r
Nosalty Logó

Laktózmentes mákos guba

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Neeta
Laktózmentes mákos guba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 440 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1760 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 117 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    16 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1361.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    488 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    393 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.8 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    282.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 440 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.7 g

Zsír

  • Összesen
    63.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5446.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    1953 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1333 mg
  • Nátrium
    1570 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.3 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1131.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    239 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    422 micro
  • Kolin:
    381 mg
  • Retinol - A vitamin:
    235 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    456 micro
Összesen 1760 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    360.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 117 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1 liter máktej elkészítéséhez kell 1 liter víz (minő meglepetés) és 10 dkg mák (lehet egész és darált is), és az egyszerűség kedvéért egy Chufamix.(Ha nincs ilyen csoda masinád, akkor szerintem az eljárás hasonló, csak mondjuk egy sűrű szövésű kendőn kéne átszűrni a tejedet. Hangsúlyozom, hogy szerintem, mert így még nem csináltam.) Töltsük a tartályba a vizet, majd a szűrőt helyezzük be, és mehet bele a mák (ajánlanak hozzá még egy kis olajat meg egy csipet sót, de én nem tettem bele). Botmixerrel nagy fordulatszámon pépesítsük a mákot a vízben. Ezután a bot segítségével préseljük ki a maradék nedvességet a mákból és kész is a máktej!
  2. A szűrőből kiszedhetjük a mákpépet, és ízesíthetjük a gubához. Közben a kifliket is fel lehet vagdosni.
  3. A mákpudinghoz öntsük egy fazékba a máktejet és kezdjük melegíteni kevés cukorral. (Én csak 0,5 litert csináltam meg, hogy maradjon a reggeli kávénkba is. :)
  4. Egy keverő edénybe tegyünk még 2 dl tejet, a 2 tojássárgáját és a 2 ek keményítőt. Ezeket keverjük szépen el, és ha már meleg a máktej, öntsük hozzá és kevergessük, amíg besűrűsödik. Hihetetlenül finom mák illat terjeng közben a konyhában. :)
  5. Most jön az összeállítás. A kiflikarikákra szórjuk rá a mákot és öntsük nyakon a mákpudinggal. Forgassuk össze és élvezzük! Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 10660
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 12.

Ajánló

Mindenkinek, aki szeretne valami hagyományosat enni új köntösben, aki laktóz érzékeny vagy csak szeretne egészségesen élni és enni finomat!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Párom laktózérzékeny, így szülinapjára most kapott egy csoda masinát (Chufamix), aminek segítségével pillanatok alatt lehet készíteni különböző magokból készített tejet, ami a boltban arany árban van. Mostanában mindenfélével kísérletezünk, és mivel én imádom a mákos gubát, így jött az ötlet, hogy a mákból készült tejet fel is használhatom a gubához, így semmi nem megy kárba! És milyen jó ötlet volt! :D Izgalmas, isteni, és nem kell azon aggódnom, hogy a párom rosszul lesz a tejtől.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 húsvéti saláta érzékeny(ebb) gyomrúaknak, majonéz és tejföl nélkül

Nem árt, ha tudatosítjuk, hogy nemsoká húsvét, így a receptötletelést sem halogathatjuk az örökkévalóságig. A sonka, kalács és különféle tojásételek mellett ilyenkor legtöbbünknél előkerülnek a nem túlzottan diétás és gyomorkímélő, klasszikus majonézes saláták is. Mi lenne, ha idén újítanánk e téren, és a tejföllel, majonézzel dúsított verziók helyett másfelé kacsintgatnánk?

Nosalty

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.