztos, ami biztos, inkább rá is kérdeztem. Köszi!
Koszider

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2013-01-23 16:54

Kedves Vivike!
Először is: szuper indítás, nagyon tetszik ez az egyszerű rétes!
Lenne két kérdésem. Az első: azt írod, hogy 4 tojás kell hozzá. Az, amivel a legvégén megkened (6. pont), ezen felül még egy tojás? Másik: jól értem, hogy a megadott tojás mennyiséget 2 rúd 2 lapos rétesen kell elosztani, a fennmaradó 4 lap pedig tetszés szerint tölthető?
Üdvözöl: Koszider

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Wed, 2013-01-23 18:29

Kedves Koszider!
Bocsi, hogy nem a leveledre válaszoltam, figyelmetlen voltam, hogy van válaszlehetőség is. Kérdéseidre a választ egy külön hozzászólásban írtam le.
Üdvözlettel: Vivike

1239
réteslap 8 db
tojás 4 db
tejföl 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sajt 20 dkg
napraforgó olaj 1 dl
tejföl 2 ek