Szuperzöld borsókrémleves, melynek a menta ad extra svungot

Ha egyet kéne választanunk a krémlevesek tengeréből, lehet, hogy ez a zöldborsókrémleves lenne az. A színe, illata, íze, textúrája mind-mind hibátlan, a menta pedig felrakja az ékezetet arra a bizonyos i-betűre.

Talán a legkedvesebb zöldségkrémleves számunkra a borsó - imádjuk, hogy olyan gyönyörű élénkzöld, hogy kevés alapanyagból is remekül elkészíthető, és hogy friss zöldfűszerekkel mennyire üdévé varázsolható. Most a hagyományos petrezselyem mellett egy csokor mentát is csempésztünk bele, amitől kicsattanóan friss, nyári fogás lett belőle. Sűrítésképpen egy darab burgonyát is belefőztünk, így semmi szükség lisztre, a tejszínnel együtt pedig fantasztikusan lággyá teszik a zöldborsókrémlevest.

Könnyű és selymes zöldborsókrémleves, recept itt! (Fotók, videó és recept: Rosanics Petra)

A zöldborsókrémleves ilyenkor nyáron az egyik legfinomabb, legüdítőbb fogás, amit sűríthetünk tejjel vagy tejszínnel, de nagyszerű önmagában is, a titok, hogy jó teljesítményű turmixgéppel pürésítsük, és ha van időnk, le is passzírozhatjuk tálalás előtt.

Tudtad?

Mind a mirelit, mind a friss borsó elveszíti harsány zöld színét, ha nem megfelelően főzzük meg. És mivel a látvány ugyanolyan fontos, mint az íz, érdemes, ha megőrizzük a borsónak ezt a jó tulajdonságát.

Ne főzzük túl: 5-7 perc alatt el is készül. Kóstoljuk meg, ha a héja enyhén roppan, belül pedig krémes, akkor szűrjük le.szódabikarbónát is bevethetjük: a főzővízbe szórva hozzájárul, hogy zöldebb maradjon a borsó. Még egy praktika, ha rögtön jeges vízbe engedjük a megfőtt zöldséget. Ezzel megállítjuk a főzés folyamatát.

Hozzávalók a zöldborsókrémleveshez:

40 g vaj, 1 nagy fej fehér hagyma, só, bors, 1 közepes db burgonya, 1 l zöldség alaplé, 1 kg zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor menta, 2,5 dl habtejszín

A könnyű és selymes zöldborsókrémleves hozzávalói - recept itt! (Fotók, videó és recept: Rosanics Petra)

Elkészítés:

A hagymát a vajon elkezdjük üvegesre párolni. Érdemes már ekkor megsózni (és akár borsozni), mert úgy enged egy kis vizet, gyorsabban puhul, sőt, picit karamellizálódik is.

Jöhet rá az egy darab aprított burgonya, majd egy gyors keverés után éppen annyi az alapléből, amennyi pont ellepi a burgonyát. Lefedve kb. 15 percet főzzük, ennyi idő alatt a burgonya nagyjából megpuhul.

Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük az alaplé maradékával, és így főzzük lefedve puhulásig.

Azért fontos lefedni, mert a borsó így gyorsabban puhul (nemcsak fő, de párolódik is), viszont nem vesztünk el sok folyadékot, így nem kell vízzel hígítanunk.

Amikor már minden puha, botmixerrel krémesre turmixoljuk. Mindenképpen kóstoljuk meg ekkor, és ha kell, ízlés szerint még sózzuk-borsozzuk - vegyük figyelembe azt is, hogy az általunk használt alaplé sós-e.

Könnyű és selymes zöldborsókrémleves, recept itt! (Fotók, videó és recept: Rosanics Petra)

Végül keverjük hozzá a habtejszínt, és 1-2 perc alatt melegítsük össze. Ha szükséges, ekkor még hígíthatjuk - korábban nem érdemes, nehogy túl sok folyadékot adjunk hozzá.

A kész krémlevest tejszínnel, pár friss borsószemmel és aprított zöldfűszerrel díszíthetjük.

Nézd meg videón is, hogy készül:

A könnyű és selymes zöldborsókrémleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar házi recept itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty