Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Műhús

Műhús
Műhús
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (95)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rántott hús készítésekor már-már kötelezővé vált a műhús sütése, a család minden alkalommal kiköveteli.
Nem mindenhol műhús névvel illetik ezt a maradékok eltüntetését szolgáló ételt, hallottam olyat is, hogy találóan gyerekhalnak hívják.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmaradt felvert tojást elkeverjük a maradék zsemlemorzsával és egy kevés tejjel, hogy enyhén folyós masszát kapjunk. Szükség szerint utánsózzuk.
  2. Abban az olajban, amiben a hús sült, kisütjük. Kb. 2-2 evőkanálnyi masszát 1 cm vastagon elsimítunk a forró olajban, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük.
  • elkészítettem: 475 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 59 403
elküldve: 0
receptkönyvben: 204
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyerekhal, parasztkenyér, puffancs, sárga hús, lábatlan, bakatojás, vakcsibe, süket, vakhal, egérke, bunda,madárka, bodag, gezemice, kadóc, hamis, plecsni, tyúkoslepény, pacsni, prézli, vakarcs, pucni, ropogós, anyámhúsa, lapótya, bodag, püspók, rántott átverés

Hozzászólások (95)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csuprocska
Sziszike2383 / Csuprocska Wed, 2014-04-09 19:55

nalunk prezlis gomboc vagy prezlis falatka vagy csak szimplan prezli maradek :)Mivel a csaladdal ellentetben en nem vagyok rantotthus imado ezek a falatkak rendszeresen nekem jutottak .Extra izesitonek mindig jutot bele valamilyen maradek felvagott hus helyett ...parizer,sonka,szalami ,virsli aprora kockazva es nemi delikat.

AngelfromHell
Kincső / AngelfromHell Fri, 2012-02-03 16:26

Én is nagyon szeretem:) nálunk a családban püspók-nak nevezzük, nem tudom miért nagymamám mindig így nevezte:D

radica947
radica947 Tue, 2011-11-22 18:23

Sziasztok, nálunk is bodag a becsületes neve, és van benne reszelt sajt, bors, petruska /apróra vágva/ és késhegynxi szódabikarbóna, kiskanállal szaggatom az olajba, és jól fölfújja magát, labdacsok lesznek belőle, és nagyon jó likacsos lesz a belseje. Nagyon szeretjük, szép napot, Icamama

Fonott Kalács
Fonott Kalács / Fonott Kalács Mon, 2011-10-03 15:17

Hali! Én ezt szivecske alakúra szoktak gyúrni, olyan cuki, a barátom mindig nagyon örül neki. De tejet sose raktam bele, majd legközelebb kipróbálom :)

sztike
sztike Tue, 2011-09-13 11:41

Ezt a rengeteg elnevezést még olvasni is szórakoztató. :) Nálunk simán csak prézli volt a neve gyerekkoromban, a bobájka a mákos guba volt és a fánk neve pedig pampuska. :)))

Deérné Mari
Deérné Mari Thu, 2011-06-30 07:52

Nálunk pacsni a neve és eredetileg a kutyának készült, azzal a jelszóval, hogy kár kidobni a panírozásból megmaradt tojást, prézlit, lisztet. Mivel nálunk a kutya családtag ezért "ízesítettem" neki párizsi kockákkal, megszáradt sajtdarabokkal, petrezselyemzölddel, meg ami éppen volt és kisütöttem. Jó gazda módjára megkóstoltam, hogy mit is adok a kutyának és rájöttem, hogy nagyon finom. Ma már az unokáim kedvence is.(A kutyának úgy kell eldugni egy-egy darabot belőle, hisz mégis csak az ő ebédje.)

Lana21
Lana21 Tue, 2011-04-19 00:23

Sziasztok! Én is EGÉRKÉNEK ismerem az elnevezését! :)

tótrózsa
tótrózsa Fri, 2011-03-25 17:59

Helló!
Mi a cicának szoktuk megsütni, de persze mi esszük meg, ezért cicakaja a neve.

Muci
Muci / Muci Sun, 2011-02-27 17:32

Kedves Klári !
Öröm nézni, hogy ez az egyszerű étel ilyen sok kedves hozzászólót késztet arra, hogy megossza az általa ismert megnevezést és a hozzá fűződő kedves emlékeket.
Puszi : Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-26 01:35

Ennyi mosolygós nevet ! Élmény volt olvasni.
Egyébként mi "PUCNI"- nak hívjuk :))

Ildey
Ildey Thu, 2011-02-17 00:24

Mi placsmagnak hívjuk. Én neveztem el, mert nem volt neve.

Bobee
Bobee Sun, 2011-02-13 13:36

Mi is nagyon szeretjük, nálunk "ropogós" a becses neve.

mumin
chihiro / mumin Sat, 2011-01-29 18:41

Nagyapám az ilyet talicskakeréknek hívta:)
Mindig csodálkoztam rajta kiskoromban, hogy egyből lecsap a rántott húsok között ólálkodó bodagokra (én anyám révén ilyen néven ismertem). Szerintem nagyobb élmény volt ez neki, mint az igazi hús. Néha közelharcot kellett vívnom értük, mert megszoktam, hogy ez a pár ínyencfalat a gyereknek jár :))

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-01-29 15:16

Ajánlani fogom ezt az oldalt a néprajzos kollégáimnak, megnyalják a szemöldöküket ennyi népi elnevezéstől!
(Máskülönben öröm nézni, hogy hogy kitört mindenkiből a gyerekkori emlék! Mi nem hívjuk sehogy - azt hiszem - csak megesszük, hamm!)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-29 14:44

Az én nagymamám, Kerekes Anna, aki 1897-ben született Erdélyben, szobalány falatnak hívta.

emese55
emese55 Thu, 2011-01-13 20:43

Nálunk lapótya volt a neve :) és csak simán, sóval és borssal ízesítettük, de köszi mindenkinek a fenti tippeket, ki fogom próbálni a többi variációt is :)

Biborka
Biborka Mon, 2010-12-27 08:41

A mi családunkban (marosvásárhelyi-aradi származás) az "anyámhúsa" az elnevezés. Nem valami kannibál meggondolásból, hanem azért, mert sokszor a háziasszonynak nem maradt elég hús (ínséges időkben). Habár, miután én is háziasszony lettem, arra kell gondolnom, hogy nem volt olyan nagy áldozat ezt megenni. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-12-01 11:54

Mifelénk mariskának hívják. :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-04 11:38

Barátnőméknél tojáshusi volt a neve. Nálunk pampuska vagy puffancs, férjeméknél bodag.

pokiicu67
Pokiicu / pokiicu67 Mon, 2010-11-01 11:43

Nálunk madárka a neve. És nagyon szeretjük. MIvel kevés van belőle, mindenki ezt akarja megenni.

tusezs
tusezs Thu, 2010-09-30 23:46

Nálunk durrbele. Ugyanis durr bele minden, ami a pannírozásból maradt, Ízesíteni borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, néha sajttal szoktam. (meg ami eszembe jut)

bor-csi
Borcsi / bor-csi Tue, 2010-08-31 14:18

Na ha már itt tartunk akkor én is elmondom hogyan nevezzük! Mi gyurmának... gondolom azért mert régen a panírozás végén mindig mi gyerekek csinálhattuk meg.:))))

yooshi
yooshi Fri, 2010-08-13 10:36

Megtaláltam így utolsó hozzászólásként azt a nevet, ahogy anyukám mindig is hívta: vakarcs. Unokatesómék nem ismerték gyerekként, s örültek ha anyu csinált nekik.
Lányom nagyon szerette, amikor vegetáriánus korszakát élte.
Én néha keverek bele szezámmagot, vagy durvára vágott diót is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-13 08:59

VAKARCS

mohonc
Mohonc / mohonc Fri, 2010-07-30 09:07

Nálunk plecsni a neve, és én a maradék panírba szoktam tenni egy kis sütőport, mert lazább lesz, meg ha van otthon, akkor napraforgó-, vagy tökmagot.
Üdv!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-07-19 13:56

nálunk Tolimó :D ezt még nem olvastam xp

90
tojás 1 db
zsemlemorzsa 6 dkg
tej 10 ek