r
Nosalty Logó

Eperszörp ahogy nyihaj készíti

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
nyihaj
Eperszörp ahogy nyihaj készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 559 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2238 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 111 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.2 g
  • Cukor
    136 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    340.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 559 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    575.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    171 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    572.6 g
  • Cukor
    545 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1361.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    556 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 2238 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 111 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk.
  2. 5 dl vízzel feltesszük főni, 3 percig forraljuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk.
  4. Ritka szövésű vászonkendőn hagyjuk átcsepegni (kb. 2 óra).
  5. Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és 1 ek citromlével feltesszük forrni. Habját leszedjük, majd forrón fertőtlenített kis üvegekbe tesszük. (Érdemes megkóstolni, amikor a tűzről lehúzzuk, és ízlésünknek megfelelően ízesíteni még citromlével - én kb. két citrom átszűrt levét szoktam hozzátenni, de ez ízlés kérdése, az eredeti recept csak 1 evőkanálnyit ír.)
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 14251
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 26.

Ajánló

Finom, kellemes hűsítő! Az eperszörp nagyon finom kiegészítője a tejszínes-túrós pohárkrémnek pl. itt-ott megcsorgatva vele, friss gyümölccsel megpakolva...

Receptkategóriák

Különösebb sztori nincs. :) Nagymamám készítette így a szörpöt - minden adalékanyag nélkül -, a gyerekeimnek kezdtem el én is így csinálni. Érdemes kisebb (3 dl) üvegekbe eltenni, mert felbontás után a hűtőben kell tartani. Hideg, sötét helyen 6 hónapig szép piros. Utána is jó még, de a színét elveszíti. A csöpögtetésből visszamaradt epervelő (bár kissé színtelen lesz), de süteménybe, pohárkrémbe felhasználható.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.