r
Nosalty Logó

Vaj házilag, tejszínből

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Vaj házilag, tejszínből
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 730 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 292 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    77.3 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    698 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 730 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 292 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű habtejszínt kézi habverővel elkezdjük felverni, pont, mintha habot csinálnánk. A házi vaj esetében azonban pont az a cél, amit tejszínhabkészítésnél próbálunk elkerülni: túl kell verni a tejszínt, amíg szétesik és túrószerű lesz.
  2. Amikor már jól láthatóan kicsapódott a vaj a tejszínből, egy szitán leszűrjük-csöpögtetjük róla az írót. Nem szabad erősen a szitához nyomni a vajat, hiszen nem akarjuk átpasszírozni rajta. A felfogott írót se öntsük ki, remekül használható süteményekbe.
  3. A lecsepegtetett vajat ezután jeges vízbe merítjük, ahol kézzel átgyúrjuk kicsit. Ez azért szükséges, mert így a maradék folyadék is leázik róla, a vaj pedig összeáll és jól formázható lesz.
  4. A házi vajat ezután folpackra tesszük, szorosan hengerré tekerjük, majd pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
  5. A házi vajat ezután pont úgy tudjuk használni, ahogyan bolti társait. Ha már belejöttetek a készítésbe, érdemes fűszerezéssel is kísérletezni, vagy csak egyszerűen kicsit megsózni a vajat.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 50
  • Össznézettség: 2013
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vaj házilag, tejszínből
Rosanics Petra 316 recept

Akár hiszitek, akár nem, házilag vajat készíteni a világ egyik legkönnyebb dolga. Mindössze tejszínre és egy szűk negyed órára van csak hozzá szükség, a végeredmény pedig garantáltan elégedettséggel tölt el mindenkit! Aki vert már túl valaha tejszínhabot, el is jutott féltávig - ilyenkor azonban véletlenül se dobjátok ki az elrontott tejszínt, hiszen pont így készül a házi vaj.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek