Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseresznyés pirog

Cseresznyés pirog
Cseresznyés pirog
100 perc / előkészület: 50 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem családi receptje. Eredetileg almával készítik, de most a cseresznyének van szezonja, és bár féltem tőle, hogy jellegtelen lesz, ha kellő mennyiségű cseresznyével dolgozunk, kellemes savanykás ízt ad a sütinek.

hozzávalók / 8 adag

Tésztákhoz:

  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • pici cukor és liszt
  • 20 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 csipet só

Töltelékhez:

  • 1,5 kg cseresznye (vagy 2 kg alma)
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 nagy pohár tejföl
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a két dl enyhén cukrozott-lisztezett, langyos tejben. (Ezt majd a tészta két rétegéhez ketté kell választani, így akár két külön tálkával is dolgozhatunk, megfelezve a mennyiségeket.)
  2. A lisztet felezzük két tálba.
  3. Az egyikbe keverjük a felfuttatott élesztő felét, a margarint és két csipet sót. Puha tésztává dagasztjuk.
  4. A másik tál lisztbe keverjük az élesztő másik felét és a tejfölt, dagasztjuk.
  5. A két tésztát nagyjából egyformára lapogatjuk, egymásra fektetjük, és lazán folpackba csomagolva a hűtőben legalább 2 órán át kelesztjük.
  6. Amíg kel a tészta, (leszedjük:), megmossuk, és kimagozzuk a cseresznyét.
  7. Ha megkelt, kivajazott gáztepsi közepére fektetjük a margarinos tésztával lefelé, és egy meglisztezett pohárral kinyújtjuk úgy, hogy a két réteg együtt mozogjon, és a tepsi szélén a tésztának pereme legyen.
  8. A tésztára halmozzuk a gyümölcsöt. A tojásokat elkeverjük a cukrokkal és a tejföllel, majd leöntjük vele a süteményt.
  9. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, amíg el nem szégyelli magát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x32 cm
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 903
elküldve: 6
receptkönyvben: 303
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: 2

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

cseresznyés pirog, kelt cseresznyés sütemény, kelt pite cseresznyével, cseresznyés kelt lepény

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tandrea
Boni / tandrea Mon, 2018-05-28 16:09

Kedves Kata! Nagyon teszik a recept, biztos hogy meg fogom csinálni a csersznyés és az almás változatot is. Az almásnál karikára vágod az almát? Gondolom nem reszelve kell beletenni. :)

juditmama
juditmama Fri, 2015-06-12 07:59

Nagyon tetszik a recepted, bár a neve alapján másra gondolna az ember. Mindenesetre a hétvégén megsütöm, méghozzá meggyel. :)

torpi
torpi Fri, 2015-06-05 02:13

Kedves Kata! Ez tenyleg nagyon finom.Tettem bele par csep eredeti vaniliat. Kulonleges izt ad a cseresznyenek.Koszonom a receptet.Tovabbi jo munkat kivanok neked :)

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Thu, 2015-06-04 16:20

Elnézést az előbbi hozzászólásomért! Már utána vettem észre, hogy az egyik tészta margarinos, a másik tejfölös. Visszavonok mindent az előbbiekből. Néha az öregebb is tévedhet. Legközelebb figyelmesebb leszek.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Thu, 2015-06-04 16:11

Bizony én együtt megdagasztanám, majd megmérve kétfelé venném, és úgy dolgoznák vele tovább. Sokkal egyszerűbb. Ne akarlak kioktatni, de már 52 éve sütök főzök és bizony ahol időt és energiát lehet megtakarítani, azt csinálom.Bocsánat, nem akarlak megbántani.

waffelbetti
waffelbetti Sun, 2014-06-08 13:38

Ma nekiálltam és megsütöttem,bár kicsit tartottam tőle,hogy milyen lesz a tésztája, de így tökéletes. Eszméletlenül finom szaftos süti!!!!

fannige
fannige Sat, 2014-05-17 10:14

jól néz ki , ízre is jónak tűnik , teszek vele próbát is , de miért pirog ?

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Sat, 2014-05-17 10:49

a családi legendárium szerint anno valamelyik gyerek orosz nyelvkönyvében szerepelt ez a recept ilyen néven. Maga az étel valóban nem indokolja ezt az elnevezést, de mindenki így hívja nálunk. Remélem, ízleni fog!:)
Üdv:
Kata