r
Nosalty Logó

Macerás mákosguba

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Macerás mákosguba
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 747 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4484 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 229 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2236.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    936 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    492 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.5 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 747 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.6 g

Zsír

  • Összesen
    154 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13421.7 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    5616 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    1029 mg
  • Foszfor
    2949 mg
  • Nátrium
    3507 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    644.7 g
  • Cukor
    319 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    267.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    327 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    833 micro
  • Kolin:
    445 mg
  • Retinol - A vitamin:
    322 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    477 micro
Összesen 4484 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    684.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    286 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 229 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Ledaráljuk a mákot acukor felével (10 dkg) együtt.
  2. A tejet megmelegítjük, majd a két tojássárgával, a cukor másik felével (10 dkg), a mézzel és a vanília kivonattal jól elkeverjük.
  3. A kifliket fél centi vastag karikákra vágjuk. Akkor igazán jó, ha a kiflik nem frissek, hanem szárazak vagylegalább szikkadtak.
  4. Kivajazunk egy hőálló tálat. A kiflikarikák egyharmadát egyenként lehelet vékonyan megvajazzuk és szépen, sorban egymás mellé helyezzük a tálba. Erre egyenletesen rászórjuk a darált cukrosmák egyharmadát, majd egy citrom reszelt héját. Akorábban elkészítetttej egyharmadátegy evőkanál segítségével apránként és egyenletesena rakott kiflikre locsoljuk.
  5. Ugyanígy még kétrétegetelkészítünk (vajas kiflikarikák, cukros mák, citromhéj, tej).
  6. 10-15 percig fóliával lefedve pihentetjük, hagyjuk, hogy a kiflikfelszívják a tejet.
  7. Előmelegített sütőben, 200 fokon, légkeverésesen 30-40 percig sütjük. Érdemes 15 perc után fóliával lefedni, mert könnyen megég a teteje. A sütés végén azonban hagyjuk, hogy megpiruljon, mert akkor igazán finom, ha a felső réteg ropogós.
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 45
  • Össznézettség: 123726
  • Feltöltés dátuma: 2008. június 10.

Ajánló

Vanília sodó

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Imádom a mákot, a mákosgubát pedig a top 5 desszert közé sorolom. Ezt a rajongást állítólag az apai nagyanyámtól örököltem, aki egyébként istenien főzött. De ezt a receptet én találtam ki. Elég macerás és pepecselős, de szerintem finomabb, mint a hagyományos módon készült guba.

Hozzászólások (18)

Törölt felhasználó

 Szia Macska!Nagyon guszta a kep,biztos a guba is finom volt!

Törölt felhasználó

Nagyon tuti recept! Már többször megcsináltam, fantasztikus ízélmény :-) Köszönöm szépen!

Törölt felhasználó

Ma elkészítettem és nagyon finom lett! Köszi a receptet!

Törölt felhasználó

Nagyon-nagyon finom volt (kicsit változtattam, cukor helyett nyírfa cukrot használtam egy 2 ev?kanállal, és a tetejét én még külön megszórtam egy kicsi vaníliás cukorral). Köszönöm

Törölt felhasználó

Én is régóta igy csinálom a mákos gubát egy nem éppen fiatal nagymama vagyok. Jó tanács nem, a kifli darabokat eggyenként vajazgatni én a tejbe beleolvasztom a vajat és locsolom a kiflire. További jó sütést f?zést.

Beanigma

  Éppen most készítettem el, és kóstoltam meg. Nagyon finom lett, és nem is macerás.:) Köszi a receptet! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Törölt felhasználó

 Tejes rumba mazsolát áztattam és azt még rá!

Király Péterné

Sziasztok ! A guba nagyon finom , de én a tojásfehérjét felverem és mikor majdnem megsült rásimítom és aranysárgára sütöm .(Nekem mindig van egy kis össze gy?jtött tojásfehérje lefagyasztva , és ha kell el?kapom 5 -6 verek fel )!

Anzsalej

Kedves Király Péterné! Az eltett tojásfehérjével kapcsolatosan kérdeznék. Csak úgy simán felengedni? Egyszer elraktam egy csomót és miután nem bíztam benne, az egészet kidobtam. A sárgájával is ugyanígy jártam: azzal próbáltam volna valamit kezdeni de felengedés után egy egyben álló, s?r? gömböt kaptam. Akkor ezek szerint a fehérje egész jól viselkedik felengedés után? Válaszát el?re is köszönöm! Üdv, Anzsalej

h3eniko

A ferjem elmondasa szerint o nem szereti melegen a makosgubat (most csinaltam neki eloszor), megis amikor kesz lett az elso tanyer utan nem tudta abbahagyni! :-) Vanilia sodoval ettuk, NAGGGYON finom lett! Koszonom a receptet!!! Annyit valtoztattam en is rajta, hogy kb 1 ek vajat a tejbe olvasztottam, igy nem kellett kulon megkenegetni a kifliket.

RMelinda

Én is megcsináltam karácsonykor is és szilveszterkor is követelték!Nagyon finom lett,és a maradék gubakiflib?l ma is elkészítem:)!Köszönöm!

RMelinda

Mmmmm,újítottam kicsit,mivel csak 2 réteg fér a jénaimba ezért az els?t,miután meglocsoltam a tejjel megkentem házi meggy lekvárral és úgy szórtam meg a mákkal és köv a 2. réteg!Ha ettetek már finomat,nyammmiiii! :)

Király Péterné

Kedves Anzsalej !Elnézést kérek ,de Én nem olvastam még a hozzá szólásokat ,most is csak véletlen kötöttem itt ki ,de most válaszolok kérdésére Én kis vajkrémes dobozkában gy?jtöm a tojásfehérjéket mindig ráírom mennyi van benne , és mikor használni akarom akkor el?z? este kiveszem a fagyasztóból és beteszem a h?t?be másnapig felenged és nagyon szépen fellehet verni . A tojássárga szerintem nem alkalmas ilyenre mert hamar kiszárad vagy össze áll .

Törölt felhasználó

Szia süt?-f?z? barátnéim! Az én gubám ugyanígy készül, annyi módosítással, hogy amikor már egy picit pirult a teteje a tojások fehérje felvert picit édesített és a citrom levével (aminek a reszelt héját a máknál felhasználtam)megbolondított habját ráterítem és halvány karamellszín?re sütöm. A sikere óriási, és nagyon mutatóssá teszi. A karácsonyi vacsi fénypontja szokott lenni, a konyha asztalon kell hagyni, hogyha valaki az éjszaka folyamán arra jár, egy kicsit még tudjon csipegetni. Ja nálunk az adag fejenként 5 kiflib?l készül egy 8 literes kacsasüt? jénaiban 6 f?re. Érdekes, hogy reggelre mindig üres a jénai, vajon miért?

Törölt felhasználó

koszi a receptet, ma reggel csináltam meg,már rég tervezem, hogy Nagy Péntekre elkészítem. Nagyon de nagyon finom lett.

blange

Finom, imádom, hogy a teteje ropog, a citrom remek benne. ..de nem kell hozzá hat ember..:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek