Külföldi munkaerő kell a magyar éttermekbe: Hogyan tovább az emberhiány miatt? – VIDEÓ

Bár 2021-ben ismét jó nyarat tudhatott maga mögött a vendéglátás, néhány felhő beárnyékolta a szakma fényes napjait. A munkaerőhiányról és a lehetséges negyedik hullám okozta lezárásokról kérdeztünk olyan ismert és tapasztalt vendéglátósokat, mint Gianni Annoni, Mizsei János, Susánszky Ádám és Haraszti Zsolt.

A tavaly novemberi lezárásokat követően májusban indult újra a vendéglátás, igaz, sok étterem és bisztró kénytelen volt végleg bezárni a munkaerőhiány vagy éppen a pénzkiesés miatt. A sikeres nyarat zárva négy tapasztalt vendéglátóssal beszélgettünk Hogyan tovább? - című sorozatunk legújabb részében.

Mizsei János több mint 8 éve már, hogy a méltán ismert MÁK Bistro séfje, a koronavírus-járvány miatti korlátozások azonban csaknem 10 hónapra zárták be a Budapest szívében elhelyezkedő éttermet. Szerencsére nem tűntek el, többször is találkozhattunk egy-egy pop up kitelepüléssel a fővárosban és vidéken egyaránt, János és csapata azonban alig várta már a szeptemberi nyitást, amikor is egy jól összeszokott konyhai csapattal végre újra munkába állhattak esténként. Mizsei nem is a negyedik hullámtól, sokkal inkább a munkaerőhiánytól tart.

Most azért kaptak az emberek egy ízelítőt, hogy igazság szerint milyen az, amikor nem dolgozol vendéglátásban. És talán ez lehet a hátrány, mert most már egyre kevésbé szeretnének 12-13-14 órát dolgozni, ami eddig úgymond tök alap volt.

Haraszti Zsolt és Gianni Annoni szintén az ősz elején nyitották meg új éttermüket a Tabán közelében. A Terra magyaros, némileg újragondolt ételeket kínál a közönségnek, a legnagyobb kihívást azonban a tapasztalt vendéglátópáros esetében sem az új étterem megnyitása, sokkal inkább a megfelelő munkaerő megtalálása jelentette.

Gianni Annoni és Haraszti Zsolt a Terra étteremben (Fotó: Réthly Dávid)

Gianni szerint nem kizárt, hogy ha a korábban vendéglátásban dolgozó, most az építőiparban és egyéb szektorokban pénzt kereső régebbi alkalmazottak nem térnek vissza korábbi munkahelyükre, másfél-két év múlva Magyarországon is külföldi munkaerővel kell pótolni a vendéglátóiparban keletkezett hiányt.

Lehet, hogy innen fog indulni egy olyan szükséglet, amit a külföldi emberek fognak lefedni, utána pedig jönni fognak a felette lévő, egyre jobban szükséges helyekre, mint egy commis vagy egy sous chef vagy utána lehet, hogy séfek

– nyilatkozta Gianni, hozzátéve, hogy aki igazán szereti ezt a szakmát, az előbb vagy utóbb vissza fog találni.

Susánszky Ádám, a ZING Burger alapítója szerint szintén meghatározó az a lemorzsolódás, ami most jellemzi a vendéglátópiacot, a magyar hamburgerlánc tulajdonosának azonban más kihívásokkal is meg kellett küzdenie a pandémia idején.

Susánszky Ádám, a ZING Burger alapítója (Fotó: Réthly Dávid)

A ZING két első, vidéki (Székesfehérvár, Debrecen) éttermét pont akkor nyitották meg, amikor az egész ország bezárt egyik napról a másikra. A szabályozások miatt Ádámnak és partnereinek gyorsan kellett cselekedniük, az átgondoltságnak és a felkészültségnek hála azonban mindkét új étterem sikeresen átvészelte a nyitást követő nehézségeket, az esetleges negyedik hullámra pedig fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek.

Ha kell, újra felvesszük a maszkot, és elkövetjük azt, amit megkérnek tőlünk, én azt gondolom, hogy az életünk minden területén ott van a fertőzés veszélye, mindenkinek önmagában kell elintéznie, hogy a legnagyobb pontossággal és felelősséggel oldja meg akár a közlekedési eszközökön, akár egy étteremben vagy bármilyen hivatalban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Címlap: Réthly Dávid


Nézd meg a Hogyan tovább? - korábbi részeit is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek