Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kevi perec

Kevi perec
Kevi perec
195 perc / előkészület: 180 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A „Kevi” név Túrkeve rövidítéséből származik, ahogyan a helyiek emlegetik városukat. Én is ott tanultam, Nagymamámtól, bár inkább csak majszolgatni szerettem, mint csinálni. Pár hónapja unokatestvérem lepett meg egy adaggal, és a régi ízek előcsalták vállalkozó kedvemet. Figyelmeztetés: nagyon babrás csinálni, és nagyon hamar elfogy! Csak akkor vágjunk bele, ha van szabad 4-5 óránk, vagy vállalkozó kedvű segítségünk, akikkel elmúlatjuk a sodorgatás alatti időt.

Ugyanebből a tésztából készítik a kunsági perecet, csak az alakja más, a "klasszikus perec" alak. A kevi perec az ilyen sodort, koszorú forma.

Tippek:

Egyszerű hozzávalókból áll, de jó minőséget szerezzünk be hozzá, különösen a lisztből. Ha nem vagyunk biztosak a liszt minőségében, adjunk hozzá egy kis szejtánt, így nem érhet meglepetés.

Amikor megsodorjuk és összecsippentjük a tésztát, a két végét kissé aszimmetrikusan tegyük, hagyjunk rajta egy kis fület, amivel hozzáfogjuk a tészta másik végéhez, így a csíptetés helyén sem lesz túl vastag.

Ropogós és sokáig eláll (már ha marad belőle).

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Sörhöz, bor mellé kiváló. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt megfuttatjuk 1 dl cukros tejben. Ha instant élesztőt használunk, akkor a lisztet összekeverjük az élesztővel, sóval és cukorral.
  2. A zsírt összemorzsoljuk a liszttel, majd felhalmozzuk, és a közepébe csinálunk egy lyukat, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle, szükség szerint tej hozzáadásával.
  3. NEM KELL KELESZTENI, azonnal elkezdjük a perecek sodrását!
  4. A tésztát 1-2 cm vastagra nyújtjuk, majd nagyobbacska nokedli nagyságú darabokra vágjuk. A tésztadarabkákat gyúródeszkán 12-15 cm hosszú, 2-3 mm vastag hurkákká sodorjuk. (Szükség esetén lisztezhetjük, de csak óvatosan, inkább használjunk szilikonos nyújtólapot.) A sodrás végeztével a hurka két végét ellentétes irányba megsodorjuk, és a két végénél fogva felemeljük a deszkáról.
  5. Összefogjuk a hurka két végét (kicsit aszimmetrikusan, hogy a végén legyen egy pár milliméteres fül), és többször megcsavarjuk. Az így kapott csavart tészta-szálacskát koszorú alakúra hajlítjuk, végeit összenyomjuk.
  6. A pereceket felvert tojásba mártjuk (nem baj, ha az aljára is jut a tojásból), és szilikonos sütőpapírra fektetjük.
  7. Ha készen van egy tepsi perec, pirosra sütjük. Ebből az adagból kb. 4 tepsi lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 9 247
elküldve: 5
receptkönyvben: 69
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Iofiel

Mióta szakács: 2011.12.22.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: sós süti
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sörperec, kunsági perec, perecke

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bmb
Bmb Thu, 2017-05-18 02:19

Anyai ágon mindenki Kevibol valo volt. En már Budapestwn szulettem. Nagymamam is egy ideig ott elt, de visszakoltozott Turkevere. Onnet kuldte a kis csomagokat tarhonyaval, csigatesztaval, es neha as itt abrazolt perecekkel. Nem hiszem, hogy akkor gyermekkent ertekeltem. Hogy is ertettem volna? Mai szemmel persze minden mas.
Mara csak as emlekek maradnak, s minden uj erteket kepvisel. Koszonom, hogy megjelent a regi nem ertekelt perec receptje!
Nagymamam leanykori neve Abraham Maria, Anyam pedig Farkas Maria Katalin.

Iofiel
Iofiel / Iofiel Mon, 2017-06-05 05:57

Gyerekkoromból emlékszem Ábrahám doktorra, aki Keviben praktizált. :) Sajnos, hosszú évek óta nem jutottam el Kevibe, de tervezem, talán idén nyáron megint sort kerítek rokonlátogatásra.

Iofiel
Iofiel / Iofiel Wed, 2015-08-19 06:40

Az eredeti recept disznózsírt ír és még sohasem próbáltam mással helyettesíteni, de biztos finom lehet libazsírral is. :)

kunzsb
kunzsb Fri, 2015-08-14 15:00

Szia,
És miért írtad, hogy kell rá 4-5 óra? Ezt most tényleg nem értem.

Iofiel
Iofiel / Iofiel Fri, 2015-08-14 16:11

Ebből az adagból kb. 150-200 db kis perecke lesz, amit egyesével kell kisodorni, csavarni, tojásozni... ha csak ezt a fázist számolod, legalább 3 óra hossza. :) Ehhez jön még a gyúrás és a sütés, (persze a sütést lehet kezdeni, ha az első tepsi készen van, de a végén az is plusz idő és közben lelassít, hogy a sütőre is figyelni kell) majd ne feledjük a konyha rendbetételét sem. :) Legalábbis nekem kitart az egész procedúra 4 órát, de én egyedül csináltam és az elején elég lassan ment. Ha többen csináljátok és ügyesebbek vagytok, lehet, hogy nektek rövidebb lesz. Mivel sokáig eláll, ha vendégvárónak készíted, ne aznap állj neki, mert tényleg nagyon aprólékos munka...
A képen talán nem látszik, de ezek a pereckék 3-4 cm nagyságúak, egy-egy falat az egész.

499
friss élesztő 1 dkg
finomliszt 50 dkg
cukor 3 dkg
2 dkg
disznózsír 20 dkg
tojás 1 db
tej 1.5 dl
tojás 1 db