r
Nosalty Logó

Meggylekvár - a levével együtt

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Risi
Meggylekvár - a levével együtt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 135 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1611 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 124 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    33.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    578 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 135 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    400.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    409.6 g
  • Cukor
    376 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    775.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    576 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6930 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 1611 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    533 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 124 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meggyet lecsumázzuk, megmossuk, kifejtjük.
  2. Egy nagy lábasba beletesszük a kimagozott meggyet, és hozzáöntjük a cukrot (kilónként 30 dkg-t tettem bele, és így is édes lett -nekem-, legközelebb kevesebbet rakok bele, de ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet is), és elkezdjük melegíteni nagy lángon.
  3. A cukortól levet enged, de nem szűrjük le, hogy az értékes ízanyagok benne maradjanak a lekvárban, hanem egy jó ideig, kb. 3/4 óráig, viszonylag nagy lángon forraljuk.
  4. Mikor már fele leve elfőtt, botmixerrel turmixoljuk, és visszatesszük kis lángra, épp hogy pösszögjön. Lassan, sűrűre főzzük.
  5. Tiszta üvegekbe töltjük, nem kell bele tartósító. Jól lezárjuk, és fejre állítjuk 5-10 percre, és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra, hogy teljesen kihűljön.
  6. Kilónként kb. 2-3 kis üvegnyi lekvárunk lesz.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11291
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 07.

Receptkategóriák

Idén készítettem először meggylekvárt, de nem utoljára! :) A levét nem szűrtem le, hogy az értékes ízanyagok benne maradjanak, így meggylé nem lett. Nem vagyok híve a zselésítő anyagoknak, tisztán szeretem a gyümölcs ízét.

Hozzászólások (4)

Kovács Ica

Ez egy tuti recept.Mindenkinek ajánlom 10 kg-ból 6 7 dl üveg lett Most csinálom a második adagot. Már ezt esszük.

Risi

Kedves Ica! Örülök, hogy tetszik a recept! Köszönöm pozitív hozzászólásod!:-) Gyors voltál! Most nézem, hogy miután megjelent a recept, nem sokkal el is készítetted... :-) Üdv.: Risi

Huncutka

Ez a recept tényleg nagyon jó. Én is elkészítem majd, mert nagyon sok meggy terem a fáinkon. Kefires süteményre is pottyantgatva el tudom képzelni. Lehet még jobb is lenne így mint a gyümölcs szemekkel. Puszi a receptér!

Risi

Örülök, hogy tetszik a recept! :-) Jó munkát, ha elkészíted!

Reta

En egyszer?bben készítem: a meggyet kiszemezem, 1 kg meggyhez 25-30 dkg cukrot számítok. a cukrot rászórom a meggyre és másnapig h?t?szekrénybe teszem. ez levet fog engedni amit leszürök. ha megylének akarom akkor egy kupica rumot hozzáadok és üvegekbe töltöm, tetejére celofán közé szalicilt és a csavarral jól lecsavarom. egy rész levet meg meghagyok a dzsemnek. a meggylevet odateszem föni, mikor ez már kezd s?r?södni beleteszem a meggyszemeket és még kb 25-30 percig f?zöm. Üvegekbe rakom és ugyancsak celofán közé teszem a szalicilt, rá a kupakot és 2-3 napig száraz dunsztba. Nagyon finom és én még szoktam cseresznyével is "párosítani". Na ezt érdemes kipróbálni, nagyon finom aromája van, fele-fele arányba.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek