r
Nosalty Logó

Banh mi - vietnami bagett

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Gréti
Banh mi - vietnami bagett
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 320 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 962 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 213 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 320 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    529.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    218.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 962 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 213 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kis tálkában vagy bögrében futtassuk fel langyos vízben az élesztőt, egy kevés cukor sokat segít neki.
  2. Egy másikban mérjük ki a lisztet, majd a felét adjuk hozzá, és keverjük tökéletesen simára az élesztős-cukros langyos vízzel. Olyan legyen, mint egy sűrűbb palacsintatészta, ezt a részt hívják szivacsnak. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük úgy 2-3 órát vagy akár egy egész éjszakát, míg a tészta felszínén apró buborékok nem keletkeznek.
  3. Ekkor adjuk hozzá a maradék lisztet, egy teáskanál sót, és egy fakanállal dolgozzuk össze.
  4. Az így már kevésbé ragacsos tésztát borítsuk ki egy vékonyan lisztezett felületre, és kézzel gyúrjuk össze. A tenyerünk alsó részével toljuk, nyújtsuk a tésztát, kisebb, finomabb mozdulatokkal. Amikor szinte teljesen összeállt, akkor még jobbra-balra, váltott kézzel megdolgozhatjuk, tenyerünk közepétől a csuklónk irányába görgetve. A tészta ekkor egy nagyon finom tapintású, puha, rugalmas gombóccá áll össze. Olyan lesz, mint a baba popsija.
  5. Tegyük a formázott tésztagombócot egy kilisztezett tálba, és letakarva hagyjuk pihenni. Ha nincs elég meleg a konyhában, akkor betehetjük a tálat a sütőbe úgy, hogy csak a világítást kapcsoljuk fel, és alul, egy mélyebb tepsibe pedig felforralt vizet öntünk, ez egy óra alatt biztosan kétszeresére keleszti a tésztát.
  6. Ekkor finom mozdulatokkal szedjük át egy nagyon enyhén lisztezett felületre a tésztát, majd harmadoljuk el.
  7. Mindegyik darabot kicsit kilapítva forgassuk ki, tehát a belseje legyen külseje, és úgy gyúrjuk egy gombócba. Konyharuhával letakarva, a pulton hagyjuk pihenni 10 percet a kiporciózott tésztát.
  8. Most jön a vadulás, a tésztagolyókat egyenként, picit ujjal nyújtsuk el, és csapjuk háromszor a pulthoz, majd a tenyerünkkel és a kézfejünkkel segítsünk úgy egy arasznyi hosszúra lapítani. Ekkor csavarjuk fel hosszanti irányba, és csípjük össze, ugyancsak hosszanti irányba a széleket. Görgessük át ujjaink alatt, sodorjuk a tésztát úgy, hogy a közepén kevésbé, a szélein nagyobb nyomást adjunk neki, így azok kellőképpen elvékonyodnak.
  9. Fektessük egymás mellé a bagett forma tésztákat egy sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk 1-1,5 órát pihenni a munkapulton.
  10. Legalább a sütést megelőzőleg 15-20 perccel melegítsük fel a sütőt – és benne a sütőtálcát – kb. 230 fokra.
  11. Közben végezzük el az utolsó simítást, pontosabban a metszést a bagetteken: hosszanti irányban, (kb 45 fok eltéréssel a tészta pontos közepétől) egy sniccer vagy egy nagyon éles és vékony pengéjű kés segítségével, hirtelen, gyors mozdulattal vágjuk végig a tésztahurkákat. Spricceljük be őket vízzel, és mehetnek az előmelegített tálcára papírostól.
  12. Ezután egyből süssünk! A sütőbe, ugyanúgy, mint a kelesztésnél, tegyünk egy tepsi forró vizet, sőt vizes spricnivel is fújjuk be a sütőt és a bagetteket.
  13. 8 perc múlva forgassuk meg a bagetteket, hogy mindkét oldalukon szépen süljenek, és spricceljük meg vízzel is őket. Körülbelül 20 perc, és kész a friss, csodás bagett. Frissen a legjobb. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés ideje: 28 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 1726
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 25.

Ajánló

Reggelire, vacsira, de akár napközben egy saláta mellé is csodás. Én most autentikus módon, egy vietnami húsgolyós szendvicshez a Banh Mi Xiu Mai-hoz készítettem. Nézzétek meg a bele való savanyított jégcsapretek és sárgarépa kombót is!

Receptkategóriák

A “banh” egy gyűjtőnév a kenyerekre, a “mi” – jelentése búza,  a “banh mi” kifejezést pedig a bagett típusú kenyérre használják, melyet először a francia telepesek honosítottak meg Vietnamban. Ebben készül a jól felturbózott vietnami szendvics, melynek receptjét itt találjátok. A szendvicshez ezt a savanyúságot készítsétek el!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek