Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Caldo Verde, a portugál zöld leves

Caldo Verde, a portugál zöld leves
Caldo Verde, a portugál zöld leves
60 perc / főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Portugália nemzeti levese ez, mint nálunk a gulyás. Két fő összetevője van: a káposzta és a krumpli. Egy gond van, hogy nem akármilyen káposzta! Couve portuguesa, magyarul portugál káposzta! Csak itt honos és még Galíciában, ezért couve galega-nak is nevezik. Ez a növény inkább nyeles káposzta, hiszen hosszú, fásszárú, a levelei pedig lapulevél-szerűek. Akkor mit tegyünk, ha otthon szeretnék elkészíteni e nagyon finom és egyszerű levest? Kicsit utánajártam különböző országok oldalain, és a következő "helyetteseket" ajánlják: fodros káposzta, kelkáposzta vagy karalábélevél. Biztos vagyok benne, hogy bármelyikük remekül pótolja az eredetit. A titok az, hogy fűszál vékonyra kell a leveleket felszeletelni. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a boltban lehet konyhakészen (is) kapni. Ismét a családi receptet osztom meg.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fodros káposztát, kelkáposztát vagy karalábélevelet használjunk, ha nincs kéznél portugál káposzta.

Szólj hozzá!

elkészítés

 
  1. A krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk, és felengedjük vízzel, hogy bőven elfedje. Tegyük bele a csontot.
  2. Amikor minden megpuhult, botmixerrel pépesítjük ( a csontot ekkor vegyük ki, majd tegyük vissza a pépesítés után). (Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl sűrű a leve (lé legyen, ne krémes állagú), ha mégis, adjunk hozzá egy kis vizet.)
  3. Adjunk hozzá egy kis sót, és már mehet is bele a szeletelt káposzta és a rizs.
  4. Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat, és még egyszer összeforraljuk.
  5. Ezt a levest is lehet kuktában készíteni, én is úgy tettem, felgyorsítja az eseményeket. Tálaláskor egy kis citromot csöpögtethetünk bele, és kenyérrel is fogyaszthatjuk!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 18 644
elküldve: 5
receptkönyvben: 175
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Bors&Pepper

Mióta szakács: 2011.03.10.
23 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: portugál
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

zöldségleves portugál káposztából, portugál káposztaleves

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Thu, 2012-01-26 23:18

Valamikor én is ettem Portugáliában ezt a levest, nagyon ízlett. Azóta hasonlóan ehhez a recepthez többször főztem, de ugyanezzel a módszerrel csináltam már káposzta helyett pl. zöldborsóval, apróra kockázott sárgarépával, zöldbabbal. Ezeket külön főztem meg, és beleraktam a végén a pürésített, ízesített krumplilébe. Nagyon szereti a család, jól variálható recept.
Üdv

Bors-and-Pepper
Bors&Pepper / Bors-and-Pepper Mon, 2011-04-11 10:59

Kedves Mrs. Smith! Azt nem tudom, lúgosít-e, de az biztos, hogy nagyon finom! Ha netán egyszer kipróbálnád valamilyen káposztából, léci írd meg, milyen lett! Üdv!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-04-10 17:17

Igen érdekes, s ahogy Eszter mondaná, ez tuti lúgosít! (legalább is úgy gondolom, de azért nagy valószínűséggel így is van...:))) Köszönjük, el is mentettem! A legjobbakat: Mrs Smith

323
burgonya 4 db
fokhagyma 2 gerezd
káposzta 15 dkg
sertéshús 40 dkg
olívaolaj 2 ek
rizs 6 dkg