Caldo Verde, a portugál zöld leves
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.3 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 453.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 283 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 160 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.3 g
Zsír
-
Összesen 50 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 256 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1815.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 195 mg
-
Foszfor 1131 mg
-
Nátrium 229 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 640.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 107 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 280 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
- 11% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk, és felengedjük vízzel, hogy bőven elfedje. Tegyük bele a csontot.
- Amikor minden megpuhult, botmixerrel pépesítjük ( a csontot ekkor vegyük ki, majd tegyük vissza a pépesítés után). (Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl sűrű a leve (lé legyen, ne krémes állagú), ha mégis, adjunk hozzá egy kis vizet.)
- Adjunk hozzá egy kis sót, és már mehet is bele a szeletelt káposzta és a rizs.
- Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat, és még egyszer összeforraljuk.
- Ezt a levest is lehet kuktában készíteni, én is úgy tettem, felgyorsítja az eseményeket. Tálaláskor egy kis citromot csöpögtethetünk bele, és kenyérrel is fogyaszthatjuk!
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 21252
- Feltöltés dátuma: 2011. április 10.
Ajánló
Fodros káposztát, kelkáposztát vagy karalábélevelet használjunk, ha nincs kéznél portugál káposzta.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Portugália nemzeti levese ez, mint nálunk a gulyás. Két fő összetevője van: a káposzta és a krumpli. Egy gond van, hogy nem akármilyen káposzta! Couve portuguesa, magyarul portugál káposzta! Csak itt honos és még Galíciában, ezért couve galega-nak is nevezik. Ez a növény inkább nyeles káposzta, hiszen hosszú, fásszárú, a levelei pedig lapulevél-szerűek. Akkor mit tegyünk, ha otthon szeretnék elkészíteni e nagyon finom és egyszerű levest? Kicsit utánajártam különböző országok oldalain, és a következő "helyetteseket" ajánlják: fodros káposzta, kelkáposzta vagy karalábélevél. Biztos vagyok benne, hogy bármelyikük remekül pótolja az eredetit. A titok az, hogy fűszál vékonyra kell a leveleket felszeletelni. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a boltban lehet konyhakészen (is) kapni. Ismét a családi receptet osztom meg.