Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós házi sajt

Diós házi sajt
Diós házi sajt
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párommal ráálltunk a házi dolgokra, és mivel nem messze tőlünk hozzájutunk házi tejhez, gondoltuk megpróbáljuk, és egész jó lett. Azóta sok mindent kipróbáltunk, és változtattunk. Készítettünk simát, pritaminpaprikásat és utoljára diósat és olívásat. A képen épp a diós van. Páromnak ez ízett eddig a legjobban. Úgy gondolom, ebből jobbat már nem tudunk kihozni. Legközelebb másik sajtot próbálunk csinálni. Ha az is sikerül, akkor ide is felrakom.

hozzávalók / 4 adag

  • 5 l tej
  • 3 ek
  • 150 ml ecet (10%-os, vagy 75 ml 20%-os)
  • 10 dkg dió (vagy pritaminpaprika, vagy olajbogyó)

ajánlat

5 l tejből kb. 70-90 dkg sajt jön ki, attól függően, hogy mennyi ízesítőt teszünk bele, és milyen minőségű a házi tejünk. Minél nagyobb a sajt, annál jobb a minősége.

 

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felforraljuk lassú tűzön. Ha felforrt,  beletesszük a 2 ek sót, majd újabb 2 percig főzzük. Beletesszük az ízesítőt (pl. diót), majd mindjárt utána beleöntjük az ecetet. Egyszer összekeverjük és hagyjuk összeállni. Ez kb. fél perc, majd összevágjuk a lábos tetején lévő anyagot kb. 4×4 -es kockára. Hagyjuk főni ezután még 1 percig. Ez idő alatt fogjunk egy félkör alakú szűrőt, amibe tegyük bele a tetrapelenkát, és szűrjük le a visszamaradt anyagot. 
  2. A tetrapelenkát lógassuk fel. Hagyjuk 15 percig, hogy a maradék savó kicsöpögjön. Mielőtt áttesszük a szűrőbe, csavarjuk meg a pelenkát a leszűrt anyag fölött, hogy a sajt másik oldala is összeálljon. Ezután átrakjuk a félkör alakú szűrőbe, és letakarjuk. Hagyjuk állni 2 napig. Naponta 2-szer, 3-szor forgatjuk. A második nap, mikor már kezd sárga lenni, 1 ek sóval mind a két felét bedörzsöljük.
  3. Ha kiszedtük a szűrőből a sajtot, utána is forgassuk naponta egyszer, míg el nem fogy. :)
     
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 316
elküldve: 3
receptkönyvben: 250
elkészítve: 4/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Szlovi

Mióta szakács: 2010.08.11.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

sajt házilag, sajt házi tejből

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szlovi01
Szlovi / szlovi01 Sun, 2011-12-04 00:41

Kedves Anci!
Nyugodtan hívhatsz megszállottnak, mert úgy érzem az is vagyok, párommal együtt.
Egyáltalán nem bonyolult dolog és hamar meg van. Jó lenne néha hagyni érni is, de mi két nap után neki kezdünk és nem sok marad belőle. Ha valami nem úgy sikerül ahogy kellene szóljál, segítek.
Hamarosan fogok házi sajtkrémet is feltenni. Szintén egyszerű és bármivel ízesíthető.
További szép napot!
Erika

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2011-12-03 11:21

Kedves Szlovi !
Örülök, hogy rád találtam, te is olyan megszállottnak tűnsz - ne haragudj a kifejezésért !-
mint én a sütés-főzés terén. Nagyon szerencsésnek érzem magam és hálás vagyok a sorsnak, hogy 38 évig a munkám és a hobbim -az utóbbi ma is igaz- életem része lehetett !
A házi sajt nekem valahogy nem jött össze. Nem vagyok egy feladós fajta, úgy hogy mindenképpen
kipróbálom, de lehet, hogy csak az ünnepek után, mert nagy család lévén, most ezerrel az ünnepek előkészületeivel vagyok elfoglalva !
Szeretettel üdvözöllek: Olaszné Anci

871
tej 5 l
3 ek
ecet 150 ml
dió 10 dkg