r
Nosalty Logó

Kevi perec

Iofiel
Kevi perec
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

499
Kalória
8.6g
Fehérje
52.5g
Szénhidrát
27.2g
Zsír
17.5g
Víz
68.8g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
4.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 499 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 3973 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 389 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1174.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    997 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 499 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    217.3 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    550 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9394.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    201 mg
  • Kálcium
    307 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    126 mg
  • Foszfor
    765 mg
  • Nátrium
    7977 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    420.1 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    140.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    283 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    439 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 3973 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    921 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    782 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    13.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 389 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt megfuttatjuk 1 dl cukros tejben. Ha instant élesztőt használunk, akkor a lisztet összekeverjük az élesztővel, sóval és cukorral.
  2. A zsírt összemorzsoljuk a liszttel, majd felhalmozzuk, és a közepébe csinálunk egy lyukat, beleütjük a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle, szükség szerint tej hozzáadásával.
  3. NEM KELL KELESZTENI, azonnal elkezdjük a perecek sodrását!
  4. A tésztát 1-2 cm vastagra nyújtjuk, majd nagyobbacska nokedli nagyságú darabokra vágjuk. A tésztadarabkákat gyúródeszkán 12-15 cm hosszú, 2-3 mm vastag hurkákká sodorjuk. (Szükség esetén lisztezhetjük, de csak óvatosan, inkább használjunk szilikonos nyújtólapot.) A sodrás végeztével a hurka két végét ellentétes irányba megsodorjuk, és a két végénél fogva felemeljük a deszkáról.
  5. Összefogjuk a hurka két végét (kicsit aszimmetrikusan, hogy a végén legyen egy pár milliméteres fül), és többször megcsavarjuk. Az így kapott csavart tészta-szálacskát koszorú alakúra hajlítjuk, végeit összenyomjuk.
  6. A pereceket felvert tojásba mártjuk (nem baj, ha az aljára is jut a tojásból), és szilikonos sütőpapírra fektetjük.
  7. Ha készen van egy tepsi perec, pirosra sütjük. Ebből az adagból kb. 4 tepsi lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 180 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A „Kevi” név Túrkeve rövidítéséből származik, ahogyan a helyiek emlegetik városukat. Én is ott tanultam, Nagymamámtól, bár inkább csak majszolgatni szerettem, mint csinálni. Pár hónapja unokatestvérem lepett meg egy adaggal, és a régi ízek előcsalták vállalkozó kedvemet. Figyelmeztetés: nagyon babrás csinálni, és nagyon hamar elfogy! Csak akkor vágjunk bele, ha van szabad 4-5 óránk, vagy vállalkozó kedvű segítségünk, akikkel elmúlatjuk a sodorgatás alatti időt. Ugyanebből a tésztából készítik a kunsági perecet, csak az alakja más, a "klasszikus perec" alak. A kevi perec az ilyen sodort, koszorú forma. Tippek: Egyszerű hozzávalókból áll, de jó minőséget szerezzünk be hozzá, különösen a lisztből. Ha nem vagyunk biztosak a liszt minőségében, adjunk hozzá egy kis szejtánt, így nem érhet meglepetés. Amikor megsodorjuk és összecsippentjük a tésztát, a két végét kissé aszimmetrikusan tegyük, hagyjunk rajta egy kis fület, amivel hozzáfogjuk a tészta másik végéhez, így a csíptetés helyén sem lesz túl vastag. Ropogós és sokáig eláll (már ha marad belőle).

További receptek

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Lakos Benedek

Káposztás cvekedlikocka

A sós vendégvárók, sose maradhatnak le az ünnepi asztalunkról. Legjobban egy ital mellé csúsznak, de még akár evés után is kitölthetjük velük a levegős helyeket. A legkedveltebb ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...