Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méz bodzából

Méz bodzából
Méz bodzából
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (82)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt találtam egy szlovák oldalon ezt a receptet, elkészítettem és nagyon finom, köhögéscsillapító mézet kaptam.  Az idén is elkészítettem, s ebből a mennyiségből ennyi mézem lett :).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy próbát megér...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A virágokat a vízben 30 percen át főzzük, majd ászűrjük (fél l bodzafőzetet kell kapnunk).
  2. Hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citromsavat), további 45 percen át főzzük (vigyázat, habosodik), majd tiszta üvegekbe töltjük.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 84
össznézettség: 29 037
elküldve: 42
receptkönyvben: 635
elkészítve: 26/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumiszivi

Mióta szakács: 2011.08.08.
91 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
konyha: szlovák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

bodzaméz, méz házilag bodzából, házi méz

Hozzászólások (82)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tunde50
tunde50 Thu, 2015-06-04 08:39

Szia Rumiszivi ! Szerinted hársfa virágból is meglehet csinálni a mézet ?? :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2015-06-05 10:35

Szia Tünde.. nem tudom.. meg kellene próbálni.. akácból már csináltam, ugyanezzel a módszerrel és az nagyon finom volt. Ha nem sajnálod az időt és az energiát meg a cukrot, megpróbálod egy adaggal? Lehet hogy még ma én is nekifogok
Utánanéztem egy cseh oldalon találtam receptet: 250 g hársfa virág, 1 kg cukor, 2 darab citrom, 2 liter víz. Elkészítés: A hársfa virágot betesszük egy nagy lábasba, hozzáadjuk a felkarikázott citromot és felöntjük 2 liter vízzel. 15 percet forraljuk majd másnapig hagyjuk ázni. Másnap átszűrjük és hozzáadjuk a cukrot majd gyöngyözve főzzük (szerintem ennek is kell 45 perc) amíg el nem készül a méz.
Eredeti recept itt : http://www.recepty.cz/recept/lipovy-med-153957

Ha sikerül, ha nem.. értesítesz? :D
Üdv. Szivi

Betty510
Betty510 Tue, 2014-05-27 07:55

Szia!
Az enyém nem sűrűsödött be sajnos másnapra sem. Biztos több lett a főzetem, mert tető alatt főztem. :( Ha újra felteszem főni valamennyi cukorral akkor lehet még belőle valami? Érdemes vele próbálkozni? Sajnos ez volt az utolsó megmentett virág adagom, a többiből mind szörp készült. Köszönöm válaszod.

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2014-05-27 12:54

Kedves Betty én még nem próbáltam hozzáadni cukrot és újrafőzni.. esetleg ha nem gond hogy lehet hogy kárba megy.. próbáld ki.. de ha nem is sűrűsödött be, azért még jó az íze? lehet hogy hagyni kellene... nem baj ha egy kicsit folyik.. vagy igen?
Én hagynám ... aztán valamire biztos fel lehet használnám..
Üdv. Szivi

kriszi23
kriszi23 Fri, 2014-05-16 12:27

Kedves rumiszivi!

Tegnap én is megcsináltam (igaz dupla adaggal) de sajnos én is úgy jártam mint - aker08 - sötét lett és megkeményedett mára. Szerintem nagy lángon főztem mert nem akart sűrű lenni, de az illata kellemes és az íze nagyon finom legfeljebb majd sütibe rakom ezt az adagot, és készítek egy újabbat amit lassan főzők. Remélem tényleg csak ennyi volt a baj. :-D

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2014-05-16 12:34

Szia Kriszi, sajnálom, hogy neked se sikerült... szerintem is erős lángon főzted, próbáld meg kicsi lángon Akernak is sikerült.. én már bespájzoltam erre az évre, és mindegyik finom lett! Sőt még akácból is csináltam mézet.. 30 dkg akácvirág, 1 liter vízzel felforralva majd 24 órát állni hagytam és utána leszűrtem.. amennyi folyadék lett annyi cukorral főztem kb. 45 percet és nagyon finom "mézet" kaptam.. szóval szorítok, hogy sikerüljön... kérlek majd írd meg!
Üdv. Szivi

namama
namama Wed, 2014-05-14 15:11

Kedves Rumiszivi és mindnyájan. Ma elkészítettem az első akácmézet is a bodzaméz receptjét követve. Nagyon finom lett. Javaslom kipróbálásra Nektek is , kedves mézfőző társaim.Gondolkodóba is estem, hogy vajon amit az őstermelőtől vásárolok mézként,- vajon a méhek szorgos munkájának eredménye,- vagy ...

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2014-05-14 17:11

Kedves Namama :) egyre jár az agyunk!!! :) .. én is elkészítettem az akácméz változatát.. még tegnap! :) Gyönyörű aranybarna színe lett!! És az íze.. szóval .. igen, igazad lehet ... én is már sokszor elgondolkodtam vajon a méhek vagy a méhész?!? :)
Üdv. Szivi

V2rider
V2rider / V2rider Wed, 2013-05-29 17:59

Szép napot!

Tegnapelőtt elkészítettem egy adagot,bár nem egészen úgy sült el-illetve le- ahogy elképzeltem. Mivel 40 virágom volt,gondoltam vizet és cukrot is arányosan többet rakok bele. A leírás szerint jártam el,de a 45 perc leteltével hígnak találtam,ezért raktam hozzá fél kg cukrot,elkevertem,feljebbkapcsoltam a főzőlapot,hogy hamarabb felforrjon. Nem is lett volna baj,csak néhány percre nem figyeltem oda és habozva kifutott! A főzőlapot másfél cm vastagon belepte a cukormáz,pedig azonnal lekaptam az edényt,jutott a tűzhely előtti szőnyegre,a sütő ajtajára a konyhabútorra is,a papucsom aljára,padlóogumira. A Jóisten sűrű,nem megfelelő kontextusban való emlegetése mellett a mosogatóba raktam az edényt. Megfordult a fejemben,hogy kiöntöm az egészet,de szerencsére nem tettem,hanem az elokészített üvegekbe öntöttem. Utána letakrítottam a főzőlapot (egy egész tekercs papírtörlő bánta ),lemostam,szerencsére a langyos víz elég jól oldja a cukrot,lemostam a konyhabútort,a sütőajtót,a szőnyeget mosógépbe raktam,felmostam a konyhát és a papucsom talpát is megsúroltam. Szerencsére a párom délutános volt,nem látta a tájképet csata után,így viszont jót nevetett a sztorin. Tehát tényleg vigyázni kell a habzással ! :-)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2013-05-29 19:23

Szia V2rider, sajnálom hogy kifutott :(! Ahogy olvastam az írásod, azt vártam, hogy a vége happy end lesz (amire azért még van esély). Majd a hideg téli estéken vidáman fogod felidézni a felrobbant konyha emlékét, meglátod! :))
Nekem az idén nem is habzott, talán azért mert nagyon kicsi lángon főztem és nem is kavartam. Már én is bespájzoltam a mézből, mert tavaly keveset tettem el :D. És még mindig virágzik...
Üdv. Szivi

Reni83
Reni83 Tue, 2013-05-28 19:31

Szia! Nálunk a gyerekek nagyon szeretik natúr joghurtba téve, bodzás joghurt :-)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2013-05-29 09:14

Szia Reni :), nagyon örülök neki, hogy új nyalánkságot találtak fel maguknak! Joghurtban még nem próbáltam ki, de adtatok egy jó ötletet! Köszi szépen!
Üdv. Szivi

margica
margica Sat, 2012-08-18 21:53

kérdezném, nem tudja valaki, hogy szárított bodzavirágból működne ez a bodzásméz?

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2012-08-21 16:21

Kedves Margica, sajnos nem voltam netközelben, ezért csak most írok, sajnos én nem tudom hogy szárított bodzából működne e (elvileg kellene hogy működjön, szerintem :)), de ha gondolod, próbáld ki, aztán értesíts róla minket is. Sok sikert kívánok, üdv. Szivi

aker08
aker08 Sat, 2012-06-09 19:22

Szia Rumiszivi. Köszönöm a segítséget.Elkészítettem megint ezt az isteni mézet és most sikerült. Igy utolag arra gondolok, hogy nagy lángon forraltam az első adagot, mert most a mennyiség is annyi maradt mint amit írtál.Üdv Aker.

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2012-06-09 20:06

Szia Aker :), büszke vagyok rád és veled együtt örülök, hogy nem adtad fel és hogy sikerült , hurrááááááá :). További szép estét kívánok, szia :))))

Lucaaa
Lucaaa Tue, 2012-06-05 16:03

Kedves Rumiszilvi.
Nagyon szuper ez a bodzaméz. Két adagot csináltam, és mindkettőnek rendes méz állaga van. Egyébként én 1 teáskanál citromsavval készítettem.
Köszi szépen a receptet, ezentúl tuti, h minden tavasszal csinálok ilyet :)
Luca

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2012-06-05 16:10

Kedves Lucaaa :), nagyon örülök, hogy neked is sikerült :)), annak meg még jobban örülök, hogy citromsavval készítetted el .... és hogy még így is müködik, szuper :)). Mégegyszer köszi, hogy megosztottad velünk ezt az elkészítési módot is. További szép napot kívánok,szia. :D

Lucaaa
Lucaaa Tue, 2012-06-05 16:11

Upsz, nem jól írtam a neved. Ezer bocs, Rumiszivi! :)

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Sat, 2012-06-02 21:31

Nagyon jó ötlet, most készült el az első pár üveg!
Nagyon finom, intenzív bodzaíz, szerintem hamar el fog fogyni!
Köszi a receptet!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sun, 2012-06-03 07:23

Szia Méhecske :)), köszi a visszajelzést, örülök, hogy neked is sikerült (mondjuk ilyen névvel nem nehéz :D). További szép napot kívánok,szia. :))

racznemonika
racznemonika Thu, 2012-05-31 20:40

Köszönöm a receptet ! Már háromszor megcsináltam , mert nagyon gyorsan megette a család az elsőt. A második adagot elkunyerálták a barátok. Most csináltam olyat is , amit dióbélre öntöttem. Nagyon finom!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2012-05-31 21:19

Kedves Mónika :)), örülök a sikerednek :)). Szeretnék kérni valamit, ha lehet :)). Ha volna esetleg valami tipped, hogy miért nem sikerül néhányuknak elkészíteni a mézet?!?....mert én tanácstalan vagyok... Mindenkinek megköszönném a segítséget....
További szép estét kívánok Neked és a kedves családodnak, barátoknak:)) (és mindenkinek!!! :))

aker08
aker08 Thu, 2012-05-31 17:43

Szia! Segítségedet kérem.Ma megfőztem ezt a finomságot, de nekem nem sikerült.Mindent úgy csináltam ahogy le van írva, de nekem nagyon sötét szine lett, meg olyan mint a cukormáz.Még amit kivettem egy kis tálkába az is megkötött, nyalokának tökéletes lenne.Mit rontottam el???Szeretném még egyszer megcsinálni amig még van bodza.Minden segítséget szívesen fogadok.Előre is köszönöm!szia

vemmy
vemmy Sun, 2012-06-03 10:16

szia!hogy a cukor ne kristályosodjon vissza, nagyon tiszta edény és csak erre a célra használt fakanál,, vagy más anyagból készült kanál szükséges. de ami a legfontosabb:a cukor olvasztása közben nem maradhat egy szem kristály sem, az edény oldaláról folyamatosan le kell mosni a kristályokat. én most készítem és jelzem hogy a befőző fakanállal dolgozom (savanyúság, lekvár,stb.) nagyon várom az eredmény :D

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sun, 2012-06-03 21:31

Szia :), köszi a jótanácsokat :)) remélem sikerült neked is elkészítened :)), további szép estét kívánok, szia :))

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2012-05-31 21:52

Szia Aker :), lehet hogy a túl kinyílt, elvirágzott bodza okozza a bajt? Ha megrázod,hullatja a szirmait (ha igen, az rossz) és a sárga virágport (ha igen, az jó)? Csak találgatni tudok..... sajnos,,,, mennyi leved maradt amiután megfőzted a virágokat? (legalább fél liter kell) Erős lángon főzted a mézet? Ha igen,próbáld kis lángon. Kavargattad amíg habosodott? Mennyi cukrot tettél hozzá? Tettél hozzá citromlevet? Mennyi ideig főzted a mézet?
.... Szorítok, hogy sikerüljön elkészítened... kérlek írd meg az eredményt.., szia és várom a jó hírt :)))

moncsy85
Moncsy85 / moncsy85 Wed, 2012-05-30 15:39

Ma megcsináltam és mondhatom, nagyon finom lett. Olyan az állaga mint a rendes akácméznek. Nálunk már nincs sok bodzavirág, kezdenek elvirágozni, de jövőre sokkal több adagot fogok csinálni!!! Köszi a receptet!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2012-05-30 16:41

Kedves Moncsy :), igazán nincs mit köszönni, örülök, hogy segíthettem. További szép napot, szia :)

vcsillu
vcsillu Mon, 2012-05-28 17:24

Kedves Rumiszivi!
Amint megtaláltam a receptedet, máris indultunk virágot szedni! Most főzöm!!! :)))

vcsillu
vcsillu Mon, 2012-05-28 22:01

Igen sikerült, bár az enyém mintha sötétebb lenne, de nagyon finom. Holnap még egy adagot készítek. Köszi a receptet! :) Volna egy kérdésem, ha citromsavval készítem, abból mennyi kell bele?

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2012-05-29 09:02

No, most megfogtál :)), citromsavval még nem készítettem :))) és az eredeti recept sem írja, hogy mennyi... :(, próbáld meg egy kiskanállal, aztán ha kevésnek érzed, tegyél még hozzá... ha elkészült értesíts kérlek, hogy tudjuk meg mindannyian, előre is köszike :), maradok üdvözlettel, szia :))

vcsillu
vcsillu Wed, 2012-05-30 22:57

Csak elkészítettem még egyszer, de vettem hozzá egy citromot. :))) Viszont volna egy kérdésem még, hagytam pohárkában kinn kóstolónak, és két nap múlva elkezdett cukrosodni. Ilyen hamar becukrosodik?, vagy csak mert nem volt lefedve?, van erről tapasztalatod? :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2012-05-31 06:59

Szia :)), csak azért cukrosodhatott, mert nem volt lefedve. Most, amikor a második adagot készítettem lett egy félig tele üvegem (csak optimistán! :-)), lezártam az üveget, azóta a kamrában áll és nem cukrosodott be. Kellemes, szép napot kívánok, s ha volna valami jó kis bodzalekvár receptet, kérlek dobj meg vele :))) Üdv. Szivi

f.detti
f.detti Mon, 2012-05-28 15:00

Szia! Én tegnap készítettem el és nagyon jól sikerült. Nekem teljesen olyan az állaga, mint a méznek. Szóval indulunk is újabb adag bodzát szedni:) Köszi a receptet!!! :)

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Mon, 2012-05-28 16:06

Kedves Detti, örülök a sikerednek és annak, hogy újabb adagot mégy készíteni :))), hajráááá :)). Üdvözöllek a "méhecskék" családjában, szia:))

Majorné Vera
Majorné Vera Mon, 2012-05-28 10:40

Nekem több észrevételem és kérdésem lenne.
A kérdésem, hogy a virágokat levágod-e a száráról vagy azzal együtt főzöd. Tegnap megcsináltam és közben merült fel bennem a kérdés, hogy lehet jobb lenne ha a szárát nem főztem volna bele.
A másik dolog, hogy amikor a 30 perces főzés után leszűrtem nem fél liter maradt hanem ennél több. Nem lehet, hogy ennél vagy tovább kellene főzni vagy nem 1 liter víz kell bele.
Talán emiatt is a sűrűsége nekem sem lett méz sűrűségű csak szirupos folyadék lett, pedig több mint 1 órát főztem.
Az íze viszont nagyon finom lett!
Kérlek válaszolj a kérdéseimre! Köszi!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Mon, 2012-05-28 11:40

Szia :), én a virágokat nem vágom le a száráról, persze nem rakom be az egészet ágastul-bogastul, ott szakítom el, ahol már nincs levél és nem vastag a szára.Amikor főzted 30 percet, fedő alatt főzted? Akkor szokott több maradni, de én akkor több cukrot teszek hozzá (pl. 1 kg) és lassú tűzön főzöm 45 percet, kavargatom, ha habosodik és akkor be kell sűrűsödnie. Biztos sűrűbbnek kell lennie mint a szirup..., nekem meg se fordult a fejembe, hogy ne főzzem 45 percet, de 1 órát nem főztem még sose. :) Remélem segítettem, Szia :)

babi0610
babi0610 Mon, 2012-05-28 06:57

Köszi a receptet, már négy adagot elkészítettem és nagyon finom lett. Olvasva a hozzászólásokat valószínű azért nem sikerül a többieknek sűrűre főzni, mert nem elég türelmesek és hamar befejezik. De ha már habosodik, mint ahogy Te is írtad tuti jó lesz az állaga. Az egy adagot egy órahosszat főztem, a három adagot három órahosszáig. De a héten még elkészítek egy párat, míg van bodza.

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Mon, 2012-05-28 11:34

Örülök a sikerednek :), nem tudom, hogy aki főzte már ezt a "mézet", főzte e 45 percig?!? Mert annyi kell neki, hogy besűrűsödjön :). További jó főzőcskézést, szia :)

Szemcsu
Szemcsu / Szemcsu Fri, 2012-05-25 21:47

Szia Rumiszivi!
Anyukám megcsinálta a mézet, ízre nagyon finom lett, csak nincs olyan sűrű, mint pl. az akácméz! Lehet azért, mert nem a méhek csinálták! :) Attól függetlenül mondtam neki, hogy csináljon még, amíg van bodza! Köszi a receptet!
Üdvözlettel: Szemcsu

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2012-05-25 21:58

Szia Szemcsu :), örülök, hogy ízlik. Lehet, hogy még besűrűsödik :), mondjuk én nem szeretem a nagyon sűrű mézet, inkább a folyós a kedvenc... További szép estét kívánok :))), szia

Elekes Mária
Elekes Mária Thu, 2012-05-24 21:12

Köszi a receptet,holnap megcsinálom.Éppen ma szedtem egy vödör bodzavirágot,bekészítettem télire szörpnek,de ha előbb találok rá erre a bodzavirág mézre,akkor biztos,hogy még ma megcsináltam volna a mézet is.Tényleg,nagyon örülök ennek a receptnek,így a pitypangmézem mellé ez nagyon jó ötlet!Köszi még egyszer a receptet!Szia

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Thu, 2012-05-24 21:23

Kedves Mária, nagyon örülök, hogy a pitypangmézed mellett kipróbálod ezt a receptet is. Remélem elégedett leszel :). Pitypangmézet én is szerettem volna készíteni, de lekéstem róla.....sebaj, majd jövőre :)))). Szia és kellemes estét :)

728
bodzavirág 30 db
víz 1 l
cukor 75 dkg
citromlé 1 citromból nyert