Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés ricottatorta

Csokoládés ricottatorta
Csokoládés ricottatorta
70 perc / előkészület: 25 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idei legkedvesebb születésnapi ajándékomat olasz barátnőmtől kaptam: okulva a fél éves "mondjál nekem olasz recepteket, hadd csináljam meg a hétvégén, ha ráérek"-ből, leírta nekem a kedvenc receptjeit egy kis füzetbe. Most már csak az okoz problémát, hogy a sorrendet felállítsam.
Őkegyelme, az amerikai felmenőkkel rendelkező, italianizált csokis ricottatorta, lánykori néven Torta al formaggio e cioccolato lett készen másodszorra. Úgy gondolom, nem a legszebb torta, amit valaha sütöttem, hogy a legkalóriadúsabb-e, azon még gondolkozom. De hogy az egyik legfinomabb, az biztos.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Csak kis szeletet, mert iszonyú tömény, és függőséget okoz!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kekszet morzsásra törjük. (Természetesen lehet eleve darált keksszel dolgozni. Ha valakinek nincsen mozsara, akkor papírzacskóba téve, sodrófával megdolgozva tökéletes eredményt lehet elérni.)
  2. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a kekszmorzsával, és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd jól eldolgozzuk a ricottával. (Nyugodtan be lehet segíteni a botmixerrel, fontos, hogy nagyon jól elegyedjenek a hozzávalók.)
  4. A csokit apróra törjük, gőz felett megolvasztjuk, és a ricottás krémhez keverjük.
  5. A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, és azt is beleforgatjuk a ricottás-csokis krémbe.
  6. Az egészet a sütőpapírral és kekszalappal bélelt tortaformába öntjük.
  7. Előmelegítet sütőben kb. 45 percig sütjük.
  8. Ha kész, kivesszük, megvárjuk, míg kicsit kihűl, majd kivesszük a tortaformából, óvatosan lefejtjük róla a sütőpapírt.
  9. Szeletelés előtt megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  10. A tetejét tejszínhabbal díszíthetjük.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 481
elküldve: 4
receptkönyvben: 256
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csokoládés sajttorta, ricottás-csokis torta, ricottás csokitorta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

memilia
memilia Mon, 2014-11-10 22:17

Szia Nóra,
kicsit lemaradtam a visszajelzéssel. Múlt pénteken ezt a tortát készítettem el nagyobbik fiamnak szülinapjára. Fehér csokival nekem jobban ízlett a krém, mint étcsokival (az étcsokissal csak díszítettem a tetejét), viszont azt vettem észre, hogy az étcsokis krém sokkal hamarabb már szobahőmérsékleten összeállt, míg a fehércsokis csak sülés után lett szilárd.
Mindenkinek nagyon ízlett a torta.
Üdv
Emi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-11-12 01:05

Szia Emi,
Valószínűleg azért, mert a fehércsokiban jóval több kakaóvaj van, ami ugye zsíradék. :)
Örülök, hogy ízlett, és biztosan nagyon szép volt fehérben. :)
Szép estét!
Puszi,
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-05 15:49

Sztem teljesen szilárd lett volna a krém, már mikor a túró lehűti a csokit (egyszer készítettem hasonló tortát mascarponéból és hűtőben totál kemény lett csak a csoki miatt)! Végül kb. félidőben ki lett véve a sütőből mert muszáj volt kitakarítani. Nekem ízlett, mondjuk tettem bele kandírozott narancs és citromhéjat + aszalt meggyet. Nem tudom, hogy milyen lett volna, ha hagyom 3/4 órát sülni...
Amúgy sok receptet mentettem le az oldaladról, és eddig mindig minden jó is lett, de most muszáj volt rákérdeznem, hogy ez így stimmel-e mert nekem furcsa volt! ) Rossz szokásom, hogy csak a kritikát nyilatkoztatom ki, bocsánat...)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2011-03-05 18:19

Kedves Szke!
Semmi baj, azért van ez a fórum. :) Engem is érdekelne, mi történhetett, mert én mindig így csinálom, és nem szokott baja lenni. De hát akkor ez rejtély marad.:)
Szép napot!
Üdv:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-05 13:54

Igen, volt az aljában sütőpapír. Kegyetlenül büdös volt, nem is értem, mi volt benne ilyen! Ez nem lehet a tojást kihagyva sütés nélkül készíteni?! Hiszen mi sül ebben tulajdonképp?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2011-03-05 15:24

Kedves Ske!
Nem nagyon lehet tojás nélkül csinálni, mert az fogja össze a krémet. Anélkül esetleg azt javasolnám, hogy kisebb adagokban csináld, és reménykedj, hogy a krém megszilárdul. Én ebben az esetben tennék bele pici zselatint. Remélem, ha már kifolyt, legalább finom lett..
Üdvözlettel:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-05 10:01

Gyanús volt, hogy ezt mért kell sütni, a csoki miatt már eleve olyan tömény volt, hogy alig lehetett összekeverni a fehérjével, a sütés folyamán egyfolytában nedvesség csepegett a formából, ami irtó büdös volt és még nem tudom, hogy fogom kitakarítani! Másnak nem volt ilyen problémája? Ez mitől lehet?!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2011-03-05 13:04

Kedves Szke!
Sajnálom, hogy kicsöpögött. Használtál bele sütőpapírt? Mert aznélkül ez sajnos előfordul...
Üdvözlettel:
Nóra

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-05-10 20:33

Nagyon aranyos a sztori! Mond meg a barátnődnek, hogy közvetve nekünk is adott ajándékot, pedig a mi szülinapunk odébb van!:)) Köszönjük Neki is és Neked is! Üdv: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-05-10 21:41

Kedves Mrs Smith, köszönöm szépen, mindenképp átadom. De tudod mi a vicces? Ő meg a Nosaltyról főz :) Persze tudtán kívül, de mindig én csinálom az olasz kajákat, az ő instrukcióival, ő meg fordítva. Múlt héten Ré isteni kürtöskalácsát tanulta nagy lelkesen, de sütött már lángos meg farsangi fánkot is. Sőt, a legelső magyar recept, amit elkészített, az a ti rögtön puha mézeskalácsotok volt még november végén. :)
Szóval megvan az adok-kapok! :)
Szép estét:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-10 13:17

És mennyi cukor kellene hozzá? Ha jól látom ez lemaradt. És csokiból milyet használsz? Elnézést, hogy ennyi kérdést teszek fel, de a leírásod alapján már csinálnám is a tortát! :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-05-10 20:03

Kedves Mese!
Ne haragudj,a cukor tényleg kimaradt, mindjárt javítom is, 12,5 dkg kell hozzá. Csokiból itt nem fontos a 60% körüli kakaótartalom, persze azért ne étbevonót használj, de gy 30-40%-os olcsóbb fajta is tökéletes hozzá. A keksz akkor a legjobb, ha omlós-vajas. Most hirtelen nem jut eszembe otthoni márka, én itt az Németországban olyat vettem, ami kerek, omlós vajas, otthon is lehet kapni német üzletláncokban (pl Spar vagy Lidl). Itt Butterkeks néven fut, tehát vajas kekszet keress. Ha nem találsz, akkor szerintem a natúr Győri Édes áll hozzá legközelebb
Jó sütögetést
Üdvözlettel:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-10 13:13

Szeretném megkérdezni,hogy te milyen édes kekszet használsz? Mert gondolom, hogy ez is nagyon sokat számít! Köszi!

612
keksz 25 dkg
vaj 10 dkg
ricotta 50 dkg
tojás 2 db
csokoládé 30 dkg
vaníliaaroma 4 teáskanál
cukor 12.5 dkg