Limara öregtésztája
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS

adag
Előkészítés
perc
kenyérsütő
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
75g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
18 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
3g élesztő3 kcal
Összesen
481
Kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
300g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
71 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g élesztő11 kcal
Összesen
1921
Kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
36.5g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
60.8g finomliszt221 kcal
-
9 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
1.2g élesztő1 kcal
Összesen
233
Kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 91.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
481
Kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.5 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 986.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 574 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 388.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 366.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
1921
Kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 119.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
233
Kcal
Hozzávalók
-
0.8 csipet só
-
37.5 dkg finomliszt
-
0.8 ek napraforgó olaj
-
0.8 teáskanál cukor
-
0.8 dkg élesztő
Elkészítés
- A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk (kenyérsütő gép dagasztó programjával a legkényelmesebb).
- Hagyjuk, hogy alaposan túlkeljen!
- Nyáron (az üsttel együtt) hűtőbe tesszük 10-12 órára, hűvösebb időben maradhat a gépben (tálban) egész éjszakára.
- Másnap gombóccá gyúrjuk a tésztát.
- Tálba tesszük, letakarva hűtőben tároljuk, akár 7-10 napig is felhasználható.
- Receptkönyvben: 354
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 48475
- Feltöltés dátuma: 2010. július 21.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17524 recept
A legfinomabb kenyereimet Limarának köszönhetem, mindenkinek szeretettel ajánlom az ő blogját. Legtöbb finomságának "titkos összetevője" ez az ún. öregtészta, ami valójában E. Margitkától ered. Ő felejtette egyszer véletlenül a gépben a bedagasztott tésztát, de másnap, mikor észrevette, sajnálta kidobni, így lecsippentett belőle egy darabot és beledagasztotta a friss kenyértésztába. Az eredmény minden várakozását felülmúlta! Ezen felbuzdulva szokott rá Limara is az öregtészta használatára. Készítsétek el, megéri! Hja, a fotóról: olyan ocsm... Izé, nem kifejezetten dekoratív, hogy gondoltam, ezt mindenki látni szeretné majd, hogy hogy pakolhatott fel ilyen izét bárki is. ;o)
Hozzászólások (12)
Ezt ?k nyanyatésztának hívják:) (legalábbis E. Margitka oldalán) Egyébként tényleg így a legfinomabb a kenyér.
Vagyis kovász.
Nem, ez nem kovász, de hamarosan érkezik az is. ;o)
Hát nem tudom, szerintem ez az. :P Többféle kovászt készítettem már. Régen is ezt csinálták egyébként, mindig lecsíptek egy darabot az elkészült kenyértésztából és azt tették félre és használták fel az új kenyérhez. :D
De jó, megint tanultunk valamit! :-) Köszi az új infót!
El?tésztának is hívják!
Egyébként nagyon jó ez a blog, ezt nem ismertem eddig. Gyönyör? kenyerek vannak benne!!!
Örülök, hogy ránk találtál. :-)) És akkor még nem is láttad azokat a kenyérkéket, amiket én tettem fel a minap! :-) Én is megnéztem a Te blogodat, nagyon tetszik! Gratulálok hozzá!
Kedves Zit! Az en falumban ezt a tesztat morzsokanak hivtak.Az en Nanam szombatonkent sutott kenyeret, amihez a morzsokat hasznalta.Ez ugy keszult, hogy nekunk, gyerekeknek volt a feladatunk, mikor a kenyertesztat a szakajtoba tette, nekunk kellett a fatekno falarol, a raragadt tesztat kanallal lekaparni.Ez egy morzsas teszta volt, ami a tekno aljan osszegyult es ott is szaradt meg.Szaradas utan Nanam is vaszonzacskoba rakta, felakasztotta a kamraban a kovetkezo kenyersutesig.Ha valaki kifogyott a morzsokabol, barkihez lehetett fordulni egy kis kolcsonert.Szombaton koran reggel mindenhol fel kellett takaritani, hazon belul es kivul is, a baromfi udvart is es kint a haz elotti jardat is.Utana lehetett kezdeni a kemence befutesehez es a suteshez.3-4 hatalmas kenyereket sutott, ezert nem s tudom, mennyi morzsokat hasznalt es egy kisebb kenyerhez mennyi kellene. Szombaton delelott, ha valaki vegigment a faluban, olyan illatelmenyben volt resze, amit mar csak emlekeimben tudok orizni.Mindenhol kenyer, kalacs sult a kemenceben.Igaz, ez mar nagyon, nagyon regen volt. Koszonom Neked, hogy felidezted bennem ezeket a csodalatos erzeseket. Ki fogom probalni az altalad leirt kenyersutest. Szeretettel; emi
Kedves Emi, nagyon köszönöm ezt a történetet. :-) Olyan jó volt olvasni. Legyen szép napod! Zita
igen ,valóban ez a kovász:) Erdélyben ahol még most is sütnek hetente az anyukámék amolyan igazi kemencében sült házi kenyeret így hívják a kenyértésztából lecsippentett és félretett tésztadarabot
Azt szeretném tudni, mennyit kell ebb?l az öregtésztából a friss kenyérhez gyúrni, hogy az megkeljen. Fagyasztani vajon lehet?
Én fél kg liszthez 15 -20 dkg nyers öregtésztát használok. Szárítva is lehet tárolni.A szárítás úgy történik,hogy deszkára kis gombócokat formálok. Hagyom a deszkán, pihentetem szell?s helyen kicsit megkel,és megszárad. Télen radiátoron ,vagy süt?ben kb. 30 fokon légkeveréssel megszárítom ha már pihent a tészta. Vászonzacskóban tárolom. használat el?tti napon porrá töröm,és langyos vízbe áztatom.Többször megkeverem mert nehezen ázik el,híg masszát kapok. A vízet az össz.mennyiségb?l veszem .A kovászport lisztnek tekintem a víz adagolásnál.
Magyarul a szárítással megölöd az öregtészta/kovász éleszt?flóráját... Gratula!
Nem ölöm meg az éleszt?gombákat nagyobb h?fokon igen .A szobah?mérséklet és a 30 fok még nem öli meg. A pasztörizálás ami tej esetében 72 C fok, egyéb élelmiszer 60-90 C fok és utána gyors leh?tés, z igen . Itt nem err?l van szó. Langyos vízben hagyva ugyanúgy felfut mint a friss éleszt?. Mint írtam a másik bejegyzésben anyáink, nagyanyáink gyakorlatban évszázadokon át így készítették, pedig nem hiszem, hogy tudományos értekezéseket folytattak volna. Nem én találtam ki már jó régi bevált recept, a kovász (sütnivaló) tartósításnak a legegyszer?bb leghatásosabb formája. Legyen annyi "sütnivalónk", hogy megbecsüljük azt ami jó.
olvastam az" öregtésztadolgot",szerintem ez megeggyezik azzal a bizonyos "sütnivalóval" amit a régi öregek minden heti kenyérsütésnél félretettek a következ? heti kenyérsütéshez és ha nem akkor jött a kölcsönkérés.A" nincs sütnivalója " mondás onnan ered hogy a figyelmetlen,nem elég okos asszony elfelejtett félretenni a sütnivalóból.Én legalábbis így tudom.
Az öregtészta nem más, mint maga a kenyérkovász... Némely pékségek ezt alapként használják a kenyérdagasztáshoz... Egyébként az éleszt?vel készül? kenyerek sokkal jobb min?ség? termékek lesznek, ha kovásszal készülnek, vagy ha úgy tetszik, 'öregtésztával'.
Igen a mi vidékünkön is kovásznak hívják (GYMS megye) gyerekkori emlékeimb?l kerestem el? ezt a módszert, sajnos már nem kérdezhetem meg édesanyámat, de még emlékszem a kenyérsütésekre. A langaló vagy máshol kenyérlángos, azzal próbálta ki, hogy milyen meleg a kemence. A szakajtás után a tekn? falán maradó tésztából volt a vakarcs, a teteje megsózva ezt vetették be utolsónak, és ez sült meg el?ször ebb?l lehetett megállapítani, hogy mennyi ideig kell sütni a nagy kenyereket. Nálunk a magas szép piros kenyér volt a "men?".Nem szabadott, hogy égett legyen. Ma is szeretem a jó kenyeret. A mindennapi KENYERÜNK becsüljük meg és süssünk finomat.
Igen az én nagymamám is szárítva tárolta a következ? sütésig.Semmi nem lett megölve,gyünyör? finom kenyerek készültek ezzel az eljárással.
A valódi kovász nem ez, az kb 1 hétig nevelt tömény gombakultúra. De készítése fenntartása munkaigényes. Azonban ugyanazt a hatást el lehet érni ezzel is sokkal kényelmesebben. Tul. képpen ugyanez csak töményebb. Én is ezt használom, itt fedeztem fel :) (limara) annyit módosítottam, hogy 1,5 napig hagyom túlkelni utána h?t?ben tartom. A hatás leírhatatlan, fantasztikusan megkelt könny? tészták. :) Minden kelt tésztát ezzel készítek. Régen is használták sokan ezt a fajtát. És lehet szárítani semmi nem megy tönkre, akárcsak a szárított éleszt?. De jobb a friss, gyorsabb hatásosabb. Jó sütögetést! :)