5+1 szilveszteri népszokás déd- és nagyanyáink idejéből

Azt, hogy az év utolsó napján disznót és lencsét kell enni, mindenki tudja. De mi a helyzet a többi szilveszteri hagyománnyal?

Nagyanyáink idején a szilveszteri bulik helyett még bálok voltak, az év utolsó napjára pedig nem pezsgővel és tűzijátékkal, hanem gombócfőzéssel és jóslatokkal készültek. Ha kicsit nosztalgiáznál, vagy csak érdekel, hogy milyen szilveszteri népszokások vannak még a disznón és a lencsén túl, most megmutatjuk, hogy hogyan várták déd- és nagyszüleink idején az új esztendőt. 

Forrásunk volt. 

Címlapkép: Fortepan / Nagy Gyula


Még több életmódcikk itt:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili