8 étel a konyhádban, ami nem kicsit lehet veszélyes

8 étel, ami nagyobb mennyiségben akár a halálunkat is okozhatja, miközben nem is gondolnánk róla. De kisebb adagokban is érdekes hatást érhetünk el némelyikkel...

A konyhánk nem veszélytelen hely, ez egyértelmű. Tűz, lángok, gáz, forró edények, égési sérülések, éles kések, eltörő üvegek. Na de azt kevésbé gondolnánk, hogy maguk az ételek is bánthatnak minket. Nézzünk 8 meglepő ehető veszélyforrást:

1.) Meggymag, szilvamag, barackmag, keserűmandula, almamag

A veszélyes ételek között először is a csonthéjas gyümölcsök magjáról lesz szó: ne rágcsáljuk el, mert nagyobb mennyiségben a benne található hidrogén-cianid igen veszélyes, sőt, halálos is lehet. Személyesen ismerünk olyat, aki elveszti az eszét a szilvapálinkától is, pont emiatt.

2.) Rebarbaralevél

A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, ami nagy mennyiségben vesekövet, de már kis mennyiségben is rosszullétet okozhat!

3.) Szerecsendió

Ezt már több helyen is olvastuk: a szerecsendió bizony hallucinogén. Kis mennyiségben hangulatfokozó, két evőkanál már hallucinogén, nagyobb mennyiség pedig halálos is lehet.

4.) Krumplicsíra

Bizony, az öreg és kicsírázott illetve a sötétzöld-foltos, éretlen krumpli is mérgező lehet – glycoalkaloidok keletkeznek bennük, amelyek hatása kb. fél nappal elfogyasztásuk után jön elő, ami lehet szédülés, fejfájás, hányás, akár hallucináció. Ezeket a részeket mindenképp vágjuk ki!

5.) Paradicsomlevél

Nem, nem sűrűn fogyasztjuk, de állítólag a paradicsom levele és szára is olyan alkáli vegyületeket tartalmaz, amik kikészíti a gyomrot – halálos csak nagyon nagy adagban lehet.

6.) Nyers méz

A méz is lehet veszélyes - de hálisten' hazánkra ez nem vonatkozik. Amerikában viszont például ha pasztörizálatlan (ott ezt az eljárást alkalmazzák) mézet eszünk, benne maradnak azok a káros toxinvegyületek (grayanatoxin), melyek szédülést, izzadást, hányingert, hányást okozhatnak. A nálunk termelt mézekben nincsen ilyen toxin, mivel itt nem élnek rododendronok, amelyen nektárjában megtalálható ez az anyag.

7.) Tonhal

A tonhalban levő higany igen veszélyes, hiszen vagy a veséket, vagy közvetlen az agyat károsítja – ezért terhes nőknek és kisgyermekeknek nem is ajánlott a tonhal fogyasztása. Igaz, hogy egy ültő helyünkben nem tudunk annyit megenni, hogy kockázatos legyen, de a heti fogyasztást érdemes mérni. Tény, hogy ez nálunk nem igazi rizikó, de pl. Japánban már gond lehet.

8.) Nyers kesudió

Az a kesudió, amit a boltban vásárolunk, valójában nem nyers, hanem gőzölt, hiszen a nyersben urushiol található (ami egyébként a szömörcében is van), ez pedig igen mérgező. Akik allergiások a szömörcére, azoknak a nyers kesudió akár halálos is lehet!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrás.


Még több érdekesség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek