r
Nosalty Logó

Kati néni vajas-túrós pogácsája

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 768 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 6140 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 406 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17 g

Zsír

  • Összesen
    55.7 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1316 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    126 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    698 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 768 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.9 g

Zsír

  • Összesen
    445.5 g
  • Telített zsírsav
    273 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    118 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1075 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10528.3 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    598 mg
  • Vas
    1006 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    1620 mg
  • Nátrium
    5581 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    43 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    396.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    495.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    600 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3355 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    790 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 6140 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    695.4 g
  • Cink
    86 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    369 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    226 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    40 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    222 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 406 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A hideg vajat apróra vágjuk, vagy sajtreszelőn lereszeljük (én ezt javaslom, gyorsabb, és könnyebben tudunk vele dolgozni).
  3. A túrót szitán áttörjük, és a többihez adjuk.
  4. Sózzuk.
  5. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük (ha egy éjszakán át bent van, csak jót tesz neki).
  6. Másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és kis pogácsaszaggatóval (pálinkáspohár méretű) kiszaggatjuk.
  7. Forró sütőbe toljuk (kb. 220 fok), majd negyed óra után mérsékeljük 180 fokra.
  8. Ha a teteje szép piros, kivesszük, és rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
  9. Még langyosan bekapkodjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 109
  • Össznézettség: 106805
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 30.

Ajánló

Pálinka, bor, de ha egyik se, egy quamatelt azért készítsünk a kezünk ügyébe.:)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A balatonszepezdi szomszéd néni világbajnok pogácsája - nem is értem miért nem tettem még fel. Egyetlen ismérve, hogy nem lehet belőle eleget sütni, egyszerűen eteti magát. Bárkinek szeretettel ajánlanám, de különösen azoknak passzol, akik baráti borozásra készülnek - a rengeteg vaj és zsírosabb túró miatt gyakorlatilag ez nem borkorcsolya, hanem a bor minősül pogácsakorcsolyának mellette.:) Ha nem találunk sós vajat, sima is tökéletes, de ez esetben picivel több sót tegyünk hozzá. Turbózhatjuk a tetejét sajttal, köménymaggal, a tésztát magokkal, aszalt paradicsommal vagy akár apróra vágott töpörtyűvel is. Ebből az adagból kb. 40 db kis pogácsa lesz.

Hozzászólások

v.zsuzsi

A min?ségét, ill. a finomságát fokozandó, tudom ajánlani annak, akinek van egy kis ideje rá, hogy a begyúrt tésztát 2-3x hajtogassa, 20-30 perces id?közönként. Nem fogja megbánni. Ebben az esetben is el lehet készíteni még el?z? este és csak másnap kisütni. Jót tesz a tésztának a pihentetés. Valóban nagyon finom és mindenki által kedvelt borkorcsolya :) Magam is gyakran készítem, örülök, hogy felkerült ide.

Törölt felhasználó

Éppen most sülnek a pogik, köszönet a receptért! : ) Az els? adag már kész, érdekes elég volt az els? 15 perc 200 fokon utána kész is lett. Nagyon finomak!

witch

Nagyon finom, en rudakat sutok belole. Azt viszont mindig elfelejtem, hogy, akkor vekonyabbra kell nyujtani, mert felborulnak. Legutobb volt amelyik nem tudta, hogy jobbra vagy balra boruljon, igy masni lett belole, hehe.

Törölt felhasználó

A nyers teszta is nagyon finom! Nem Gondoltam volna, h ilyen keves hizzavalobol ilyen finom dolog lehet. Alig varom, h kisuljenek ;)

Törölt felhasználó

Hat ez tenyleg fenomenalis!!! Feladagot keszitettem, es 75 (!!!) darab kicsi pogacsam lett! Hajtogatva tenyleg jobb, csak szegenykek eldolnek akkor :D en komenymagott tettem a tetejere, s a jobb ragadas erdekeben meg is kentem tojassal. Nagyon csinosak!! Nekem egy egesz ejszakat volt a hutoben! Ez tok finom! Nem gondoltam volna!!

godotravarva

Megtaláltam a receptet, megsütöttem és megettük:-)) Isteni finom!

vmzsuzsa

Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott. Nagyon finom, volt. Kockára vágtam, nem szaggattam, sokkal gyorsabb így. A tetejét sajttal szórtam meg. Köszi a receptet. Zsuzsa.

Tina1022

Nekem is ez a kedvenc pogácsa receptem. Ha esetleg marad bel?le pár nap múlva is isteni!!! Kicsit ropogós lesz de akkor is csak úgy eteti magát. Van amikor a túró helyett ugyan annyi reszelt sajtot teszek bele. Akkor szezámmaggal szórom meg a tetejét. Érdemes kipróbálni úgy is. Garantált a siker! :-)

Tina1022

A reszelt sajt lehet sima trappista, eidami, gouda, ementáli vagy akár maasdamer is.

StGabi

Ebb?l a mennyiségb?l kb. mennyi pogácsa lesz? köszönöm!

witch

Bocs Dacota, hogy belebeszelek. :o) Rengeteg lesz belole, ez az adag tenyleg eleg 8 fore. Csak gondolj bele 50 dkg liszt,vaj meg turo, az mar 1,5 kg.

StGabi

Mindenképp vajjal kell készíteni vagy készítette valaki margarinnal?

witch

Bocs Dacota, hogy belebeszelek. :o) En mindig vajjal sutom (es hiaba nincs benne sutopor vagy eleszto) az kicsit megemeli. Egy ismerosom margarinnal keszitette es azt mondta, hogy lapos maradt.

StGabi

Köszönöm! :)

Dacota

Szia! Margarinnal is lehet, csak nem lesz olyan finom. Ebb?l kb. 2 gáztepsi pogi lesz. :) Boldog karácsonyt! üdv, Nóra

StGabi

Köszönöm a választ! Boldog karácsonyt! :)

StGabi

Mindent úgy csináltam ahogyan a recept írta, de nagyon megbarnultak (már az els? 15 percben) plusz eléggé "zsíros" lett, muszáj letörölgetni kéztörl?vel sajnos, de még úgy sem az igazi. (És még a belseje olyan, hogy akár sülhetett volna.) Valakinek van ötlete mi lehet a gond? nagyon köszi :)

witch

Vekonyra kell kinyujtani, max. 0,5 cm, akkor jobban megsul a kozepe is. En 180 C-on sutom, hogy ne piruljon olyan gyorsan, de akkor lehet, hogy 20-25 perc a sutesi ido. Amugy ez egy ilyen zsirosabb teszta.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?