Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dán teasütemény

Dán teasütemény
Dán teasütemény
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén mindenkit sütivel szeretnék meglepni karácsonyra: csinos kis doboz, és mehet bele a többféle aprósüti. Időben el akartam kezdeni kísérletezni a receptekkel. Eddig ez a keksz messze viszi a prímet. 

Széljegyzet a rend kedvéért: ezekkel az arányokkal talán nem annyira édes, mint a bolti változat.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Díszítés

  • 2 púpozott ek cukor (ízlés szerint)

ajánlat

A reggeli kávé mellé, délután egy fahéjas teával vagy akár csak úgy, magában is mennyeien finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként vegyük ki a tojást és a vajat a hűtőből. Szobahőmérsékletűnek kell lennie. Véresen komolyan! (Kell hozzá vagy húsz perc, számoljunk vele. Vagy egy radiátor...)
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  3. A lisztet, a porcukrot és a sót keverjük homogénné. A tojást verjük fel, közben ellenőrizzük, mi újság a vajjal.
  4. Amennyiben szobahőmérséklet körül jár már, kézzel szétnyomkodva adjuk a tésztához, majd a vanília aromát és a tojást is. (Közben igyekezzünk ne összevajazni az egész konyhát.)
  5. Fakanál segítségével keverjük jól össze a tésztát.
  6. Habzsákba, zacskóba vagy tortadíszítőbe ügyeskedjük bele (utóbbiba kis adagokban, türelmesen), majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk belőle kedvünk szerinti formákat. Nekem kör, ellipszis, szív és egyenes sikerült. Egyre kell vigyázni: a minták minimálisan ducibbak lesznek a sütőben, illetve az egyenesek vége meglehetősen gyorsan pirul.
  7. Díszítésképp lehet próbálkozni a bolti verzióhoz hasonló cukorszórással a tetejére. Nekem kicsit megrepedeztek tőle a kísérleti alanyok.
  8. Alul-felül sütve körülbelül 9-10 percen belül készül el egy adag. Akkor kell kivenni, amikor kezd pirulni a széle.
  9. Ebből a mennyiségből nagyjából 40-50 keksz lesz - attól függ, mekkorára formázzuk őket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 383
elküldve: 3
receptkönyvben: 124
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

baghyra

Mióta szakács: 2014.04.17.
9 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
konyha: skandináv
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas keksz, keksz, dán vajas keksz, dán vajas süti

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsofigaras
zsofigaras Fri, 2016-07-08 08:36

A tojásnak a fehérjét külön verjem fel habbá, vagy egy egész tojást habosítsak?

baghyra
baghyra / baghyra Fri, 2016-07-08 13:04

Nem szükséges kettévenni, egyben habosítandó.
Hajrá! Ebben a melegben szerintem nagyon jól kezelhető lesz a tészta is.

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2015-11-06 19:32

Nagyon...nagyon finom lett...bár nekem nem igazán sikerült kinyomnom :-) Arra gondoltam, hogy esetleg ezt is hengerré lehetne göngyölni fagyasztani és szeletelni.

baghyra
baghyra / baghyra Fri, 2015-11-06 21:44

Nagyon örülök, hogy ízlett! Megvallom, egy kicsit nekem is izomlázam volt másnap. :) De megéri a fáradtságot.
A szeletelés jó gondolat, érdemes lehet megpróbálni, viszont oda kell rá nagyon figyelni, nehogy a széle odakapjon. Az utolsó két darabból én is csak sima korongot formáztam, és sokkal jobban megpirultak, mint a kis karikák.

Bubu46
Bubu46 Fri, 2015-11-06 07:43

A süti ajándék remek ötlet , köszönöm. Arra gondoltam, hogy megpróbálom mandulaliszttel - csak nem árthat...

baghyra
baghyra / baghyra Fri, 2015-11-06 10:33

Biztosan nem fog ártani, mert darált mandulát, mogyorót is lehet állítólag belekeverni - még nem próbáltam. Az arányokkal lehet, hogy játszani kell egy kicsit - ha túl vajas, szétfolyhat a sütőben, ha túk kemény, akkor pedig ember legyen a talpán, aki formázni tudja. (Ha összeáll egy buciba, nem ragad már a tenyérhez, de nem is nagyon kemény, nagyjából akkor vagy jó úton.)
Drukkolok! Ha van időd, írd majd meg, hogy sikerült.

524
porcukor 10 dkg
finomliszt 30 dkg
1 csipet
vaj 20 dkg
tojás 1 db
vaníliaaroma 3 teáskanál
cukor 2 púpozott ek