Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Márványos brownie Lúdanyótól

Márványos brownie Lúdanyótól
Márványos brownie Lúdanyótól
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem, megszületett az új kedvenc. Márványos, vagyis krémsajtos réteggel dúsított brownie, nagyon csokis, nem száraz, a krémsajtos réteg pedig olyan, mintha könnyű töltelék lenne benne. Töménynek persze tömény (mégiscsak amerikai süteményről van szó), ezért egy kis tepsivel elegendő egy négytagú családnak. Emiatt viszont takarékos, és szinte fogyókúrás darab, mivel liszt csak 5 dkg kell bele (különösen ha eltekintünk a vajtól, csokoládétól, krémsajttól). Gombhoz a kabátot: közel fél doboznyi maradék mascarpone felhasználásához kerestem receptet, először az interneten, aztán a saját könyveimben. Nagy lelkesen vettem én valamikor egy ígéretesnek tűnő könyvet, 500 Cookies, biscuits & bakes a címe, mondván, hogy majd végigsütöm az egész könyvet, mindig tele lesz a kekszes doboz kis családom nagy örömére. A család persze sok mindennek örülhetett azóta, speciel süteménynek ebből a könyvből nem. Eddig.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémsajthoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábasban forraljunk vizet, tegyünk a lábasra egy fémtálat (olyan nagyot, amiben majd a csokis tésztát össze tudjuk keverni), tegyük bele a darabokra tört csokoládét, felkockázott vajat és olvasszuk össze őket. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  2. Melegítsük elő a sütőt, egy kicsi tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  3. Keverjük össze a krémsajtot, cukrot, tojást és a vaníliakivonatot.
  4. A kihűlt vajas csokoládéhoz keverjük hozzá a cukrot, majd egyenként a tojásokat. Végül óvatosan keverjük hozzá a lisztet és a csipet sót.
  5. Töltsük a tepsibe a csokis tészta kétharmad részét, öntsük rá a mascarponés keveréket, majd kanalazzuk a tetejére a maradék csokis tésztát. Egy hurkapálcával keverjük márványosra a felső réteget. A csokis tészta sűrűbb, mint a krémsajtos, arra kell figyelni, hogy jól elkeveredjen a két tészta egymással, de csak a felső rétegben. Ettől lesz majd tölteléke is a süteménynek.
  6. Légkeveréssel sütjük. Akkor jó, ha már nem mozog a sütemény teteje, de még nem sült át egészen.
  7. Kihűtjük, kis kockára vágjuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x20 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 96 263
elküldve: 60
receptkönyvben: 1 052
elkészítve: 85/108
Facebookon megjelent: -

szakács

Lúdanyó

Mióta szakács: 2010.01.24.
11 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tejtermékből
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

brownie, krémsajtos brownie, márványos tetejű brownie

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fantzi
Fantzi Tue, 2018-10-30 17:17

Sziasztok! Ki mekkora alapterületű tepsiben süti? Holnap készülök egy dupla adagot sütni a csütörtöki vendégeimnek. Másnap is finom, vagy inkább süssem aznap? 20x30-as tepsi jó lehet a dupla adagnak?

Zera84
Zera84 / Zera84 Tue, 2017-01-10 21:29

Megcsináltam, nagyon jó lett! Az édesszájúbb családtagok azt mondták, hogy tökéletes, a kevésbé édesszájúak szerint egy kicsit kevesebb cukor is elég lett volna, de amúgy finom.

angamonga
angamonga Fri, 2015-02-13 16:46

Én rögtön dupla adagot készítettem, teljes kiőrlésű lisztet használtam hozzá, és kevesebb cukorral elegyítettem. A csokis massza nekem sűrűbb lett, de egy pici vízzel megoldottam a dolgot, így a felső réteget könnyebben el tudtam keverni. Nagyon finom sütemény, a vendégeim nagyon szerették, még a 11 hónapos kicsi lány is rájárt. :-D Köszönet a receptért!

picizöldmanó
picizöldmanó Sun, 2015-02-01 11:23

Kipróbáltam, nagyon finom lett!!! (Fele cukorral, de így is túl édes lett.)
Egy dolog azonban nem stimmelt. Nekem a krémsajtos massza lett sűrűbb, nem a csokis, így amikor rákanalaztam, néhol teljesen kinyomta maga alól a csokis részt. A csokis rész az teljesen folyt. Ami nem baj, az ízén nem változtat, csak nem lett olyan szép egyenes...
Valaki meg alig tudta kenni a csokis masszát, ki érti ezt? :)

Ditke62
Ditke62 Fri, 2013-03-08 17:41

Már harmadjára csinálom... dupla adagból :-) abbahagyhatatlan, isteni :-)

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Sun, 2012-11-25 20:59

Köszönöm, örülök, hogy tetszett :) Képzeld el, hogy ma én is ezt sütöttem meg, a csokis tésztába tettem diót és szárított áfonyát - nagyon finom ez a változat is, érdemes kipróbálni.

agotanagy
agotanagy Mon, 2012-11-26 19:56

Köszönöm az ötletet!:) Ezt a süteményt nagyon valószínű, hogy elfogom még néhányszor készíteni, és legközelebb mindenképp dupla adaggal.:)

beep
beep Fri, 2012-11-09 08:53

Tegnap elkészítettem és isteni finom lett. Köszönet a receptért. :)
A sütéssel viszont volt egy kis gondom. Akinek nem légkeveréses sütője van, talán tud tanácsot adni: milyen hőfokon, mennyi ideig kell sütni? Én mivel féltem, hogy megég, alacsobb hőfokon tovább sütöttem (160 fok, 40 perc kb), de így is ragacsos maradt a tepsi közepén.

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Sun, 2012-11-25 21:00

Én köszönöm és örülök, hogy tetszett :)
Ha nem légkeveréssel sütöd, akkor 180 C fokon kell sütni (20 fokot kell rászámolni a légkeveréses hőfokra).

Hajjjaj
Hajjjaj Tue, 2012-08-28 10:40

Borzasztóan finom, és 20 perc alatt dobtam össze. Nagyon veszélyes süti, abbahagyhatatlan.

lulu kuktacska
lulu kuktacska Thu, 2012-07-19 21:19

Kedves Ludanyo! Mindenfele brownie receptet kiprobaltam mar, de azt hiszem ez viszi a palmat!!Eppen most keszitettem el a ceges bulinkra es asszem magamnal tartom a receptet, mert szinte biztos hogy egy paran elkerik majd!!Erre mondjak errefele hogy SUPERB kategoria!!

styg
Styg / styg Thu, 2012-07-19 16:14

Csokiimádóknak kötelező. Kihagyhatatlan!
(a krémsajtos rétegnél a cukrot láthatnánk grammban esetleg?)

styg
Styg / styg Fri, 2012-07-20 08:40

Én a magam részéről kevesebb cukorral, több csokival, több tojással és több mascarponéval készítem, ráadásul eleve kétszer annyit használok mindenből (nem égetem magam fél adagokkal ;-) ) de hát ez a Te recepted, tehát az 50 g kiindulásnak megfelelő lesz... :-D

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Fri, 2012-07-20 16:25

Az az igazság, hogy az első adag megsütése óta én is duplázom a mennyiségeket :)
Úgy variálod, ahogy jól esik - ez a jó a sütésben..

szeifertandi
szeifertandi Thu, 2012-05-17 19:58

Kedves Lúdanyó !
Köszönöm a receptet, most sül . Fiacskám kapja névnapjára . :)))))).
Andi

eseme
szabó emese / eseme Fri, 2012-04-13 10:20

Kedves Lúdanyó
Most készítettem el ezt a nagyon ínycsiklandozónak látszó sütit. Azt írtad, hogy az olvasztott vajas csokit hagyni kell teljesen kihűlni. De a tojás se lágyított annyit rajta, hogy a massza kenhető legyen a mascarpónén. Nem kellett volna teljesen hagyni kihűteni?

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Fri, 2012-04-13 17:41

Kedves Eseme,
én úgy szoktam megoldani, hogy kis pöttyökben végigpötyögtetem a mascarpone tetején a maradék tésztát és utána keverem össze óvatosan a hurkapálcával. Kenni ugyanis nem lehet, mert sűrűbb a csokis tészta, mint a fehér. Egyszer túl híg volt a mascarpone, akkor erőteljesen elkevertem a csokis masszával, így is nagyon finom volt, csak nem alakult ki a töltelékszerű réteg. Remélem, hogy sikerült neked is :)

831
étcsokoládé 115 g
vaj 115 g
barna cukor 100 g
tojás 2 db
finomliszt 50 g
1 csipet
tojás 1 db
mascarpone 225 g
cukor 50 g
vanília kivonat 2 kávéskanál