Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromdzsem

Citromdzsem
Citromdzsem
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eszter limoncelloja után megmaradt citromok dzsemként végezték:). Mivel héjastól kerültek a lábasba, így a végeredmény kicsit kesernyés íz, de finom.
Ezzel a mennyiséggel kb. 8 db kicsi üveg tölthető meg.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromot megmossuk, megszárítjuk, hosszában kettévágjuk, héjastól fölszeleteljük, kiszedjük a magokat, és egy nagyobb lábasba tesszük.
  2. Ráöntjük a vizet, és egy napig állni hagyjuk.
  3. Másnap föltesszük főni. Miután forrni kezd, 15-20 percig forraljuk, néha megkavarjuk.
  4. Egy napot ismét állni hagyjuk.
  5. Hozzáöntjük a cukrot, és addig forraljuk, amíg olyan állagú lesz, hogy a tányérra cseppentve, megkocsonyásodik. (Kb. forrástól számított 35-45 perc)
  6. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, és miután kihűlt, a helyére tesszük.

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 392
elküldve: 9
receptkönyvben: 325
elkészítve: 10/17
Facebookon megjelent: -

szakács

DrHouse

Mióta szakács: 2011.04.04.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos lekvár, citromlekvár

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Viv
Viv Fri, 2016-07-15 18:32

Sziasztok! Elkészítettem a dzsemet. Nos, én a héjakat nem használtam fel (tudom, van aki úgy csinálja). Egy napig ázott csak a citrom. (Ez egyébként miért kell?) Én nem duplája cukrot tettem bele, hanem valamivel kevesebbet, mint amennyi a citrom mennyisége volt. Így nagyon savanyú, de mi a kislányommal szeretjük a savanyú ízeket. :) Aki nem, annak még a dupla adag cukor is elfér, nem kell tőle félni. Nagyon szépen megkocsonyásodott, gyönyörű állagra és ízre is nagyon intenzív. Biztos voltam benne, hogy nem lesz jó. A szaga nagyon rossz volt végig, de kellemesen csalódtam. Miután a héjakat levágtam, az 1 kg citromomból lett fél kg, tehát nagyon pazarlós, drága mulatság tud lenni így. :) Összesen egy kisebb üveggel lett 1 kg citromból. :D Majd ha nagyobb mennyiségben látok valahol elfogadhatóbb áron, csinálok még. :)

Tudja valaki egyébként, hogy meddig áll el?

arnoldbaba
arnoldbaba Thu, 2012-08-16 16:43

Tegnap elkészítettem és tök jól néz ki! A legegyszerűbb lekváreltevési mód!Köszi a receptet!

DrHouse
DrHouse / DrHouse Sun, 2011-05-01 17:54

Nem vészesen keserű, csak pikánsan kesernyés.-:)
Tényleg nem akartam vesződni azzal, hogy teljesen megpucoljam, és ha már bio, akkor hasznosítsunk minden részt:))))
Tegnap egy üveggel fölbontottunk. Hát... szempillantás alatt kiürült az üveg...
Gondolom, a Tied is "nagyon ott van a szeren":D
Tiv

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-04-27 16:39

Ahhha, Te megspóroltad a pucolást! :-))) Én órákig szenvedtem vele. Mondjuk nekem így nem lett keserű.
de a citromdzsem jó dolog.
Ezek után már csak a végeredményre várok... :-)
Eszter

1973
citrom 1 kg
víz 2 l
cukor 2 kg