r
Nosalty Logó

Levendulás málnalekvár

NS
Levendulás málnalekvár
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

438
Kalória
3g
Fehérje
108.8g
Szénhidrát
1.6g
Zsír
214.4g
Víz
-
Koleszterin
17.4g
Élelmi rost
89.9g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 438 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1754 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 133 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    214.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    340 micro
Összesen 438 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1023.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    253 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    220 mg
  • Foszfor
    290 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    435.3 g
  • Cukor
    360 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

Víz

  • Összesen
    857.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    262 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    210 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    160 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1360 micro
Összesen 1754 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    64.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 133 kcal

Elkészítés

  1. A málnát megtisztítjuk, majd kimérjük az előírt mennyiséget. Ízlés szerint pépesítjük (turmixoljuk), vagy csak a felét pürésítjük,a többit egészben hagyjuk. Nálam a magok is benne maradnak, ha valaki nem szereti, akkor átpasszírozhatja.
  2. A kimért cukorból 2 evőkanálnyit összekeverünk a dzsemfixszel, és a gyümölcshöz adjuk, és beledobjuk a levendulavirágot is. Majd az egészet erős lángon, állandó keverés mellett felforraljuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük (a habot távolítsuk el, ha szükséges). Egy hideg tálkára cseppentve egy kis lekvárt, ellenőrizhetjük, hogy valóban megfelelő állagú-e.
  4. Az elkészült lekvárt alaposan kimosott, kifőzött csavaros üvegekbe töltjük (az üvegeket meleg vízbe állítva töltsük meg), lezárjuk a tetővel, majd hirtelen fejre állítjuk.
  5. 5 perc után megfordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamra polcára mindenféle dunsztolás nélkül. A fejre állítással vákuum keletkezik az üvegekben, ezáltal légmentesen lezáródik. Ha a lekvár teteje (kihűlés után) benyomható, akkor nem sikerült jól elvégeznünk a feladatot.
  6. Ebből a mennyiségből kb. 2 db 720 ml-es lekvár készül.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p

Az idén több volt a málna a kertünkben, mint tavaly, így egy nagyon finom lekvárt is készítettem belőle. Főztem hagyományos málnalekvárt is: abban az arányok ugyanolyanok, mint a levendulásban, csak a kis lila virágok nem potyogtak bele. A málna jótékony hatásairól, és a befőzésről itt olvahattok.

További receptek

Áfonyalekvár

Nyáron érdemes minden kedvenc gyümölcsünkből befőzni pár üveg lekvárt, hogy a szomorkásabb, hidegebb hónapokra is jusson belőlük. Készíthetjük friss és fagyasztott gyümölcsből ...

Rosanics Petra

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...