Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mácsik

Mácsik
Mácsik
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen mácsiknak hívták a tésztát faluhelyen. A nagymamámtól tanultam a készítését. A túrós és mákos tészta mácsikkal az igazi.


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Túró , mák

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztből, tojásból és vízből közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két részletben annyira vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. Tiszta konyharuhákra téve félretesszük szikkadni kb. 30 percig.
  2. Utána az egyik kinyújtott tésztát a sodrófára feltekerjük, a sodrófa tetején, középen, hosszanti irányban elvágjuk a tésztát. (A sodrófát félretesszük.) Így tészta téglalapokat kapunk, hármat-négyet egymáson. Ezeket kereszt irányban félbe, hosszanti irányban pedig három egyenlő részre vágjuk. Tehát amit kapunk: hat vastag, három-négy rétegű tésztacsíkot, melyeket végül keresztben kb. két milliméteres csíkokra vágunk, és kész is a mácsik.
  3. Több részletben, forró vízben kifőzzük a mácsikot. Akkor kész, ha feljön a tészta a víz felszínére. Szűrőben lecsöpögtetjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 35 673
elküldve: 0
receptkönyvben: 146
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

házi tészta, csikmák

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Fri, 2014-01-03 18:45

Dunántúl, az stimmel, zalaegerszegi vagyok, családunkban olyat, hogy "grízes tészta" nem nagyon lehetett hallani (a gríz számomra amúgy is olyan sznob kifejezésnek tűnik, pl. én csak tejbedarát főzök, nem tejbegrízt...;)) - ellenben mifelénk azt, hogy darás mácsik, mindenki ismeri! :) Igaz, a képen láthatónál a mácsik szélesebb, valahol a fenti és a tagliatelle között ólálkodik, épp olyan, "amilyenre sikerül" nagyimnak :)

Már megszoktam, hogy más tájak szülöttei nem értik a göcseji gasztronómia szakszókincsét:D Például a prószáról sem mindenkinek van ismerete, vagy akinek igen, az teljes mértékben azonosítja a cicegével, tócsnival, stb., ahogy a Wikipedia.

Pedig milyen jók is ezek a tradicionális elnevezések, mint a mácsik is... :)

Sijo
Sijo Sun, 2011-07-24 22:49

A mácsik szót én is a nagymamámtól hallottam, ő krumplis mácsikot szokott készíteni.Ez az étel annyiban különbözik a hagyományos krumplis tésztától, hogy nem paprikás krumpli alappal készül, hanem az összekockázott, megfőzött,összetört burgonyát aprított , sárgára sütött vöröshagymára tesszük,rászedjük a kifőzött mácsikot, összekeverjük, kicsit piríthatjuk.Pirospaprika nem kell rá.

iceflower
iceflower / iceflower Sat, 2011-06-25 21:57

Mákos tésztához én is mindig mácsikot gyúrok, azzal az igazi. Sőt, én még halászléhez is el szoktam készíteni. A mai gyufatésztákat sem éri utol....

petra
Petra / petra Mon, 2011-05-02 11:16

Kedves Koszider,
Az elnevezést igazából a nagymamám szájából hallottam először, s vettem át, ő pedig Győr-Moson-Sopron megye egyik kis falujában él. Pécsett még senkivel nem találkoztam, aki ilyen névvel illetné ezt a tésztát- ettől persze lehet, hogy errefelé ismerik, nevezik így.
Egyetértek: a nyelvünk csodás, és a házi tésztánál nincs jobb:-)).
Szép napot,
üdvözlettel:
Petra

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2011-05-02 00:27

Kedves Petra!
Megnéztem az adatlapodon és örömmel láttam, hogy pécsi vagy, mert én úgy tudtam, hogy a Dunántúlon nevezik a metéltet mácsiknak - az örömöm annak szól, hogy ezek szerint talán jól emlékeztem. Mifelénk (Alföld) csak simán csíknak mondják (pl. vékony csík - levesbetét). Ha nagyobb méretű, akkor meg laska (káposztás laska, laskaszűrő). Imádom ezt a nyelvet! (Meg a friss házi tésztát is.)
Üdvözöl: Koszider

Lucaaa
Lucaaa Sun, 2011-05-01 23:45

Én nem vagyok városi, de én sem értettem elsőre, hogy is van ez. Még nem is hallottam azt, h 'mácsik'. Na, de minden nap tanul vmit az ember!
Üdv: Luca

goedeburg
goedeburg / goedeburg Thu, 2011-04-14 18:09

Boribon-nak: régen nevettem ilyen jót!!!!!! Éljenek a városiak is, nem?! Amúgy a válasz: igen ez is mákos tészta, ha mákot teszel rá. Ha nem azt teszel, akkor nem az, csak meztelen tészta :)

Boribon
Boribon / Boribon Fri, 2010-11-12 03:46

Haaat... en ebbol egyetlen egy szot nem ertek. De a makos tesztat imadom. Ez hasonlo?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-09 20:50

Én is gyúrok mácsikot, mert sokkal jobb és laktatóbb a boltinál! Lecsóval /tojás nélkül/ próbáltátok már? Isteni....!!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2010-06-30 22:43

A nagyim és anyum is így csinálta, bár egy kissé szélesebbre vágták, amit most rövid szélesmetéltnek hívnánk.És tényleg azzal jó a diós ,-mákos-grízes és lekváros tészta!!!Köszi az emlékeztetőt!Éva-Anyóca

petra
Petra / petra Mon, 2009-12-14 16:52

tényleg? hát ez vicces:-) köszi, hogy megírtad, fel is vettem az egyéb nevek közé!

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2011-12-04 19:49

Szia Petra!
Az elnevezések közé beírhatod a "pacó"-t is. Édesanyám egy rokontól hallotta ezt a szót, és kiváncsi gyerekként nem nyugodott, amig nem látta a "daráspacót". Csepregi ismerőstől hallotta.
További jó elnevezés-gyűjtést!
pezo / Gyöngyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-12-14 16:21

Nálunk ez nem mácsik hanem csikmák:) és nekem is mindig a nagymamám készit ilyet! A bolti tészták a nyomukbe sem érhetnek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-10-07 13:11

Én úgy tanultam (szintén nagymamától :), hogy egy kiló rétes (!!!) liszthez kell két tojás.
De biztos így is jó, hogy kb. félhez adunk 2-t, így gondolom kicsit puhább a tészta.

423
finomliszt 660 g
tojás 2 db
0 ízlés szerint
víz 1 dl