Bajban a vendéglátás, az éttermek harmada bezárhat idén

Még nincs vége a harcnak, ez derül ki a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnökének nyilatkozatából, amely szerint hiába volt sikeres a turizmus a tavalyi évben, az éttermek még mindig küzdenek a koronavírus-járvány okozta pénzügyi problémákkal.

Hiába volt jó év turizmus-vendéglátás szempontjából 2021, a hazai vendéglátóipari szektor nem lélegezhet fel idén sem, sőt, 2022-ben akár a hazai éttermek harmada is csődbe mehet – írja a 24.hu az Mfor-cikkére hivatkozva.

Alig kezdődött el az év, máris két híres étterem zárt be: az Olimpia és a Csalogány 26

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint tavaly főleg a nyári időszak kedvezett a turizmusnak, és míg a Balatonnál és vidéken valóban sikerrel zárták a szezont a vendéglátósok, addig Budapesten például nem jutottak kellő bevételhez az éttermek, hiszen kevés turistacsalogató rendezvény volt, és a napi járványadatok sem kedveztek annak, hogy az emberek úgy járjanak étterembe, mint a 2020-as évet megelőzően.

A vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is. Szerintem 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója

– nyilatkozta Kovács László. Az ipartestület elnöke szerint hiába oldották fel a korlátozásokat, sokan továbbra is home office-ban maradtak, ez pedig negatívan befolyásolta a munkahelyi étkeztetés helyzetét, az éttermek pedig hiába kezdtek el sorra házhoz szállítani, sok helyen kiderült, hogy „ahol a miliő, a design, a szerviz, a tálalás kiemelten számít, ott ez nem megoldás”.

A drága éttermek és az olcsó étkezdék megtalálhatják saját célközönségüket

Kovács László szerint a drágább éttermek talán a jövőben is megtalálják majd saját célközönségüket, ez pedig segíthet nekik a fennmaradásban, csak úgy, mint az olcsóbb étkezdék esetében, a középáras vendéglátóhelyek némelyike viszont nem biztos, hogy sokáig bírja.

Mint arról már többször is beszámoltunk, a koronavírus-járvány okozta szigorítások miatt rengeteg vendéglátós elhagyta a szakmát, sokan pedig a mai napig nem tértek vissza eredeti foglalkozásukhoz, így akkora emberhiány alakult ki a szektorban, hogy már az ötcsillagos szállodák is Facebookon keresnek munkaerőt.


Ezeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Így lehet gyönyörű házi zöldségeskerted egyszerűen

Hiába lehet lassan a szezon legjobb zöldségeit megkapni a piacon és a zöldségesnél, sokan lehetnek, akik az egyre magasabb árak miatt inkább maguk nevelnék fel az idei koktélparadicsom-palántákat, vagy termesztenének otthon friss paprikát. Adunk pár tippet, amivel te is csodás kis kertet készíthetsz akár az erkélyre is.

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek