Vitaminok, melyek 50 felett szinte kötelezőek

Egy bizonyos kor fölött érdemes még fokozottabban figyelnünk arra, milyen vitaminokat viszünk be a szervezetünkbe. 50 felett őket kell szednünk a szakértők szerint.

Alapvetően a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezni lehet szervezetünk szükségleteit, ám ettől még nem árt tudni, hogy melyik mikrotápanyagból mennyit kell bevinnünk, és hogy ezt hogyan tudjuk a leghatékonyabban megtenni. Nézzük tehát, az amerikai Országos Öregedésügyi Intézet (NIA) összefoglalója szerint mely vitaminok a legfontosabbak 50 felett.

Vitaminok, melyek 50 felett szinte kötelezőek

A-vitamin

Az A-vitamin a látás mellett a bőr és egyéb szövetek épségéért is felel, illetve a csontok egészségét is támogatja. Tojással, tejjel, sárgarépával és mangóval könnyedén pótolhatjuk a szervezetben ezt a vitamint.

B1-vitamin

Ez a vitamin szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és az egészséges szívműködés fenntartásában. A sertéshúsban, halban és a teljes kiőrlésű gabonákban fellelhető a B1, valamint a vitaminokkal dúsított pékárukban.

B6-vitamin

A B6 a bőrünk szépségét, illetve az idegrendszerünket támogatja. Halakból, marhamájból, burgonyából és más keményítőtartalmú ételekből vihetjük be a szervezetünkbe, de citrusfélék kivételével a gyümölcsökben is megtalálható.

B-12 vitamin

A fent említett vitamin a a vörösvértestek képzésében, valamint a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében is kulcsszerepet játszik. Szintén húsokból, halakból, továbbá tejből szerezhetjük be.

D-vitamin

A vitamin, amit minden korban érdemes nagy mennyiségben fogyasztani. Megtalálható a zsíros halakban, a halmájolajakban, valamint a vitaminnal dúsított tejtermékekben és pékárukban.

E-vitamin

Az E-vitamin antioxidáns hatása és az öregedési folyamatok gátlása miatt elengedhetetlen a szervezetünk számára. A földimogyoróban és a mandulában is megtalálható, de a növényi olajokban és a zöld színű zöldségekben is.

K-vitamin

A véralvadáshoz elengedhetetlen a K-vitamin, és szerencsére számos élelmiszerben megtalálható. A legjobb, ha zöld leveles zöldségeket, például spenótot és kelkáposztát fogyasztunk. Szerencsére egyes gyümölcsökben is megtalálható, mint például az áfonyában és a fügében.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...