Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggylekvár - a levével együtt

Meggylekvár - a levével együtt
Meggylekvár - a levével együtt
210 perc / előkészület: 90 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén készítettem először meggylekvárt, de nem utoljára! :) A levét nem szűrtem le, hogy az értékes ízanyagok benne maradjanak, így meggylé nem lett. Nem vagyok híve a zselésítő anyagoknak, tisztán szeretem a gyümölcs ízét.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet lecsumázzuk, megmossuk, kifejtjük.
  2. Egy nagy lábasba beletesszük a kimagozott meggyet, és hozzáöntjük a cukrot (kilónként 30 dkg-t tettem bele, és így is édes lett -nekem-, legközelebb kevesebbet rakok bele, de ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet is), és elkezdjük melegíteni nagy lángon.
  3. A cukortól levet enged, de nem szűrjük le, hogy az értékes ízanyagok benne maradjanak a lekvárban, hanem egy jó ideig, kb. 3/4 óráig, viszonylag nagy lángon forraljuk.
  4. Mikor már fele leve elfőtt, botmixerrel turmixoljuk, és visszatesszük kis lángra, épp hogy pösszögjön. Lassan, sűrűre főzzük.
  5. Tiszta üvegekbe töltjük, nem kell bele tartósító. Jól lezárjuk, és fejre állítjuk 5-10 percre, és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra, hogy teljesen kihűljön.
  6. Kilónként kb. 2-3 kis üvegnyi lekvárunk lesz.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 050
elküldve: 2
receptkönyvben: 106
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Risi

Mióta szakács: 2010.04.19.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

meggylekvár, meggylekvár meggylé nélkül, meggylekvár tartósítószer nélkül

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Reta
Reta Fri, 2015-06-12 09:59

En egyszerűbben készítem: a meggyet kiszemezem, 1 kg meggyhez 25-30 dkg cukrot számítok. a cukrot rászórom a meggyre és másnapig hűtőszekrénybe teszem. ez levet fog engedni amit leszürök. ha megylének akarom akkor egy kupica rumot hozzáadok és üvegekbe töltöm, tetejére celofán közé szalicilt és a csavarral jól lecsavarom. egy rész levet meg meghagyok a dzsemnek. a meggylevet odateszem föni, mikor ez már kezd sűrűsödni beleteszem a meggyszemeket és még kb 25-30 percig főzöm. Üvegekbe rakom és ugyancsak celofán közé teszem a szalicilt, rá a kupakot és 2-3 napig száraz dunsztba. Nagyon finom és én még szoktam cseresznyével is "párosítani". Na ezt érdemes kipróbálni, nagyon finom aromája van, fele-fele arányba.

Huncutka
Huncutka / Huncutka Sat, 2014-05-24 20:16

Ez a recept tényleg nagyon jó. Én is elkészítem majd, mert nagyon sok meggy terem a fáinkon. Kefires süteményre is pottyantgatva el tudom képzelni. Lehet még jobb is lenne így mint a gyümölcs szemekkel. Puszi a receptér!

Risi13
Risi / Risi13 Tue, 2014-06-10 21:22

Örülök, hogy tetszik a recept! :-) Jó munkát, ha elkészíted!

Risi13
Risi / Risi13 Mon, 2013-07-08 14:51

Kedves Ica!
Örülök, hogy tetszik a recept! Köszönöm pozitív hozzászólásod!:-) Gyors voltál! Most nézem, hogy miután megjelent a recept, nem sokkal el is készítetted... :-) Üdv.: Risi

Kovács Ica
Kovács Ica Sun, 2013-07-07 20:30

Ez egy tuti recept.Mindenkinek ajánlom 10 kg-ból 6 7 dl üveg lett
Most csinálom a második adagot. Már ezt esszük.

135
meggy 1 kg
cukor 30 dkg