r
Nosalty Logó

Házi kenyér gyorsan és egyszerűen

Szilágyi.Hajni
Házi kenyér gyorsan és egyszerűen
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

élesztő készítése

dagasztáshoz való anyagok

476
Kalória
13.5g
Fehérje
99.8g
Szénhidrát
1.3g
Zsír
115.9g
Víz
-
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
352.7mg
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír

élesztő készítése

dagasztáshoz való anyagok

Összesen 476 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír

élesztő készítése

dagasztáshoz való anyagok

Összesen 1905 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír

élesztő készítése

dagasztáshoz való anyagok

Összesen 204 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1123.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    879 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    99.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    115.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 476 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4493.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    573 mg
  • Nátrium
    3515 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    399.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    463.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 1905 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    481.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 204 kcal

Elkészítés

élesztő készítése

  1. Az 1 dl-nyi langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet és a cukrot.
  2. Habverővel simára és csomómentesre kavarjuk.
  3. Langyos helyen hagyjuk felfutni körülbelül 20 percig. Akkor jó az élesztő, ha szép levegős.

dagasztáshoz való anyagok

  1. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, vizet, az élesztős keveréket és a sót. Figyeljünk arra, hogy akkora tálat válasszunk, amibe kicsit nagyobbra, mint a kétszeresére tud kelni a tésztánk, és utána ebben ki is tudjuk dolgozni.
  2. Ha az hozzávalók egy tálban vannak, akkor kézzel kidagasztjuk a tésztát. Ezután a tészta alját és tetejét liszttel meghintjük. A dagasztás körülbelül 20 perc lesz. Akkor jó a tészta, ha szépen elválik a kezünktől is és a tál falától is. Ezután 30 percet kelesztjük langyos helyen, letakarva.
  3. Miután megkelt a tészta, deszkára tesszük, és finom mozdulatokkal ovális formát adunk neki. Figyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk a tésztát, mert akkor a levegő kikerül belőle, és nem lesz szép levegős a tésztánk sütés után.
  4. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és erre rátesszük a formázott kenyeret. Tetején éles késsel három bemetszést végzünk.
  5. Előmelegített sütőben körülbelül 30-35 percig sütjük 180-200 fokon.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Bolti kenyér helyett inkább sütöm meg ezt a fajta kenyeret. Nincs benne ízfokozó, így később is kezdene el romlani, bár nálunk erre nincs ideje :) Ha esetleg mégis megmarad a kenyér, akkor lereszelve ideális zsemlemorzsának is.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...