r
Nosalty Logó

Nyújtott vakarcs avagy sós rétes

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vivike
Nyújtott vakarcs avagy sós rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A réteshez

A kenéshez

Összesen 1241 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A réteshez

A kenéshez

Összesen 2480 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A réteshez

A kenéshez

Összesen 316 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.9 g

Zsír

  • Összesen
    87.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    507 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2102.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    582 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    148.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    519 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    516 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    489 micro
Összesen 1241 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.8 g

Zsír

  • Összesen
    175.3 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    1013 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4204.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    1489 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    1368 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    296.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1039 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    201 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    615 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1033 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    977 micro
Összesen 2480 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 316 Kcal

Hozzávalók

A réteshez

A kenéshez

Elkészítés

A réteshez

  1. A réteshez a hozzávalókat előkészítjük: felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
  2. A réteslap kenéséhez az olajat és tejfölt elkeverjük.
  3. Ha a tejfölös tojáson kívül bármivel megszórnánk rétesünket, azokat is előkészítjük. A sajtot lereszeljük, a fokhagymát vagy vöröshagymát apróra vagy szálasra vágjuk, a csirkehúst vagy gombát megdinszteljük, stb.
  4. A réteslapokat úgy használjuk, ahogyan az a használati utasításán rajta van. A réteslapokból egy réteshez kettőt használunk, megkenjük az olaj-tejföl keverékkel, majd a tejföl-tojás keveréket kanállal locsolgatjuk rá. Vigyázzunk, könnyen lefolyik, gyorsan kell dolgozni. (Ha a tejfölös tojáson kívül teszünk még rá valamit, akkor a megkent lapra kerül a reszelt sajt, arra jöhet a megdinsztelt hús vagy gomba, stb., erre kerül a tejfölös tojás.)
  5. A réteslapot ugyanúgy tekerjük fel, mint az édes réteshez, folyamatosan behajtva az oldalát is, hogy a tejfölös tojás ne folyjon ki belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük felvert tojással, és kb. 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 46x34
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 23643
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Anyósom a Bakonyból származott, tőle tanultam ezt a receptet. Ő persze még nyújtotta a rétest, én ezt sajnos nem tanultam meg, és már nem is fogom. Az ő nyújtott vakarcsa csak a tejfölös tojással volt töltve, én azóta kicsit hozzátettem a magam ízlésének megfelelően. Férjem azóta is csak az eredeti recept szerint kéri. Néha megkóstolja azt is, amit magamnak készítek, de a kedvence a sima tejföl-tojás keverékes. Általában a 4 rétesből kettőt csak simán készítek, a másik kettőt attól függően töltöm, hogy mi van itthon, vagy milyet szeretnék enni. A fokhagyma és a sajt vagy a vöröshagyma és sajt szinte mindegyikben szerepel. Ezzel a rétessel kicsit egyszerűbb dolgozni, mert a tejfölös olajjal megkent lapot megszóróm reszelt sajttal, így már nem folyik szét a tojás. Ha van itthon egy kis csirkemell, akkor negyed mellet megkaparok, vagy apróra összevágom, egy teflon edényben kifehérítem, megszórom egyéni ízlés szerint fűszerrel, sóval, és azt teszem a sajtra, majd mindig a végén kerül rá a tojás-tejföl keverék. Készítettem már úgy is, hogy a húslevesben megfőtt húst aprítottam fel, de akkor is kicsit átpirítottam és fűszereztem a húst, mert úgy finomabb. Ha van itthon gomba, akkor azt apróra vágom, megdinsztelem egy kis hagymán, a lapot megszórom a reszelt sajttal majd a gombával, és úgy jön rá a tejföl-tojás keverék. Ha tejföl-tojás keveréken kívül bármit teszünk bele, sokkal laktatóbb lesz, és persze különböző ízeket kapunk. Mi ezt az ételt főételnek fogyasztjuk, de előételnek is kiváló. Készítettem már sok ismerősömnek, és mindenki nagyon szerette.

Hozzászólások

koszider

Kedves Vivike! El?ször is: szuper indítás, nagyon tetszik ez az egyszer? rétes! Lenne két kérdésem. Az els?: azt írod, hogy 4 tojás kell hozzá. Az, amivel a legvégén megkened (6. pont), ezen felül még egy tojás? Másik: jól értem, hogy a megadott tojás mennyiséget 2 rúd 2 lapos rétesen kell elosztani, a fennmaradó 4 lap pedig tetszés szerint tölthet?? Üdvözöl: Koszider

Vivike

Kedves Koszider! Bocsi, hogy nem a leveledre válaszoltam, figyelmetlen voltam, hogy van válaszlehet?ség is. Kérdéseidre a választ egy külön hozzászólásban írtam le. Üdvözlettel: Vivike

Vivike

Kedves Koszider! Lehet, hogy valamit félreértettél, mert a 4. pontban azt írom, hogy 1 rúd réteshez két lapot kell használni (a réteslapok használati utasításánál is így van leírva). Azért jó, hogy rákérdeztél, mert esetleg nem teljesen egyértelm? a leírásom, így legalább más is láthatja. Tulajdonképpen a 8 lapból álló réteslap csomagból 4 rúd rétes lesz. Én a 4 tojást felverem és még sózás el?tt kiöntök bel?le egy keveset a kenéshez, a többihez keverem a tejfölt és sózom, borsozom. Általában két rudat csak simán a tojással töltöm, a másik kett?t variálom különböz? ízesítésekkel. Remélem kielégít? a válaszom, ha további kérdésed lenne, nyugodtan írj. Kellemes sütögetést, jó étvágyat hozzá. Üdvözlettel: Vivike

koszider

Kedves Vivike! Igen, igen, ezt szerettem volna kitudni és így már teljesen világos: 4 rúd, abból 2 tojásos, 2 tetszés szerint. Egyébként magamtól is erre jutottam, de biztos, ami biztos, inkább rá is kérdeztem. Köszi! Koszider

nyihaj

Kedves Vivike! Nagyon szép emlékeket ébresztettél bennem :) A nagymamám mindig sütött ilyen rétest, imádtam! ? ugyan az ország másik sarkába való, de ismerte, sütötte ezt a rétest: a nevére ugyan nem emlékszem, de náluk is csak olyan kis "vakarcs", megvetett-féle volt (maradék lapból készült, amire már nem jutott töltelék). Mindenki szerette. Ó, de régen nem ettem! Köszönöm az emlék megidézést, Hajni :)

Vivike

Örülök, hogy ezzel az egyszer? és finom recepttel el?jöttek szép emlékeid. Mint a sztoryban írtam, nálunk anyósom sütötte, de ? mindig úgy készült, hogy csak ezt sütötte, mert a két fia 1-1 tepsivel ettek, a maradékból jutott esetleg másnak is. Bevallom, hogy a réteslapból készült nem olyan, mint az frissen készített réteslapból, de azért így is finom, legalábbis nekünk ízlik. Próbáld ki, kíváncsi vagyok, hogy nektek ízlik-e, lécci adj róla véleményt. Üdvözlettel: Vivike

nyihaj

Vivike! Valószín?leg ez a recepet, rétes emlék marad nekem. 3 éve lisztérzékeny lettem, így finomlisztes dolgokat nem ehetek. Gluténmentes réteslap nem tudom, hogy létezik-e... ha igen, akkor vszín?leg nagyon drága :( A családom túrós és mákos rétes párti :) De nagyon jó volt, hogy felidézted nekem ezeket az emlékeket, ízeket :) Üdv, Hajni

Vivike

Kedves Hajni! Sajnálom, hogy neked már csak az íz emléke marad meg. Azért érdemes lenne utánanézni, hogy lehet-e gluténmentes réteslapot kapni, hátha néha-néha megfizethet?. Üdv. Vivike

Éva-Anyóca

Nagyon köszönöm, :-)

Vivike

Örülök, ha egy új ízt vihettem a konyhádba. Üdvözlettel: Vivike

Törölt felhasználó

Pápaiként édesanyám réteseit idézi a recept - köszönöm, hogy felidézhettem ezeket az ízeket az interneten is!

Vivike

Kedves Betti! Örülök, hogy régi szép emlékeket idézett fel a recept. Anyósom készítette, persze a réteslapot ? nyújtotta hozzá, én csak megveszem az üzletben. Üdvözlettel.

Torma

Vivike, még mindig itt kószálok....:PPP ez is egy szuper recept, kedves story-val!!! Jöhet a többi! Üdv, Torma :)

Hozzávalók

A réteshez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek