Bajban a vendéglátás, az éttermek harmada bezárhat idén

Még nincs vége a harcnak, ez derül ki a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnökének nyilatkozatából, amely szerint hiába volt sikeres a turizmus a tavalyi évben, az éttermek még mindig küzdenek a koronavírus-járvány okozta pénzügyi problémákkal.

Hiába volt jó év turizmus-vendéglátás szempontjából 2021, a hazai vendéglátóipari szektor nem lélegezhet fel idén sem, sőt, 2022-ben akár a hazai éttermek harmada is csődbe mehet – írja a 24.hu az Mfor-cikkére hivatkozva.

Alig kezdődött el az év, máris két híres étterem zárt be: az Olimpia és a Csalogány 26

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint tavaly főleg a nyári időszak kedvezett a turizmusnak, és míg a Balatonnál és vidéken valóban sikerrel zárták a szezont a vendéglátósok, addig Budapesten például nem jutottak kellő bevételhez az éttermek, hiszen kevés turistacsalogató rendezvény volt, és a napi járványadatok sem kedveztek annak, hogy az emberek úgy járjanak étterembe, mint a 2020-as évet megelőzően.

A vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is. Szerintem 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója

– nyilatkozta Kovács László. Az ipartestület elnöke szerint hiába oldották fel a korlátozásokat, sokan továbbra is home office-ban maradtak, ez pedig negatívan befolyásolta a munkahelyi étkeztetés helyzetét, az éttermek pedig hiába kezdtek el sorra házhoz szállítani, sok helyen kiderült, hogy „ahol a miliő, a design, a szerviz, a tálalás kiemelten számít, ott ez nem megoldás”.

A drága éttermek és az olcsó étkezdék megtalálhatják saját célközönségüket

Kovács László szerint a drágább éttermek talán a jövőben is megtalálják majd saját célközönségüket, ez pedig segíthet nekik a fennmaradásban, csak úgy, mint az olcsóbb étkezdék esetében, a középáras vendéglátóhelyek némelyike viszont nem biztos, hogy sokáig bírja.

Mint arról már többször is beszámoltunk, a koronavírus-járvány okozta szigorítások miatt rengeteg vendéglátós elhagyta a szakmát, sokan pedig a mai napig nem tértek vissza eredeti foglalkozásukhoz, így akkora emberhiány alakult ki a szektorban, hogy már az ötcsillagos szállodák is Facebookon keresnek munkaerőt.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...