r
Nosalty Logó

Kvircedli

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Zoli
Kvircedli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 784 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 4707 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 314 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    414.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.4 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    226 micro
Összesen 784 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2488.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    331 mg
  • Kálcium
    265 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    1299 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    986.2 g
  • Cukor
    413 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    322.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    792 mg
  • Retinol - A vitamin:
    387 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1353 micro
Összesen 4707 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.7 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 314 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásokat megmossuk, feltörjük, és robotgéppel a cukorral együtt habosra keverjük.
  2. Közben a citromot alaposan megmossuk (lekezelik a szállítás előtt éréslassítóval), és lereszeljük.
  3. A szalalkálit a borban felodjuk, hozzáadjuk a vanilin cukrot és a reszelt citromhéjat, és belekeverjük a tojásba.
  4. A lisztet három adagban hozzákeverjük. Lényeg, hogy ne ragadjon, de ne legyen kemény se a tészta. Ezeket a műveleteket mind a robotgépben végezzük el. Természetesen az eszközöket cserélni kell. A habverő után a dagasztót kell betenni.
  5. Lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagra kell a tésztát nyújtani, és a belisztezett nyomófával sorban és oszlopban mintákat nyomunk bele.
  6. A bemintázott tésztát feldaraboljuk, és egy éjszakára szobahőmérsékleten száradni hagyjuk. A szárításhoz a tészták között kb. 1 cm távolság legyen.
  7. Másnap a sütőpapírral kibélelt tepsiben szorosan egymás mellé rakva, a sütőt középfokozatra állítva kb. 10 perc alatt szép világosra sütjük. Alacsony hőmérsékleten a tészta folyós marad, magason gyorsan megég a sülés helyett.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 21806
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 26.

Ajánló

Mindenkinek, aki szeret mártogatni, mert kakaóba is lehet.

Receptkategóriák

A kvircedli vagy németül Kwierzetl a svábok hagyományos süteménye. Jeles napokon, lagzikban, Márton napon, karácsonykor, szilveszterkor, farsangkor sütötték. Borlevesbe, borhabba vagy borba mártogatták. Főleg az asszonynépek kedvelték, mert nyugodtan mondhatták a férjüknek, hogy ők bizony egész este egy korty bort sem ittak (mégis becsíptek). Az alkohol felszívódását sokkal jobban elősegíti, ha nem isszák, hanem folyamatosan eszik a borba mártogatott süteményt. Ennyit a néprajzról. Pár éve Székesfehérváron az adventi kirakodóvásárban megtetszett két, szépen faragott fatárgy. Mint utóbb kiderült, kvircedli nyomófák voltak. Kaptunk hozzá receptet is, de az elkészített sütemény olyan kemény volt, hogy parittyába téve a fákról a verebeket le lehetett vele lőni. Áztathattuk azt bármibe, csak sokára puhult meg, akkor meg olyan lett, mint a bébipapi. Most kaptunk egy móri újságot, amiben autentikus kvircedli receptek is voltak. Természetesen csak az alapanyagokban hasonlítottak egymáshoz, a felhasználási mennyiségben már volt különbség. Műszakiként átlagoltam, és ez lett belőle. A vanillin cukrot már mi adtuk hozzá. Bornak bármilyen félédes megfelel. Az eredmény: nagyon finom, könnyen puhuló, piskótaízű sütemény lett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek