r
Nosalty Logó

Eperszörp ahogy nyihaj készíti

nyihaj
Eperszörp ahogy nyihaj készíti
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

559
Kalória
1.6g
Fehérje
143.2g
Szénhidrátok
0.7g
Zsír
340.5g
Víz
-
Koleszterin
4.7g
Rost
136.3g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 559 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2238 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 111 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.2 g
  • Cukor
    136 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    340.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 559 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    575.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    572.6 g
  • Cukor
    545 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1361.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    556 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 2238 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    67.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 111 kcal

Elkészítés

  1. A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk.
  2. 5 dl vízzel feltesszük főni, 3 percig forraljuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk.
  4. Ritka szövésű vászonkendőn hagyjuk átcsepegni (kb. 2 óra).
  5. Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és 1 ek citromlével feltesszük forrni. Habját leszedjük, majd forrón fertőtlenített kis üvegekbe tesszük. (Érdemes megkóstolni, amikor a tűzről lehúzzuk, és ízlésünknek megfelelően ízesíteni még citromlével - én kb. két citrom átszűrt levét szoktam hozzátenni, de ez ízlés kérdése, az eredeti recept csak 1 evőkanálnyit ír.)
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 10 perc

Különösebb sztori nincs. :) Nagymamám készítette így a szörpöt - minden adalékanyag nélkül -, a gyerekeimnek kezdtem el én is így csinálni. Érdemes kisebb (3 dl) üvegekbe eltenni, mert felbontás után a hűtőben kell tartani. Hideg, sötét helyen 6 hónapig szép piros. Utána is jó még, de a színét elveszíti. A csöpögtetésből visszamaradt epervelő (bár kissé színtelen lesz), de süteménybe, pohárkrémbe felhasználható.

További receptek

Marokkói mentatea

Marokkóban bármerre járunk, egészen biztos, hogy rövid időn belül frissen főtt mentateával fognak kínálni minket. Ez a mentatea azonban valójában egy friss mentával ízesített zöld ...

Rosanics Petra

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...