Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Néró, a békebeli aprósütemény

Néró, a békebeli aprósütemény
Néró, a békebeli aprósütemény
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vendégvárónak kiváló, esti filmezéshez tuti jó, éjszaka félig csukott szemmel is sima ügy, forró kakaóval meg egyenesen mesés egy hideg, esős, őszi szombat reggelen. De úgy önmagában is a gyermekkort idéző, az asztalról/dobozból/kamrából elcsenni való kis finomság.

A szupermarketekben kapható csomagolt variációk szépek és finomak, de a rengeteg térfogatnövelő és a tartósítók eléggé riasztó mennyiségben szerepelnek rajta. A cukrászdákban pedig újabban eszméletlen áron mérik, ahhoz képest, hogy tényleg nem túl sok munka és idő kell az elkészítéséhez.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez a klasszikus Néró néven futtatott, nagyjából ismeretlen eredetű aprósütemény, teasütemény. Nem hittem el, de tényleg kell legalább 1 nap ahhoz, hogy bepuhuljon a tészta, tényleg pár nappal  sütés után a legjobb, és megfelelően tárolva legalább 1 hétig eláll.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha vajat a cukorral felverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, egy csipet sót, majd a lisztet több kisebb részletben. Egy már nem folyós, de még nem gyúrható állagú krémet kell kapnunk, ennek megfelelően adagoljuk a végén a lisztet: néha kicsit több, máskor kevesebb kell, mint a 30 dkg.
  2. Nyomózsákba, habzsákba, hablabdába tesszük a krémet, és sütőpapírral bélelt tepsi(k)re 2 cm köröket formázunk. Közöttük hagyjunk elég helyet, mert terülni fog a sütés során! A recept szerint 3 tepsire való krémet kapunk, amiből ~25-45 db kisebb-nagyobb sütit készíthetünk.
  3. Előmelegített 180 C fokos sütőben 8-12 perc alatt készre sütjük. A teteje mindvégig világosbarna marad, amikor a szélek elkezdenek bebarnulni, biztosan jó, azonnal vegyük ki!
  4. Ha kissé kihűlt, lekvárral összeragasztjuk, szorosan egymás mellé pakoljuk őket egy nagy tányérra, vagy szalvétával lefedett vágódeszkára.
  5. A csokoládét lassú tűzön vagy gőz felett egy csipet sóval megolvasztjuk, és vékony csíkokat húzunk belőle az aprósüteményünkre egy kiskanál, villa, mézpergető, habzsák, stb. segítségével. Hagyjuk lehűlni, majd hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen a csokoládé és a lekvár.
  6. Ezután kóstolható, de a tökéletesség érdekében bedobozoljuk, és légmentesen lezárva szobahőmérsékleten tartjuk 1-2 napig, ezalatt csodásan bepuhulnak.
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 87
össznézettség: 13 383
elküldve: 0
receptkönyvben: 50
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

édes tallér, lekváros korongok

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Simona01
Simona01 Mon, 2018-01-08 17:45

Megcsináltam a recept alapján, bár jóval kevesebb cukrot raktam bele kb 12 dkg-ot.(de elég is volt bele) és lisztet se vette fel a 30 dekát. az lenne a kérdésem hogy mit ronthattam el, mert a tepsibe szétfolyt az egész. :( ízre viszont finom lett!

941
tojás 4 db
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 12 dkg
finomliszt 30 dkg
lekvár/ dzsem 20 dkg
étcsokoládé 3 dkg
2 csipet