r
Nosalty Logó

Eperszörp ahogy nyihaj készíti

nyihaj
Eperszörp ahogy nyihaj készíti
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

559
Kalória
1.6g
Fehérje
143.2g
Szénhidrát
0.7g
Zsír
340.5g
Víz
-
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
136.3g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 559 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2238 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 111 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    143.2 g
  • Cukor
    136 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    340.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 559 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    575.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    572.6 g
  • Cukor
    545 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1361.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    556 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 2238 kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    67.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 111 kcal

Elkészítés

  1. A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk.
  2. 5 dl vízzel feltesszük főni, 3 percig forraljuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk.
  4. Ritka szövésű vászonkendőn hagyjuk átcsepegni (kb. 2 óra).
  5. Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és 1 ek citromlével feltesszük forrni. Habját leszedjük, majd forrón fertőtlenített kis üvegekbe tesszük. (Érdemes megkóstolni, amikor a tűzről lehúzzuk, és ízlésünknek megfelelően ízesíteni még citromlével - én kb. két citrom átszűrt levét szoktam hozzátenni, de ez ízlés kérdése, az eredeti recept csak 1 evőkanálnyit ír.)
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p

Különösebb sztori nincs. :) Nagymamám készítette így a szörpöt - minden adalékanyag nélkül -, a gyerekeimnek kezdtem el én is így csinálni. Érdemes kisebb (3 dl) üvegekbe eltenni, mert felbontás után a hűtőben kell tartani. Hideg, sötét helyen 6 hónapig szép piros. Utána is jó még, de a színét elveszíti. A csöpögtetésből visszamaradt epervelő (bár kissé színtelen lesz), de süteménybe, pohárkrémbe felhasználható.

További receptek

Mojito

A Mojito egy klasszikus kubai koktél, alapja fehér rum, lime, barna cukor, friss mentalevél és szóda. Ezeket az alapanyagokat összekeverve a nyár folyékony frissességét kapjuk. Nem túl ...

Fekete Melinda

Bodzás eperszörp

Egyesítsük a májusvégi nagyágyúkat egy illatos, karakteres és aromás szörpben. Félúton az eperszörp és a bodzaszörp közt található ez a fantasztikus, frissítő találmány, ami a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...