r
Nosalty Logó

Levendulás málnalekvár

NS
Levendulás málnalekvár
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

438
Kalória
3g
Fehérje
108.8g
Szénhidrát
1.6g
Zsír
214.4g
Víz
-
Koleszterin
17.4g
Élelmi rost
89.9g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 438 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1754 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 133 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    214.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    340 micro
Összesen 438 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1023.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    253 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    220 mg
  • Foszfor
    290 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    435.3 g
  • Cukor
    360 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

Víz

  • Összesen
    857.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    262 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    210 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    160 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1360 micro
Összesen 1754 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    64.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 133 kcal

Elkészítés

  1. A málnát megtisztítjuk, majd kimérjük az előírt mennyiséget. Ízlés szerint pépesítjük (turmixoljuk), vagy csak a felét pürésítjük,a többit egészben hagyjuk. Nálam a magok is benne maradnak, ha valaki nem szereti, akkor átpasszírozhatja.
  2. A kimért cukorból 2 evőkanálnyit összekeverünk a dzsemfixszel, és a gyümölcshöz adjuk, és beledobjuk a levendulavirágot is. Majd az egészet erős lángon, állandó keverés mellett felforraljuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük (a habot távolítsuk el, ha szükséges). Egy hideg tálkára cseppentve egy kis lekvárt, ellenőrizhetjük, hogy valóban megfelelő állagú-e.
  4. Az elkészült lekvárt alaposan kimosott, kifőzött csavaros üvegekbe töltjük (az üvegeket meleg vízbe állítva töltsük meg), lezárjuk a tetővel, majd hirtelen fejre állítjuk.
  5. 5 perc után megfordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamra polcára mindenféle dunsztolás nélkül. A fejre állítással vákuum keletkezik az üvegekben, ezáltal légmentesen lezáródik. Ha a lekvár teteje (kihűlés után) benyomható, akkor nem sikerült jól elvégeznünk a feladatot.
  6. Ebből a mennyiségből kb. 2 db 720 ml-es lekvár készül.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p

Az idén több volt a málna a kertünkben, mint tavaly, így egy nagyon finom lekvárt is készítettem belőle. Főztem hagyományos málnalekvárt is: abban az arányok ugyanolyanok, mint a levendulásban, csak a kis lila virágok nem potyogtak bele. A málna jótékony hatásairól, és a befőzésről itt olvahattok.

További receptek

Áfonyalekvár

Nyáron érdemes minden kedvenc gyümölcsünkből befőzni pár üveg lekvárt, hogy a szomorkásabb, hidegebb hónapokra is jusson belőlük. Készíthetjük friss és fagyasztott gyümölcsből ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...