Dobos-torta Szofikától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szofika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
83g tojás104 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
9g vaj63 kcal
A krémhez
-
55g tojás69 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
59g teavaj421 kcal
-
16 kcal
-
9g csokoládé48 kcal
-
9g kakaóvaj77 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
A dobos tetőhöz
-
38g kockacukor145 kcal
Összesen
1598
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
35g vaj251 kcal
A krémhez
-
220g tojás277 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
235g teavaj1685 kcal
-
17g vaníliás cukor66 kcal
-
35g csokoládé191 kcal
-
35g kakaóvaj309 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
A dobos tetőhöz
-
150g kockacukor581 kcal
Összesen
6392
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
19.9g tojás25 kcal
-
6g finomliszt22 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
A krémhez
-
13.3g tojás17 kcal
-
12.1g porcukor47 kcal
-
14.2g teavaj102 kcal
-
4 kcal
-
2.1g csokoládé12 kcal
-
2.1g kakaóvaj19 kcal
-
12.1g étcsokoládé66 kcal
A dobos tetőhöz
-
9.1g kockacukor35 kcal
Összesen
387
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.2 g
Zsír
-
Összesen 93.6 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 600 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 888.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 404 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 172.7 g
-
Cukor 145 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 106.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 656 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 99 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 371 mg
-
Retinol - A vitamin: 647 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 122 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 631 micro
Összesen
1598
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84.9 g
Zsír
-
Összesen 374.5 g
-
Telített zsírsav 216 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 2400 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3553.9 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 487 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 1615 mg
-
Nátrium 780 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 690.6 g
-
Cukor 581 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 426.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2626 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 262 micro
-
Kolin: 1483 mg
-
Retinol - A vitamin: 2586 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 488 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2525 micro
Összesen
6392
kcal
- 5% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
387
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
100 g finomliszt
-
100 g porcukor
A krémhez
-
4 db tojás
-
200 g porcukor
-
235 g teavaj
-
17 g vaníliás cukor
-
35 g kakaóvaj
A dobos tetőhöz
Elkészítés
A tésztához
- Dobos lapok elkészítése:
- A tojások sárgáját a porcukor felével fehéredésig habosítjuk. A porcukor másik felével a tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük.
- A két tojáshabot összeforgatjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lisztet, és lazán elkeverjük. Ne keverjük túl sokáig, mert össze fog esni.
- A masszát osszuk 6 felé, kenjük szilikonos sütőlapra (tortaformát rányomjuk a szilikonos lapra, és elkenjük egyenletesen a masszát).
- 210 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük.
- Krém elkészítése:
- A szobahőmérsékletű, puha vajat porcukorral jól kihabosítjuk, és félretesszük.
- 4 tojást a porcukorral fokozatosan keverve "csípősre" hevítünk (maghőmérővel ellenőrizhetjük a hőfokot, 85 fok felé ne menjünk), folyamatosan kevergessük, nehogy lerántottásodjon. Ha nincs maghőmérőnk, ujjunkat belemártva ellenőrizzük: ha forrónak érezzük, akkor jó.
- Eztán kihűlésig habosítsuk a tojást a porcukorral, teljesen fehérnek és sűrűnek kell lennie.
- A kakaóvajat egy lábasban olvasszuk fel, adjuk hozzá a kakaómasszát és az étcsokit is. Ne hevítsük túl, épp csak olvasszuk fel a csokikat, és tegyük is félre, hagyjuk kicsit kihűlni.
- Ezután a kihabosított vajhoz adjuk hozzá a tojásos-porcukros masszát és a csokis masszát, dolgozzuk egyneművé kézi habverővel vagy szilikonlapáttal. A krém kész, tegyük félre.
- A dobos tető elkészítése:
- A cukrot kezdjük el olvasztani egy kicsi, magas falú lábasban, folyamatosan kevergessük. (Én most egy pár csepp ecetet, és picike vajat is adtam hozzá.) Az edény falára kiült kristályokat terelgessük vissza, hogy maradéktalanul felolvadjon. Ha kezd sötétedni, de még nem olvadt fel, vegyük le a tűzről, és úgy kevergessük, majd tegyük vissza.
- Ha a karamell kész, öntsük óvatosan a dobos lap közepére, és egy nagyméretű késsel kenjük el egyenletesre. Majd a kés FOKÁVAL jelöljük be, hány szeletbe szeretnénk vágni a tortát. Ezután a kés élével roppantsuk el a cukrot. Minden roppantás után vajazzuk a kés élét, így nem ragad bele a menet közben dermedésnek indult karamellbe.
- A sütőt célszerű 200 fokra bekapcsolni még előtte, hogy amennyiben a karamell megköt, mielőtt fel tudnánk vágni, pár másodpercre toljuk be a dobos lapot a sütőbe, és újra vághatjuk.
- A torta töltése, összeállítása:
- Készítsünk elő egy tortakarikát, a krémet osszuk 6 felé. (Én lemértem a kész krémet, 830 g volt, így minden lap töltésénél lemértem 130 g-ot, és annyit kentem rá.)
- 5 lapunk van, a 6. adag krém a torta oldalára és a tetejére fog kerülni, illetve a dobos tetőre díszítésképp, ha szeretnénk. Cakkos szélű habkártyával húzzuk át a torta oldalát.
- Tegyük a tortát pár órára hűtőbe, ha a krém megdermedt, rakjuk fel a dobos tetőket, és készen is van.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 420
- Tegnapi nézettség: 26
- 7 napos nézettség: 259
- Össznézettség: 132011
- Feltöltés dátuma: 2013. április 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Szofika
104 recept
Egy születésnapra, rendelésre készítettem Dobos-tortát, így alaposan beleástam magam a sztoriba. Minden nagyképűség nélkül azt hiszem mondhatom, maga mögé utasítja a cukrászdai kakaós-margarinos-töredezett Dobos-tetős csodákat. Ezelőtt utáltam a Dobos-tortát, mindig úgy élt bennem, hogy egy csömör, gejl valami... Mikor megkóstoltam a sajátomat, egyik kedvenc süteményem lett, azonnal. Fázisfotók az elkészítésről itt találhatók.