r
Nosalty Logó

Klasszikus almás pite

Séfbácsi92
Klasszikus almás pite
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

749
Kalória
11.1g
Fehérje
109.3g
Szénhidrát
33.6g
Zsír
205.9g
Víz
45g
Koleszterin
16.4g
Élelmi rost
34.9g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 749 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 2990 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 192 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    33.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    572.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    109.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    205.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    332 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    307 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    282 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    317 micro
Összesen 749 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    44.3 g

Zsír

  • Összesen
    134.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2290.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    480 mg
  • Foszfor
    1378 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    437.2 g
  • Cukor
    139 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

Víz

  • Összesen
    823.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1328 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    163 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    301 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1229 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1128 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1266 micro
Összesen 2990 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    53 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 192 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott margarint (vagy vajat), és kézzel addig morzsoljuk, míg finom állagúvá nem válik.
  2. Adunk hozzá 2 evőkanál cukrot és 1 dl vizet. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Fontos, hogy a tészta jól formázható legyen, mert ha nem elég rugalmas, sütés során kiszárad és szétesik.
  3. Ha a tészta kész, hűtőbe rakjuk kb. fél órára, és elkészítjük a tölteléket.
  4. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal és a szerecsendióval, majd jól összeforgatjuk. A felhasználandó cukor mennyiségét nagyban meghatározza, hogy milyen fajta almát választunk, így mindig kóstoljuk meg, hogy az édessége megfelelő-e. Én Idared almából készítettem.
  5. A végén megszórjuk liszttel, és összekeverjük, hogy az alma nedvességét felszívja, és ne ázzon el a pite.
  6. Ha a töltelék is kész, a tésztát kettéosztjuk egyenlő arányban, majd lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk kicsit nagyobbra, mint a piteforma, hogy a szélét is befedje. Kibéleljük vele a formát.
  7. Megtöltjük az almával a pitét, majd a tészta szélét megkenjük tojással, hogy a felső rész megfelelően ragadjon.
  8. A kinyújtott felsőrészt ráterítjük a pitére, a szélét lenyomkodjuk, hogy a két rész megfelelően kapcsolódjon, és sütés során ne nyíljon szét, majd levágjuk a felesleget a formáról. A feleslegből készíthetünk díszítést, ha szeretnénk. A pite közepén kereszt alakú vágást ejtünk, és kihajtjuk a széleit.
  9. A maradék tojáshoz, adunk egy kis tejet, és megkenjük vele a pite tetejét. Sütőben gyorsan kezdjük sütni 220 fokon 15-20 percig, hogy a tészta kellően szilárd legyen, majd lejjebb vesszük 180 fokra, és még fél órát sütjük. Én légkeverés nélkül sütöttem csak az utolsó 10 percben kapcsoltam be, hogy a teteje jobban megpiruljon.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 23

Gyerekkoromban nagymamám szinte minden héten sütött nekem almás pitét. Azóta sem tudom megunni, így gondoltam, magam is megpróbálkozok vele.

További receptek

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Lakos Benedek

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek