r
Nosalty Logó

Lecsó télire - tartósítószer mentes

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Vicikó
Lecsó télire - tartósítószer mentes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 497 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5964 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 74 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    506.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    297 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    198 micro
  • β-karotin
    1273 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    1322 micro
Összesen 497 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.5 g

Zsír

  • Összesen
    510.9 g
  • Telített zsírsav
    199 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    226 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    475 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3160.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    769 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    666 mg
  • Foszfor
    1444 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.6 g
  • Cukor
    176 mg
  • Élelmi rost
    103 mg

VÍZ

  • Összesen
    6078.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1368 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    3569 mg
  • D vitamin:
    510 micro
  • K vitamin:
    426 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    808 micro
  • Kolin:
    630 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2376 micro
  • β-karotin
    15272 micro
  • β-crypt
    287 micro
  • Likopin
    38595 micro
  • Lut-zea
    15862 micro
Összesen 5964 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    191 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    482 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 74 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paprikát felkockázzuk. A vöröshagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat forró vízbe pár másodpercre bedobjuk, kivesszük, héjukat lehúzzuk, és apróra felvágjuk.
  2. Egy jó nagy lábosban kb. 30-40 dkg zsírt felolvasztunk, a hagymát beledobjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, jól átforgatjuk a hagymával, és megsózzuk. (Ne spóroljunk a sóval.) Lefedjük.
  3. Pár perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ezzel is jól átkeverjük, és miután forrni kezd, kb. 5-6 percet forraljuk. Ne túl sokáig, hogy ne legyenek a paprikák elpuhulva!
  4. Ezalatt újból egy kisebb lábaskában zsírt olvasztunk, ez jön majd a lecsó tetejére az üvegekben.
  5. Levesszük a tűzről a lecsót, és azonnal az előkészített, lehetőleg forró üvegekbe töltjük. (Én a sütőt szoktam 100°C - ra előmelegíteni, oda teszem be az üvegeket és a lapkákat is. Onnan veszem ki egyenként a töltögetéskor.)
  6. A tetejükre 2-3 evőkanál forró zsírt kanalazunk, és azonnal lezárjuk.
  7. Száraz dunsztba rakjuk, és kihűlésig ott hagyjuk (kb. 2 nap).
  • Receptkönyvben: 293
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 197780
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Lecsó télire - tartósítószer mentes
Vicikó 251 recept

A nyári nagy lecsózásokban nem árt gondolni a hideg téli napokra, amikor ha kibontunk egy üveg általunk eltett lecsót, máris megidézzük vele a  nyári forró napokat. Bizony az a friss illat, miután felszisszen az üveg lapkája...sokat mondó. Évek óta így teszek el lecsót, igaz, eleinte olajjal készítettem. Viszont az elmúlt évben zsírral tettem el, mint drága jó nagyanyáink is tették sok mindennel, és bizony sokkal-sokkal finomabb volt! Szépen rádermed a tetejükre, és felhasználáskor akár le is tudjuk kanalazni azt az 1-2 kanálnyit, amit pluszban rátettünk. Az arányokat tekintve mindenki maga ízlése szerint változtathatja, de mi nem szeretjük nagyon paradicsomosan. A 'Blondy '  paprikát ajánlom mindenkinek kipróbálásra! Sokkal vékonyabb a héja, szerintünk finomabb is. Ha valakinek nem nagyon bírja a gyomra a paprikát, ezt a fajtát könnyebben is emészti. (Saját tapasztalatunk.) Semmiféle tartósítószert nem kell rátenni, tökéletesen eláll akár a következő nyárig, amikor már a következőt készítjük.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek