Vízitorma

Vízitorma

Leírás

A vízitorma alkalmazása javítja a táplálkozást, ugyanakkor egyedi, borsos aromát kölcsönöz az ételeknek. Gyakran összetévesztik a kerti zsázsával, de a séfek és az otthoni szakácsok mindkettőt szeretik termeszteni, és mindkettővel egyforma mértékben szeretnek főzni.Gyógynövényként a vízitormát a világ minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét használják. Konyhai felhasználás során akkor van a legjobb íze, ha zsengén, még virágzás előtt leszedik. A nyersen és főve is ízletes, nyersen sok C-vitamint tartalmaz. Köretekhez, szendvicsekhez, tésztákhoz, különféle húsok pácolásához, krémlevesnek nagyszerű.

Mikor vegyem

A növény októbertől egészen a következő tavaszig frissen kapható, de otthoni körülmények között vagy saját kertben is termeszthető, csak a vízellátás folyamatos biztosításáról ne feledkezzünk meg!

hogyan tároljam

Vágott formában frissen, minél gyorsabban használjuk fel, egyébként nedves, hűvös helyen (hűtőben) tároljuk.

100g Vízitorma

fehérjetartalom

2.3 g

zsírtartalom

0.07 g

szénhidráttartalom

1.29 g

víztartalom

95.11 g

gramm vízitorma?

Top ásványi anyagok

Kalcium

120 mg

Foszfor

60 mg

Nátrium

41 mg

Magnézium

21 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.129 g

C vitamin

43 mg

Kolin

9 mg

Lutein+zeaxantin

5767 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.3 g

Zsír

telített zsírsav

0.027 g

egyszeresen telített zsírsav

0.008 g

többszörösen telített zsírsav

0.035 g

ásványi anyagok

Kalcium

120 mg

Vas

0.2 mg

Magnézium

21 mg

Foszfor

60 mg

Nátrium

41 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.077 mg

Mangán

0.244 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

0.5 g

cukor

0.2 g

víz

95.11 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.09 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.12 mg

Niacin - B3 vitamin

0.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.31 mg

Folát

9 µg

Kolin

9 mg

Béta-karotin

1914 µg

Lutein+zeaxantin

5767 µg

E vitamin

1 mg

K vitamin

250 µg

A vitamin

160 µg

C vitamin

43 mg

B6 vitamin

0.129 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...