r
Nosalty Logó

Kakaós kalász

Andi80_
Kakaós kalász
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

591
Kalória
13.7g
Fehérje
88.6g
Szénhidrát
19.9g
Zsír
21.3g
Víz
108.5g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
15.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 591 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 3548 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 301 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    648.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    295 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    21.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 591 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.4 g

Zsír

  • Összesen
    119.7 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3891.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    225 mg
  • Kálcium
    571 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    1063 mg
  • Nátrium
    1769 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    531.7 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    128 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    884 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    434 micro
  • Kolin:
    570 mg
  • Retinol - A vitamin:
    837 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    541 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    763 micro
Összesen 3548 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 301 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgáját, és alaposan kidagasztjuk.
  2. Konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
  5. Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük olajjal.
  6. A kakaós töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.
  7. A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
  8. A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk. Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
  10. Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
  11. Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább.
  12. Kenjük le őket tojássárgájával. Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
  13. 180 fokon hőlégkeveréssel 12 perc alatt szép barnára sütjük őket.
  14. A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és hagyjuk konyharuhával lefedve kb. 10 percet átgőzölni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 12 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28x38

A Sajttal szórt pizzás kalász készítésekor gondoltam a család édesszájú tagjaira is, így született meg ez a kakaós változat. Bár kicsit féltem, de a töltelék egyáltalán nem folyt ki, és ennyi kevés idő alatt is tökéletesen átsültek a kalászok. 6 rúd lett ebből az adagból.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...