Az írek Patrik-napi lakomáinak fontos fogása a hagyományos, lassan főzött marha-egytál, rengeteg zöldséggel és vörösborral készítve. Március 17-e ugyanis Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe.
Marharagu petrezselymes gombóckákkal
Az alapanyagokból sejtettem, hogy finom lesz, de hogy ennyire... A benne lévő gombócokból azonnal gyártottam még egy sorozatot, mert addig teszteltem, amíg alig maradt belőle. A ...
Patrik ugyan 387 körül Britanniában született, de 16 évesen ír kalózok elrabolták. Írországból hat év rabszolgamunka után sikerült megszöknie. Szerencsétlen sorsát Isten büntetésének vélte, megtért, és míg a malacokat és bárányokat őrizte, sokat imádkozott. Hazaérve a keresztény egyház tagja lett, és püspökként tért vissza szolgasága színhelyére, hogy hirdesse a krisztusi tanokat. Több ezer embert keresztelt meg, gyakorlatilag hozzá kapcsolódik az ír sziget katolizálása, és a helyi egyházszervezet kiépítése is. 461. március 17-én halt meg.
Marhapörkölt 1.
Jó magyar ember szereti a pörköltet. Én magam jópár fajta pörköltet készítettem már el. Ez a pörkölt, kísérleteim egyik szellemi terméke, ami igazán sikeresnek mondható. Az alap ...
Vörösboros marhahús
A franciák egyik legismertebb marhahúsos étele. Jellemzően vaslábosban készítik. A hozzávalók külön-külön megpirítva kerülnek az ételbe, majd néhány órát lassú tűzön, sütőben ...
Patrik, Írország mellett, a bányászok, kovácsok, borbélyok és kádárok védőszentje is. A lóhere neki köszönhetően lett Írország nemzeti szimbóluma: a növényke segítségével magyarázta el a népnek a Szentháromság koncepcióját. A 17. század óta a zöld szín elengedhetetlen kelléke a Patrik-napi ünneplésnek: zöld ruha, lóhere, zöld szalagok határozzák meg a viseletet, folyók és szökőkutak vizét festik zöldre. Még a böjti tilalmakat is feloldják erre a napra, szabad az evés-ivás! Az ír szigeten (Észak-Írországot is beleértve) munkaszüneti nap, de az egész Egyesült Királyság kiveszi a részét a buliból, nem beszélve az Egyesült Államokról és Kanadáról.
A Patrik-napi lakomákon főszerepet kap a lassan főzött marha-egytál, rengeteg zöldséggel és vörösborral készítve. Bárányt is szívesen fogyasztanak, ha pedig egy alapanyagot kell megnevezni a szigettel kapcsolatban, az biztos, hogy a burgonya – bármilyen formában. Elmaradhatatlan az ünnepen a tradicionális szódás kenyér és a híres, Guinness-szel készült fogások is népszerűek.
Guinness torta
Ez a sütemény elegáns a maga feketeségében. A legjobban leírni ezt a tortát így lehet: mézeskalács, fűszerek nélkül. A benne lévő cukor és a sör harmonikusan egészíti ki ...
Ír szódás kenyér
Március 17-e Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe. Szt. Patrik 387 körül született Britanniában és 461. március 17-én halálozott el. 16 éves korában ír ...
Rozmaringos báránysült
A rozmaring tömjénes ízvilágát jól ellensúlyozza a citrom frissesége. A fokhagyma meg elengedhetetlen a sültekhez...