r
Nosalty Logó

Dobos-torta Szofikától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szofika
Dobos-torta Szofikától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A krémhez

A dobos tetőhöz

Összesen 1598 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A krémhez

A dobos tetőhöz

Összesen 6392 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tésztához

A krémhez

A dobos tetőhöz

Összesen 387 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.2 g

Zsír

  • Összesen
    93.6 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    600 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    888.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    404 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    172.7 g
  • Cukor
    145 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    656 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    99 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    371 mg
  • Retinol - A vitamin:
    647 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    122 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    631 micro
Összesen 1598 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.9 g

Zsír

  • Összesen
    374.5 g
  • Telített zsírsav
    216 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    2400 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3553.9 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    487 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1615 mg
  • Nátrium
    780 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690.6 g
  • Cukor
    581 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    426.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2626 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    1483 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2586 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    488 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2525 micro
Összesen 6392 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 387 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A dobos tetőhöz

  • 15 dkg kockacukor (én kristályt használtam, illetve tettem bele egy pici vajat és pici ecetet)

Elkészítés

A tésztához

  1. Dobos lapok elkészítése:
  2. A tojások sárgáját a porcukor felével fehéredésig habosítjuk. A porcukor másik felével a tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük.
  3. A két tojáshabot összeforgatjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lisztet, és lazán elkeverjük. Ne keverjük túl sokáig, mert össze fog esni.
  4. A masszát osszuk 6 felé, kenjük szilikonos sütőlapra (tortaformát rányomjuk a szilikonos lapra, és elkenjük egyenletesen a masszát).
  5. 210 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük.
  6. Krém elkészítése:
  7. A szobahőmérsékletű, puha vajat porcukorral jól kihabosítjuk, és félretesszük.
  8. 4 tojást a porcukorral fokozatosan keverve "csípősre" hevítünk (maghőmérővel ellenőrizhetjük a hőfokot, 85 fok felé ne menjünk), folyamatosan kevergessük, nehogy lerántottásodjon. Ha nincs maghőmérőnk, ujjunkat belemártva ellenőrizzük: ha forrónak érezzük, akkor jó.
  9. Eztán kihűlésig habosítsuk a tojást a porcukorral, teljesen fehérnek és sűrűnek kell lennie.
  10. A kakaóvajat egy lábasban olvasszuk fel, adjuk hozzá a kakaómasszát és az étcsokit is. Ne hevítsük túl, épp csak olvasszuk fel a csokikat, és tegyük is félre, hagyjuk kicsit kihűlni.
  11. Ezután a kihabosított vajhoz adjuk hozzá a tojásos-porcukros masszát és a csokis masszát, dolgozzuk egyneművé kézi habverővel vagy szilikonlapáttal. A krém kész, tegyük félre.
  12. A dobos tető elkészítése:
  13. A cukrot kezdjük el olvasztani egy kicsi, magas falú lábasban, folyamatosan kevergessük. (Én most egy pár csepp ecetet, és picike vajat is adtam hozzá.) Az edény falára kiült kristályokat terelgessük vissza, hogy maradéktalanul felolvadjon. Ha kezd sötétedni, de még nem olvadt fel, vegyük le a tűzről, és úgy kevergessük, majd tegyük vissza.
  14. Ha a karamell kész, öntsük óvatosan a dobos lap közepére, és egy nagyméretű késsel kenjük el egyenletesre. Majd a kés FOKÁVAL jelöljük be, hány szeletbe szeretnénk vágni a tortát. Ezután a kés élével roppantsuk el a cukrot. Minden roppantás után vajazzuk a kés élét, így nem ragad bele a menet közben dermedésnek indult karamellbe.
  15. A sütőt célszerű 200 fokra bekapcsolni még előtte, hogy amennyiben a karamell megköt, mielőtt fel tudnánk vágni, pár másodpercre toljuk be a dobos lapot a sütőbe, és újra vághatjuk.
  16. A torta töltése, összeállítása:
  17. Készítsünk elő egy tortakarikát, a krémet osszuk 6 felé. (Én lemértem a kész krémet, 830 g volt, így minden lap töltésénél lemértem 130 g-ot, és annyit kentem rá.)
  18. 5 lapunk van, a 6. adag krém a torta oldalára és a tetejére fog kerülni, illetve a dobos tetőre díszítésképp, ha szeretnénk. Cakkos szélű habkártyával húzzuk át a torta oldalát.
  19. Tegyük a tortát pár órára hűtőbe, ha a krém megdermedt, rakjuk fel a dobos tetőket, és készen is van.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 420
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 259
  • Össznézettség: 132011
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Dobos-torta Szofikától
Szofika 104 recept

Egy születésnapra, rendelésre készítettem Dobos-tortát, így alaposan beleástam magam a sztoriba. Minden nagyképűség nélkül azt hiszem mondhatom, maga mögé utasítja a cukrászdai kakaós-margarinos-töredezett Dobos-tetős csodákat. Ezelőtt utáltam a Dobos-tortát, mindig úgy élt bennem, hogy egy csömör, gejl valami... Mikor megkóstoltam a sajátomat, egyik kedvenc süteményem lett, azonnal. Fázisfotók az elkészítésről itt találhatók.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A dobos tetőhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...