Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cayenne chiliszósz

Cayenne chiliszósz
Cayenne chiliszósz
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tavasszal elültetett három chili palántán annyi paprika termett, hogy a paprikafüzéren felül még chiliszósz készítésére is elegendő volt. A szokásos receptkeresés után inkább az improvizáció útjára léptem, és a végeredményt pedig a fotón látható. Természetesen bármilyen chili paprikából elkészíthető a szósz.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Távol-keleti ételek kiegészítője.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mossuk meg a paprikákat (ha szárított változattal dolgozunk, akkor tegyük egy tálba őket, öntsünk rá forró vizet,  tegyünk rá egy tányért, és hagyjuk állni, hogy a paprikák dehidratálódjanak).
  2. A hagymákat pucoljuk meg, a paprikák szárát vágjuk le, és vágjuk durva darabokra az összetevőket .
  3. Ha nem szeretnénk túl erősre a szószt, akkor pár chili esetében vágjuk ki annak erejét, és távolítsuk el a magot. Ugyanezt a célt szolgálja a kápia paprika is, kicsit "felüthetjük" vele a szószt.
  4. Tegyük őket egy turmixgépbe, ne feledjük a sót, majd az ecetet sem. Az ecetnél figyeljük, hogy ne legyen tőle túl híg.
  5. Ha összeturmixoltuk őket, akkor óvatosan kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítsük.
  6. Töltsük üvegbe a szószt, nekem egy kicsivel több lett, mint egy 250 ml-es üveg.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 677
elküldve: 2
receptkönyvben: 146
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

wittorio

Mióta szakács: 2011.01.18.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
konyha: távol-keleti
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fokhagymás chiliszósz, chilis szósz almaecettel, szósz chili paprikából

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

edit0319
edit0319 Sun, 2012-09-09 14:27

Szia! Köszi a gyors választ, én is abban bízom, hogy a só és ecet tartósítja. Majd kiderül, meddig áll el. Hagyok egy kicsit, csak "kísérleti" célra.

edit0319
edit0319 Sat, 2012-09-08 14:51

Nagyon tetszik a recepted, van nekem is sok chili paprikám , elkészítem én is. Azt szeretném még kérdezni, hogy ez a szósz meddig áll el? Próbáltad már? Köszi a választ.

wittorio
wittorio / wittorio Sat, 2012-09-08 15:23

Szia edit0319! Mivel én is csak most készítettem ilyet először így egyelőre csak annyit tudok Neked, hogy az "első gyártás" kb. egy hetes és még semmi baja, mondjuk bekerült a hűtőbe másnap. Lehet a kapsziacin+só+ecet kombináció tartósítja addig amíg el nem fogy :)

8
chili 8 db
kápia paprika 1 db
fokhagyma 2 gerezd
sonkahagyma 1 db
almaecet 0.5 dl
2 kk