Kiderült, eddig egész életünkben rosszul tároltuk a tojást – Ez lenne a helyes tartás?

Mi lenne, ha egy teljesen logikus magyarázatnak köszönhetően bebizonyítanánk, hogy eddig egész életünkben rosszul tároltuk a tojást? Meglepődnétek?

A tojás tartásával, tárolásával és felhasználásával nem lehet eleget foglalkozni: megfejtettük, mit jelentenek a jelzések a tojás héján, kipróbáltuk a legújabb reggeli tojásos őrületet, az internetnek köszönhetően pedig még egy zseniálisan egyszerű trükköt is találtunk a tojás szétválasztására.

A következő tipp szintén zseniálisan egyszerű, ráadásul a hozzá tartozó magyarázat is logikus. Amióta világ a világ, és létezik bolti tojáseladás, a tojásokat mindig úgy kapjuk kézhez, hogy a dobozban a keskenyebb vége néz felfelé, a szélesebb vége pedig alul csücsül. Nos, egy új elképzelés szerint a tojásnak éppen fordítva, a keskenyebb végével lefelé kéne állnia a tojástartóban, így ugyanis tovább őrzi meg szavatosságát - írja többek között a Science Focus nevű internetes oldal.

Hogy miért is jobb így tárolni a tojást?

A tojás szélesebb oldalán található a légkamra, ez az a kis, levegővel teli buborék, amelyen keresztül a csibék a tojásban levegőhöz jutnak. Ahogy a tojás öregszik, úgy lesz egyre nagyobb a benne lévő buborék, mert a tojás pórusain keresztül beszivárog a levegő. Idővel aztán nem csak a levegő, a baktériumok is be tudnak jutni a pórusokon keresztül. Érdekes tény, hogy míg a tojássárgája könnyen megromlik, a fehérje - lúgossága miatt - sokkal ellenállóbb a baktériumokkal szemben.

Ha a tojást a szélesebb felével felfele tároljuk, a benne lévő buborék távol marad a sárgájától, ezáltal nehezebben érnek el oda a baktériumok. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad, így például töltött tojás készítésekor könnyebben tölthető, kerekebb sárgájú tojásokat kapunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...