Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülökkel töltött kalács

Csülökkel töltött kalács
Csülökkel töltött kalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen szerettem volna már húsvétra sütni egy csülkös kalácsot, de valahogy mindig kimaradt. Mostanában annyit láttam TV műsorokban erről a finomságról, hogy nosza nekiálltam. Nem bántam meg, még nem kóstoltam, mert 1 órája sült ki, de a látvány biztató.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba öntjük, és egy mélyedést készítünk az élesztőhöz.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, egy kevés cukrot és lisztet szórunk rá, majd felöntjük langyos tejjel. Hogy ne maradjon ki a só, ezért a liszt szélére szórjuk.
  3. Amíg várjuk, hogy az élesztő igazán felfusson (kb. 8-10 perc) kimérjük a cukrot, hozzárakjuk a vaníliás cukrot, a vajat felolvasztjuk, hogy mire szükség lesz rá, ne legyen forró. A tejet még egy kicsit átlangyosítjuk, A tojásokat feltörjük, de csak az egyiket tesszük bele a fehérjével, a másik háromnak csak a sárgáját.
  4. A felfutott élesztős lisztet elkeverjük, és a többi adalékot is hozzárakjuk. A tejet csak apránként, mert nem biztos, hogy szükség lesz mindre. Akkor jó a tészta ha lágy, de nem ragacsos.
  5. Gyúródeszkára tesszük a tésztát, és 15 percig, oda-vissza gyúrjuk. (A deszka bal sarka felé jobb kézzel, tenyérrel nyomom, majd visszahempergetem és a bal kezemmel ugyanígy a jobb sarok felé.)
  6. Aztán hagyjuk a deszkán kelni 30 percig. (Én egy tálat teszek rá, és úgy kelesztem.)
  7. Amikor megkelt, akkor nem egészen a felét levesszük (a maradékból fonott kalácsot készítünk), és egy kissé alálisztezve, vékony téglalap alakúra kinyújtjuk (lehet kőralakúra is kinek, hogy szimpatikusabb). A kinyújtott tésztának mind a 4 oldalából levágunk egy 2 centis darabot, és félretesszük.
  8. Előző nap megfőzött csülköt rátesszük a tésztára, és beborítjuk vele. Ekkor a levágott széleket 3 rúddá sodorjuk, és a csülkös tészta tetejére tesszük. Kicsit kenjük meg tojással, hogy ne essen le.
  9. Az egészet lekenjük tojással, és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 25-30 perc sütés szükséges, mert csak a tésztának kell megsülnie.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 033
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

etella

Mióta szakács: 2014.03.15.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat húsvéti receptverseny
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tésztabatyuban sült sonka, húsvéti sonka tésztaköntösben

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1113
finomliszt 1 kg
porcukor 8 dkg
vaj 10 dkg
friss élesztő 5 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tej 6 dl
tojás 1 db
tojássárgája 3 db
2 kávéskanál
füstölt sertéscsülök 0.6 kg
tojás 1 db