Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás házi sajt

Fokhagymás házi sajt
Fokhagymás házi sajt
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Reggelente sokat fogyasztunk különféle ízesítésű, saját készítésű sajtokat. Szeretjük magunk készíteni. Otthon mindenki kedveli.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 l tej (teljes, minimum 3,5 %-os tej, nem tartós!)
  • 7 dl joghurt (házi)
  • 1 teáskanál
  • 2 gerezd fokhagyma (nagyobb)

ajánlat

Az ízesítése lehet kömény, zöldfűszer, friss zöldhagyma, lilahagyma külön-külön.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet együtt felforraljuk a házi joghurttal. Forrástól számítva még 2 percig forraljuk.
  2. Amikor kicsit meghűlt (tiszta géz, tüllháló, pelenka segítségével) megszűrjük, kicsepegtetjük a savót (halvány zöldes folyadék), visszamarad a sajt alapanyaga, ez kb. 1-2 óra.
  3. Amikor kicsöpögött, edényben keverünk hozzá sót, préselt fokhagymát. A sajtnak valót a gézben lesúlyozzuk (1,5-2 literes teli üdítősüveget szoktam használni).
  4. 3 óra elteltével fogyasztható!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 718
elküldve: 2
receptkönyvben: 128
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Tésztásfül

Mióta szakács: 2013.10.24.
111 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
alkalom: karácsonyi hidegtálak, szilveszter
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Házi sajt, fokhagymás sajt, sajt házilag

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

LKari76
LKari76 Thu, 2014-03-20 18:15

Kedves Ellák!
Köszönöm szépen a részletes válaszodat! Valószínűleg tényleg a technológiát szúrhattam el. Elsőként a trapistádat készítettem el még a múlt héten és hihetetlenül büszke voltam magamra :-) Sose gondoltam volna, hogy ilyet is tudok, azt hittem, ehhez valamiféle "nagy-üzem" kell.

Akkor Lidl-s 3,5-es tejet használtam és Lidl-s túrót. Szuper volt, csak nekünk picit sótlan. Most ezt a joghurtosat és ismét egy olyan trapistát csináltam egyszerre. Most "igazi" tejet vettem, "igazi" vajat és a recepted alapján készített joghurtot használtam. A trapistába dupla adag sót tettem és bele kontárkodtam egy csapott tk Chili-port.

A két sajtot párhuzamosan csináltam, most már nem voltak kétségeim és tényleg hagytam 2 órát lecsöpögni. Sőt! Ahogy be volt a massza "bugyolálva" még a kezemmel is jól kinyomkodtam! Hogy most teljesen "profi" legyek :-), két lekvárral teli üveggel súlyoztam ezt a joghurtosat! Hát valószínűleg buzgóságomba tönkre tettem a sajtok szerkezetét, mert most a trapista állaga sem sikerült, pedig a múltkor 2 nap helyett 2 óra múlva kipróbáltam, hogy reszelhető-e, mint egy türelmetlen gyerek. És jó volt.

Most az is szétpereg. Nem hiszem, hogy az "igazi" tej vagy a chili sokkolta volna :-) Szóval az eszközt kell nagyon kitalálnom és talán nem szabad kézzel kinyomkodni a masszát. Szerencse, hogy az első olyan klasszul sikerült, így nem adom fel. Az íze ennek a joghurtosnak valami mennyei!
Köszönöm a válaszodat
Üdvözlettel, Karolina

LKari76
LKari76 Wed, 2014-03-19 10:54

Szia!

Megszerettem a receptjeidet, készítem már folyamatosan a joghurtot és a trapistát, csak mindig rájárunk érlelés idején :-), ezért rálelkesedtem erre a receptedre is, mivel 3 órán belül fogyasztható. Tegnap készítettem igazi tejből és saját joghurtból. Hát az íze, az valami isteni, viszont picit sem hasonlít a képeden láthatóra. Legikább a http://www.nosalty.hu/recept/hazi-sajt-petruska-konyhajabol recept képéhez hasonló, túró kinézetű ... Az íze frenetikus, tehát nincs nagy baj, csak kérdezném, hogy mit rontottam el, esetleg nem maradt-e ki valami a recept leírásából, vagy a 3 óra 3 nap akart lenni, csak elírás, és ha nem faljuk fel holnaputánig, akkor az enyém is így fog kinézni? Az enyém teljesen hófehér, míg a Te képeden a boltihoz hasonló sárga, kemény, masszív sajt látszik. A trapistás receptedet csinálgatom, az tényleg tökéletes, már pár óra múlva reszelhető, de tényleg a harmadik naptól lesz igazi sajt, ez viszont szétpereg, mint a túró, nehéz picike egybe szeletkéket vágni belőle. Hol lehet a hiba?

Ellák
Tésztásfül / Ellák Wed, 2014-03-19 19:24

Kedves LKari76
A házi sajtot, házi joghurt alapján , hasonlónak kellene lennie , A kicsöpögtetés , csak saját súlyánál fogva. Sokáig nem szoktam hagyni , mert túl sokáig is , neki kezd szikkadni. Az idők is fontosak! A súlyozás , a sajtokat 2l es teli ásványos üveggel végzem . Kellő keménységű lesz a sajt . Hirtelen ezeket tudom mondani , hiszen az eszközöket is mindenki maga dönti el mivel. A sajtolást egy fém , lukacsos kerek , most ha hiszed, ha nem , evőeszköz csöpögtetőt használok hozzá. A tiszta gézzel együtt beleteszem , egy befőttes üveg csavaros tetejét teszem rá , erre a 2 l - es ásványvizes üveget.
Remélem a segítségedre lehettem , hirtelen ezeket tudtam a "gyártás" :_) technológiáját.
A hűtőben 2-3 napot is állhat , sokat érik , de az élvezetet 2-3 óra múlva is megkapjuk tőle.
A sajt préselése lenne a hiba , lehet kicsi a súly , ezért nem áll össze , "túrószerű" lesz.
Örülök , hogy tetszenek , de én is az elején sokat variáltam az eszközökön.
Remélem neked is beválik. Mond el , mit tudtál használni , az elmondottakból !
Üdvözöllek , Tésztásfül, Molnár Ellák

249
tej 1 l
joghurt 7 dl
1 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd