Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus almás pite

Klasszikus almás pite
Klasszikus almás pite
90 perc / előkészület: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban nagymamám szinte minden héten sütött nekem almás pitét. Azóta sem tudom megunni, így gondoltam, magam is megpróbálkozok vele.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott margarint (vagy vajat), és kézzel addig morzsoljuk, míg finom állagúvá nem válik.
  2. Adunk hozzá 2 evőkanál cukrot és 1 dl vizet. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Fontos, hogy a tészta jól formázható legyen, mert ha nem elég rugalmas, sütés során kiszárad és szétesik.
  3. Ha a tészta kész, hűtőbe rakjuk kb. fél órára, és elkészítjük a tölteléket.
  4. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal és a szerecsendióval, majd jól összeforgatjuk. A felhasználandó cukor mennyiségét nagyban meghatározza, hogy milyen fajta almát választunk, így mindig kóstoljuk meg, hogy az édessége megfelelő-e. Én Idared almából készítettem.
  5. A végén megszórjuk liszttel, és összekeverjük, hogy az alma nedvességét felszívja, és ne ázzon el a pite.
  6. Ha a töltelék is kész, a tésztát kettéosztjuk egyenlő arányban, majd lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk kicsit nagyobbra, mint a piteforma, hogy a szélét is befedje. Kibéleljük vele a formát.
  7. Megtöltjük az almával a pitét, majd a tészta szélét megkenjük tojással, hogy a felső rész megfelelően ragadjon.
  8. A kinyújtott felsőrészt ráterítjük a pitére, a szélét lenyomkodjuk, hogy a két rész megfelelően kapcsolódjon, és sütés során ne nyíljon szét, majd levágjuk a felesleget a formáról. A feleslegből készíthetünk díszítést, ha szeretnénk. A pite közepén kereszt alakú vágást ejtünk, és kihajtjuk a széleit.
  9. A maradék tojáshoz, adunk egy kis tejet, és megkenjük vele a pite tetejét. Sütőben gyorsan kezdjük sütni 220 fokon 15-20 percig, hogy a tészta kellően szilárd legyen, majd lejjebb vesszük 180 fokra, és még fél órát sütjük. Én légkeverés nélkül sütöttem csak az utolsó 10 percben kapcsoltam be, hogy a teteje jobban megpiruljon.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 4 503
elküldve: 1
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Séfbácsi92

Mióta szakács: 2019.02.06.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás lepény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

749
teljes kiőrlésű liszt 350 g
sütőmargarin 150 g
cukor 2 ek
víz 1 dl
tojás 1 db
tej 2 ek
alma 800 g
cukor 4 ek
fahéj 1 teáskanál
szerecsendió 0.5 kávéskanál
teljes kiőrlésű liszt 2 csapott ek