Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bevált meggyes kevert süti

Bevált meggyes kevert süti
Bevált meggyes kevert süti
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A történet: Anyukámnak otthon egy 30 éves, mindent látott sütője van, és nagyon ritka az, amikor úgy érzi, hogy képes volna egy süteményt megsütni. Ki kellett kísérletezni, hogy a kevert sütiket miképp hajlandó tökéletesen megsülve, de nem megégetve sütni. A muffinok mindig nagyon tutik lettek, és reméltem, hogy egyben sült muffinként működhet a kevert tészta sütés is. Sikerült becsapni a sütőt. Ezzel az elektromos sütővel még barátkozom, de ez a fajta süti már vizsgázott benne, és ugyanolyan jól sikerül, mint otthon. :)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Sütöttem már őzgerincben, szívalakúban, köralakúban, egyszerű tepsiben is. Mérettől függően kicsit magasabb, vagy laposabb lesz. Lehet többszörözni a mennyiségeket, tehát ha hadsereget kell meggyes keverttel ellátni, akkor az sem akadály.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Legelső mozdulatunk az alapaanyagok kikészítése után, hogy kikenjük és belisztezzük a sütőformát. (Sokan elhanyagolják ezt a nagyon is fontos lépést, aztán pedig panaszkodnak, hogy ők nem tudnak sütni.)
  2. Alaposan vajazzunk minden centimétert, a széleket, a sarkokat, az íveket, majd több lépcsőben lisztezzünk. (Én a csap felett szórós-döntögetős- ütögetős-még egy kicsit szórós-megint döntögetős-alaposan kiütögetős verziót szeretem, és sosem csalódtam.) Ha elkészült a sütőforma, betesszük a hűtőbe. (Jót tesz a vajnak az a kis összedermedés a liszttel.)
  3. Ezt a nagyon egyszerű, többeken tesztelt sütit úgy készítjük, mint a muffint: azaz külön készítjük elő a száraz anyagokat, és külön a nedves anyagokat. (Mindig a nedvessel kezdem, de ez az én metódusom. Nedveséknek nagyobb tálat válasszunk, mert a vegyítéskor a száraz kerül a nedvesbe, nem pedig fordítva.)
  4. A vajat feldaraboljuk és mikróban megmelegítjük, max 10 mp-ig 1000 watton. (Épp annyira legyen meleg, hogy kevergetve a maga hőjétől elolvadjon az egész.) A tejet nem langyítjuk, beleütjük a tojást és elkeverjük. (Apropó: kézihabverővel dolgozom.) Amikor kellően kihűlt a vaj, keverhetjük a tejes tojáshoz.
  5. Következnek szárazék: lisztet a sütőporral jól elkeverjük, cukrozunk (mindkettővel), a szokásos csipet só is bekerül a tálba, és az egészet alaposan átkeverjük.
  6. Vesszük a közepesszövésű szűrőt, és adagonként beleszitáljuk a nedvestálba a teljes száraz mennyiséget. Minden egyes adag után alaposan elkeverjük a tésztát. (A hideg vízre akkor van szükség, ha liszt nagyon bekeményítené a masszát. Ma már nagyon sokféle, de sajnos sokszor elég rossz minőségű lisztet lehet kapni -hiába van ráírva a BL55-, ezért kell bekészülni a vízzel, azzal lehet nyugodta lazítani.) De maximum 1-1,5 decinyit használjunk, ha még mindig nem tetszik a tészta állaga, akkor tejjel higítsuk tovább -a végtelenségig ezzel sem lehet.
  7. A meggyet kétféleképpen is hozzáadhatjuk: vagy lisztezve belekeverjük a masszába, vagy a formába öntés után helyezzük a tészta tejerére (lesüllyed, nyugi). Mindenesetre vagy így, vagy úgy, de kerüljön a meggy a tészába, majd az egész a sütőbe. 200 fokra felmelegített, majd 120 fokra visszavett sütőbe toljuk a kicsikét egy fél órára, majd 150 fokra emelve a hőfokot szép aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 120°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 55 033
elküldve: 6
receptkönyvben: 208
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Belvedere

Mióta szakács: 2011.10.02.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

meggyes pite, meggyes kevert

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Tue, 2014-09-23 04:54

Szia, az en sutom, bar nem 30 eves, hasonloan szeszelyes, ezert kiprobalom a receptedet. Ez mekkora tepsihez kell, mert a fel kg liszt nagyon soknak tunik. En nagy csapatra fogok sutni, ugyhogy nem banom, ha sok..:-)
Ja, megy egy aprosag: a kepen levo suti tesztajahoz te belekeverted a meggyet vagy csak raszortad? Pont jonak tunik, se nem az aljan van, se nem csak a tetejen. Koszi a valaszt!

arkantak
arkantak Sun, 2013-02-10 15:11

Én a kikenős/szórogatós változatra szavazok. nagyon szeretem amikor a széle odapirul kicsit :) Anyum kicsit jobban ad a külsőségekre és a pirult sütiszélket mindíg levágja, hogy a szeletek tökéletesek legyenek. Aztán ezeket a széleket egy kehelyben mindíg újrakreálja gyümölccsel és édes mártásokkal.

zafirov
zafirov Thu, 2011-10-20 16:25

Bocsika de egy tepsi kikenéshez nem kell ekkora faxni. Szinte bármilyen süteményt el lehet készíteni sütőpapírral bélelt formában. Előnye, hogy szinte mosogatni sem kell utána és kisebb az esély arra, odakozmál a süti, vagy a hús /mert az alá is jó/.

Belvedere
Belvedere / Belvedere Sun, 2011-10-23 15:13

Ahogy gondolod. Ezt a módszert egy ma már 83 éves hölgytől tanultam. A nagymamámtól. Van, hogy sütőpapírt használok, sőt, van, hogy szilikonformát. Én is a XXI.-dik században élek. :)

669
meggybefőtt 350 g
finomliszt 50 dkg
cukor 25 dkg
vaj 25 dkg
tej 3 dl
tojás 2 db
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
víz 1 dl
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
1 csipet