Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éjszakai pogácsa

Éjszakai pogácsa
Éjszakai pogácsa
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet anyukámtól tanultam, már vagy 20 éve. Én azóta így készítem a pogit. Azért szeretem, mert nem kell hajtogatni a pogácsa tésztát, és így is leveles, réteges lesz. Senki nem mondja meg, hogy nem hajtogatott tésztából van. Sokkal gyorsabb így elkészíteni!

Tudtad-e?Julianus barát is nehéz útja során huszonkét „hamu alatt sült” pogácsából élt. Sok más ősi mesénk kezdődik azzal, hogy a világgá ment hős hamuban sült pogácsával telt tarisznyával indult az ismeretlenbe. Legkorábbi belső-ázsiai eredetű népmeséinkben a hamuban sült pogácsa (a „hamvas pogácsa” vagy „turta”), nem a képzelet szülötte, hanem valóságos sütési technikára emlékeztet. Ezzel tarisznyázta fel a szegény ember fiait, amikor útra keltek szerencsét próbálni. Ezt osztotta meg meséink hőse az öreg koldussal, a rókával, a kisegérrel és a hangyákkal.
A „pogácsa” nem tekinthető hungarikumnak, mivel általánosan elterjedt más országokban is, bár nálunk a leggyakoribb, sok magyar változata ismert. (forrás: demokrata.hu)

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A tetejéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
  2. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, 2 db tojássárgáját, a tejfölt, sót, 10 dkg reszelt sajtot (elhagyható).
  3. Összeállítjuk a tésztát egy tálban.
  4. Lelisztezzük, letakarjuk egy konyhakendővel, és éjszakára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap kivesszük a hűtőből, egyszer átdolgozzuk a tésztát, mert a teteje egy kicsit cserepes lesz.
  6. Elnyújtjuk kb. 2 cm vastagságúra, a tészta tetejét késsel vékonyan berácsozzuk.
  7. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kicsit megsöndörgetjük a pogácsa oldalát, hogy magasabb legyen.
  8. Kizsírozott tepsibe egymástól kb. 2 cm-re tesszük. A tetejét a tojásfehérjével bekenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal (szezámmaggal is nagyon finom).
  9. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Két gáztepsivel lesz belőle. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 21 418
elküldve: 16
receptkönyvben: 226
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Tunder70

Mióta szakács: 2013.03.20.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

sajtos pogi, hűtőben pihentetett pogácsa, tejfölös pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

493
finomliszt 0.5 kg
tejföl 2 dl
élesztő 2.5 dkg
tej 0.5 dl
1 ek
tojássárgája 2 db
margarin 250 g
tojásfehérje 2 db
trappista sajt 20 dkg