Bíró Lajos szerint lejárt a klasszikus, nagy éttermek kora

A mesterszakács szerint a koronavírus-járvány hatására nem kis mértékben alakul át a magyar vendéglátás, és sajnos sok vendéglátóhelyet fogunk még elveszíteni a közeljövőben.

Feleannyi étterem maradhat Budapesten Bíró Lajos szerint - a mesterszakács az Indexnek adott interjút arról, hogyan látja a vendéglátás jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A Bock Bisztró, a Buja Disznók valamint a Vendéglő a kisBíróhoz tulajdonosa szerint a következő egy-két évben nem fognak visszajönni Magyarországra a turisták, a főváros pedig csak az éttermek felét fogja majd tudni eltartani, így a közeljövőben még sok étterem végleges bezárásáról fogunk hallani. Szerinte a vírus maximum az ágazat egyetlen részének, a balatoni vendéglátósoknak kedvezett.

Leghamarabb nyáron lesz valami, arra készülünk. De az is csak leginkább vidéken lesz, például a Balatonnál. Ha valakinek kedvezett ez a rohadt vírus, azok a balatoni vendéglátósok lesznek. Ők évente eddig is nagyrészt csak négy-öt hónapot működtek maximális fordulatszámon, és ez az idén is így lesz: csak most egy kiéheztetett vendégtömeg érkezik majd a tó partjára.

- nyilatkozta az Index.hu-nak Bíró Lajos, aki szerint sok, eddig fine dining stílusban működő étterem tulajdonosa gondolkodik azon, hogy a jövőben inkább bisztrós jelleggel fog működni. A séf elmondása szerint hiába lesz az újranyitást követően pár hónapig fellendülés a vendéglátóiparban, az emberek a visszaállást követően kevesebbet fognak majd étterembe járni.

Bíró Lajos (fotó:Facebook.com/ Vendéglő a kisBíróhoz

Az emberek jobban átgondolják majd, akarnak-e nagyobb összegeket költeni az éttermekben, ráadásul sokan attól fognak tartani, mikor jön majd egy újabb járvány, ami ismét spórolásra, tartalékolásra késztethet mindenkit.

Bíró Lajos szerint a klasszikus éttermek kora is lejárt, a jövőben pedig egyre több olyan vendéglátóhely lehet, amely korszerű, egyedi technológiával készít majd kedvezőbb áron egyszerűbb, de ugyanúgy a csúcsgasztronómiához tartozó ételeket.

A mesterszakács - csak úgy, mint sok más vendéglátós - úgy vélekedik, a megfelelő vírusvédelmi előírásokat betartva úgy is tudná működtetni például a Fény utcai Buja Disznók Budát, hogy az nem lenne veszélyesebb, mint egy irodai büfé vagy a bevásárlóközpontok boltjainak működtetése. Bíró Lajos ugyan nem kockáztatja éttermeit azzal, hogy esetleg kinyit, ugyanakkor az állam által nyújtott segítségnek szerinte is gyorsabb tempóban kéne megérkeznie.


Ez történik most a vendéglátóiparban:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek