r
Nosalty Logó

Caldo Verde, a portugál zöld leves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Caldo Verde, a portugál zöld leves
adag
Főzés
perc
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 323 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1289 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 125 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    453.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    283 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    160 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 323 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.3 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    256 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1815.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    195 mg
  • Foszfor
    1131 mg
  • Nátrium
    229 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    640.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    280 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 1289 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 125 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk, és felengedjük vízzel, hogy bőven elfedje. Tegyük bele a csontot.
  2. Amikor minden megpuhult, botmixerrel pépesítjük ( a csontot ekkor vegyük ki, majd tegyük vissza a pépesítés után). (Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl sűrű a leve (lé legyen, ne krémes állagú), ha mégis, adjunk hozzá egy kis vizet.)
  3. Adjunk hozzá egy kis sót, és már mehet is bele a szeletelt káposzta és a rizs.
  4. Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat, és még egyszer összeforraljuk.
  5. Ezt a levest is lehet kuktában készíteni, én is úgy tettem, felgyorsítja az eseményeket. Tálaláskor egy kis citromot csöpögtethetünk bele, és kenyérrel is fogyaszthatjuk!
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 20060
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 10.

Ajánló

Fodros káposztát, kelkáposztát vagy karalábélevelet használjunk, ha nincs kéznél portugál káposzta.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Portugália nemzeti levese ez, mint nálunk a gulyás. Két fő összetevője van: a káposzta és a krumpli. Egy gond van, hogy nem akármilyen káposzta! Couve portuguesa, magyarul portugál káposzta! Csak itt honos és még Galíciában, ezért couve galega-nak is nevezik. Ez a növény inkább nyeles káposzta, hiszen hosszú, fásszárú, a levelei pedig lapulevél-szerűek. Akkor mit tegyünk, ha otthon szeretnék elkészíteni e nagyon finom és egyszerű levest? Kicsit utánajártam különböző országok oldalain, és a következő "helyetteseket" ajánlják: fodros káposzta, kelkáposzta vagy karalábélevél. Biztos vagyok benne, hogy bármelyikük remekül pótolja az eredetit. A titok az, hogy fűszál vékonyra kell a leveleket felszeletelni. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a boltban lehet konyhakészen (is) kapni. Ismét a családi receptet osztom meg.

Hozzászólások (5)

Törölt felhasználó

Igen érdekes, s ahogy Eszter mondaná, ez tuti lúgosít! (legalább is úgy gondolom, de azért nagy valószín?séggel így is van...:))) Köszönjük, el is mentettem! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves Mrs. Smith! Azt nem tudom, lúgosít-e, de az biztos, hogy nagyon finom! Ha netán egyszer kipróbálnád valamilyen káposztából, léci írd meg, milyen lett! Üdv!

Csaba Magdi

Szia ! Édes káposztával és marhahús leves kockával is isteni volt !!! Üdv Magdi...

Törölt felhasználó

De örülök :))) Köszönöm a visszajelzést!!!

Pogácsa

Valamikor én is ettem Portugáliában ezt a levest, nagyon ízlett. Azóta hasonlóan ehhez a recepthez többször f?ztem, de ugyanezzel a módszerrel csináltam már káposzta helyett pl. zöldborsóval, apróra kockázott sárgarépával, zöldbabbal. Ezeket külön f?ztem meg, és beleraktam a végén a pürésített, ízesített krumplilébe. Nagyon szereti a család, jól variálható recept. Üdv

lindros

Sokadjára készítem el, és mondhatom, hogy REMEK!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek