Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legyező torta

Legyező torta
Legyező torta
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a suliban tanultuk. Öcsém 20. születésnapjára készült ez a torta. 

 

hozzávalók / 5 adag

A csokoládékarikához

A roládlaphoz

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

26 cm-es tortakarikát használtam. A csokoládétetőt csak simán rá is lehet fektetni felszeletelve. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Csokoládékarikát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor 1/3 részével habosra keverjük. A fehérjét a 2/3 rész cukorral tartós habbá verjük.
  2. A fehérjehabra rászedjük a sárgája habot, óvatosan belekeverjük. A liszt és kakaópor keverékét is óvatosan beleforgatjuk.
  3. Karikába töltjük, majd 160°-on megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűlés után kettévágjuk.
  4. Világos roládlapot készítünk. A tojássárgáját a vaníliás cukorral, citromhéjjal és a kristálycukor 1/3 részével habosra keverjük. A fehérjét a 2/3 rész cukorral tartós habbá verjük.
  5. A fehérjehabra rászedjük a sárgájás habot, majd óvatosan belekeverjük. A lisztet ráöntjük, és egy-két mozdulattal belekeverjük. Kettő alacsonyperemű tepsire kenjük. 180°C sütjük 10 percig. (Vigyázni kell, gyorsan sül.)
  6. Sülés után hagyjuk kihűlni.
  7. Vaníliás pudingot főzünk, hagyjuk kihűlni.
  8. Mikor kihűlt, egy tálba tesszük, és habverővel keverjük. Közben beletesszük óvatosan a kakaóport. Mikor elkevertük, hozzáadjuk a puha margarint és habosra keverjük.
  9. A kettévágott karikának mindkét felét megkenjük csokoládékrémmel. A roládlapot is megkenjük krémmel, majd csíkokra vágjuk.
  10. Az első csíkot feltekerjük és a tortakarika közepére helyezzük. A többit folyamatosan köré tekerjük. A felső karikát ráhelyezzük. Körbekenjük a krémmel, majd dermesztjük.
  11. Az oldalát tortadarával panírozzuk, a tetejére krémrózsákat nyomunk.
  12. Higított csokoládét a torta átmérőjével megegyezően elkenünk. Ha megdermedt, forró vizes késsel felszeleteljük.
  13. Átlósan ráhelyezzük a tortára.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 23 090
elküldve: 8
receptkönyvben: 170
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

MSzabina

Mióta szakács: 2011.11.25.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokoládétorta, legyezős csokitorta, csokikrémes torta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szakacs1
szakacs1 Sat, 2015-09-26 13:08

Kérdéseim: A rolád tésztához az 1 dkg cukor nem kevés? A csokoládékrémhez nem kell cukor? Köszi

pinky_s
pinky_s Fri, 2014-07-25 19:54

Nagyon szép lett, lehet, hogy megpróbálkozom vele :). Azt meg tudnád mondani, hogy a rolád lapot mekkora tepsiben sütötted, vagy hogy kb. milyen magas legyen, illetve milyen széles csíkokra kell vágni az összeállításkor? Köszönöm.

v.zsuzsi
v.zsuzsi Mon, 2017-01-16 10:39

Én megsütöttem. A tapasztalatommal tudlak esetleg segíteni. Szóval: egy nagy méretű "gázos" tepsiben sütöttem. Én (mivel fogalmam nem volt a lapok méretéről) 4 részre vágtam az egyik-egyik tepsit. Sajnos ez kevésnek bizonyult, így nekem még kellett sütnöm egy fél adagot (3 tojásból). Összegezve azt tudnám mondani, hogy 5 részre kell felvágni a kb. 30 cm széles rolád lapot. Így a 2 tepsiből 10 db csík lesz. Ez szépen be fogja teríteni az alsó tortalapot és nem is lesz olyan magas, mint az enyém lett most. Amin még én módosítottam, hogy nem 10 dkg, hanem 20 dkg cukrot használtam a krémhez. Nekem a 10 dkg nagyon kevésnek bizonyult. Nyilván ízlés kérdése is. Mivel nagy lett a tortám, így a krém mennyiségét is meg kellett növelnem, de véleményem szerint alapból is kicsit kevés az a mennyiség, mivel a tortát körbe- és a tetején is meg kell kenni, valamint minden szeletre nyomni kell egy-egy "golyót". Összességében azt tudom mondani, hogy egy nagyon finom és dekoratív születésnapi torta. A lányom szülinapjára készítettem, de még máskor is el fogom készíteni. Sikere volt. Köszönöm :)

fmaarek
fmaarek Thu, 2014-02-13 22:56

Szabina, én a tetején lévő csokiról érdeklődöm: hígítottad olajjal vagy vajjal, margarinnal? mire öntötted ki- sütőpapírra s azon dermesztetted szeletelés előtt? milyen csokit használsz hozzá?

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Fri, 2014-02-14 13:41

A csokiba olvasztás után öntöttem egy kevés olajat. Majd sütőpapírra rajzoltam egy akkora kört, mint a tortám, majd erre öntöttem ki a csokit és elsimítottam körbe ( a papírra rajzolt kör legyen alul). Majd felszeleteltem annyi szeletre amennyire szükségem van. Én a Lidl-ben veszem hozzá a csokoládét. De igazából akármilyen csokiból jó.

koncsii
koncsii Wed, 2013-03-06 22:12

Nagyon jól néz ki a torta. Engem érdekelne az, hogy az oldalára hogyan tetted fel a torta-darát? :)

Major Szabina
MSzabina / Major Szabina Thu, 2013-03-07 07:43

Miután átkentem krémmel, óvatosan felemeltem és körbe-körbe forgatva rá "nyomkodtam" a darát. Előtte kiöntöttem egy tányérba hogy jobban hozzá férjek.

1271
tojás 6 db
cukor 13 dkg
finomliszt 13 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 dkg
tojás 6 db
cukor 13 dkg
vaníliás cukor 1 dkg
citromhéj 0.25 citromból nyert
finomliszt 14 dkg
vaníliás pudingpor 1 csomag
tej 0.5 l
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
margarin 25 dkg
cukor 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
csokoládédara 4 ek