Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Levendulás málnalekvár

Levendulás málnalekvár
Levendulás málnalekvár
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén több volt a málna a kertünkben, mint tavaly, így egy nagyon finom lekvárt is készítettem belőle. Főztem hagyományos málnalekvárt is: abban az arányok ugyanolyanok, mint a levendulásban, csak a kis lila virágok nem potyogtak bele.

A málna jótékony hatásairól, és a befőzésről itt olvahattok.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A málnát megtisztítjuk, majd kimérjük az előírt mennyiséget. Ízlés szerint pépesítjük (turmixoljuk), vagy csak a felét pürésítjük,a többit egészben hagyjuk. Nálam a magok is benne maradnak, ha valaki nem szereti, akkor átpasszírozhatja.
  2. A kimért cukorból 2 evőkanálnyit összekeverünk a dzsemfixszel, és a gyümölcshöz adjuk, és beledobjuk a levendulavirágot is. Majd az egészet erős lángon, állandó keverés mellett felforraljuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük (a habot távolítsuk el, ha szükséges). Egy hideg tálkára cseppentve egy kis lekvárt, ellenőrizhetjük, hogy valóban megfelelő állagú-e.
  4. Az elkészült lekvárt alaposan kimosott, kifőzött csavaros üvegekbe töltjük (az üvegeket meleg vízbe állítva töltsük meg), lezárjuk a tetővel, majd hirtelen fejre állítjuk.
  5. 5 perc után megfordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamra polcára mindenféle dunsztolás nélkül. A fejre állítással vákuum keletkezik az üvegekben, ezáltal  légmentesen lezáródik. Ha a lekvár teteje (kihűlés után) benyomható, akkor nem sikerült jól elvégeznünk a feladatot.
  6. Ebből a mennyiségből kb. 2 db 720 ml-es lekvár készül.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 468
elküldve: 2
receptkönyvben: 133
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

málnadzsem, málnalekvár levendulával, levendulás gyümölcslekvár

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lumiere
lumiere / lumiere Mon, 2015-06-15 08:43

Tavaly én is így raktam el a málnát, teljesen magamtól jutott eszembe, hogy a levendula mennyire jól passzolhat a málnához és így is van :) Szóval próbáljátok ki, biztos mindenkinek ízleni fog, főleg télen :) Annyi, hogy én nem dzsemfix-szel készítettem, mert nem szeretem az "ízét", szerintem elrontja a málna természetes aromáját.

borospetra
borospetra Sun, 2012-11-04 12:11

Kedves Anita!
Mit gondolsz, mirelit málnából is meg lehet csinálni? Tudom, nekem is jókor jut eszembe málnalekvárt főzni... :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-11-04 13:24

Szia Petra!
Nekem is vannak fagyasztott gyümölcseim eltéve, és pont ilyen célból is, hogy majd télen főzök pl. ribizlilekvárt stb. Mindig úgy szoktam, hogy ha frissen nem tudom felhasználni a gyümiket, akkor zacskózom a fagyasztóba későbbi felhasználás céljából. Lekvárfőzésnél szobahőmérsékleten kiengedem a gyümit, és utána kezdem a befőzést.
Jó befőzést kívánok!
Anita

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-07-16 11:19

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm szépen:-)!
Most próbáltam először a levendulát belerakni különböző dolgokba. A málnalekvárt imádom, ez az egyik kedvencem.
Szép, napsütéses hetet kívánok!
Anita

438
málna 1 kg
cukor 30 dkg
dzsemfix 1 csomag
levendula 6 db