Külföldi munkaerő kell a magyar éttermekbe: Hogyan tovább az emberhiány miatt? – VIDEÓ

Bár 2021-ben ismét jó nyarat tudhatott maga mögött a vendéglátás, néhány felhő beárnyékolta a szakma fényes napjait. A munkaerőhiányról és a lehetséges negyedik hullám okozta lezárásokról kérdeztünk olyan ismert és tapasztalt vendéglátósokat, mint Gianni Annoni, Mizsei János, Susánszky Ádám és Haraszti Zsolt.

A tavaly novemberi lezárásokat követően májusban indult újra a vendéglátás, igaz, sok étterem és bisztró kénytelen volt végleg bezárni a munkaerőhiány vagy éppen a pénzkiesés miatt. A sikeres nyarat zárva négy tapasztalt vendéglátóssal beszélgettünk Hogyan tovább? - című sorozatunk legújabb részében.

Mizsei János több mint 8 éve már, hogy a méltán ismert MÁK Bistro séfje, a koronavírus-járvány miatti korlátozások azonban csaknem 10 hónapra zárták be a Budapest szívében elhelyezkedő éttermet. Szerencsére nem tűntek el, többször is találkozhattunk egy-egy pop up kitelepüléssel a fővárosban és vidéken egyaránt, János és csapata azonban alig várta már a szeptemberi nyitást, amikor is egy jól összeszokott konyhai csapattal végre újra munkába állhattak esténként. Mizsei nem is a negyedik hullámtól, sokkal inkább a munkaerőhiánytól tart.

Most azért kaptak az emberek egy ízelítőt, hogy igazság szerint milyen az, amikor nem dolgozol vendéglátásban. És talán ez lehet a hátrány, mert most már egyre kevésbé szeretnének 12-13-14 órát dolgozni, ami eddig úgymond tök alap volt.

Haraszti Zsolt és Gianni Annoni szintén az ősz elején nyitották meg új éttermüket a Tabán közelében. A Terra magyaros, némileg újragondolt ételeket kínál a közönségnek, a legnagyobb kihívást azonban a tapasztalt vendéglátópáros esetében sem az új étterem megnyitása, sokkal inkább a megfelelő munkaerő megtalálása jelentette.

Gianni Annoni és Haraszti Zsolt a Terra étteremben (Fotó: Réthly Dávid)

Gianni szerint nem kizárt, hogy ha a korábban vendéglátásban dolgozó, most az építőiparban és egyéb szektorokban pénzt kereső régebbi alkalmazottak nem térnek vissza korábbi munkahelyükre, másfél-két év múlva Magyarországon is külföldi munkaerővel kell pótolni a vendéglátóiparban keletkezett hiányt.

Lehet, hogy innen fog indulni egy olyan szükséglet, amit a külföldi emberek fognak lefedni, utána pedig jönni fognak a felette lévő, egyre jobban szükséges helyekre, mint egy commis vagy egy sous chef vagy utána lehet, hogy séfek

– nyilatkozta Gianni, hozzátéve, hogy aki igazán szereti ezt a szakmát, az előbb vagy utóbb vissza fog találni.

Susánszky Ádám, a ZING Burger alapítója szerint szintén meghatározó az a lemorzsolódás, ami most jellemzi a vendéglátópiacot, a magyar hamburgerlánc tulajdonosának azonban más kihívásokkal is meg kellett küzdenie a pandémia idején.

Susánszky Ádám, a ZING Burger alapítója (Fotó: Réthly Dávid)

A ZING két első, vidéki (Székesfehérvár, Debrecen) éttermét pont akkor nyitották meg, amikor az egész ország bezárt egyik napról a másikra. A szabályozások miatt Ádámnak és partnereinek gyorsan kellett cselekedniük, az átgondoltságnak és a felkészültségnek hála azonban mindkét új étterem sikeresen átvészelte a nyitást követő nehézségeket, az esetleges negyedik hullámra pedig fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek.

Ha kell, újra felvesszük a maszkot, és elkövetjük azt, amit megkérnek tőlünk, én azt gondolom, hogy az életünk minden területén ott van a fertőzés veszélye, mindenkinek önmagában kell elintéznie, hogy a legnagyobb pontossággal és felelősséggel oldja meg akár a közlekedési eszközökön, akár egy étteremben vagy bármilyen hivatalban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Címlap: Réthly Dávid


Nézd meg a Hogyan tovább? - korábbi részeit is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...