A varázslatos megújító: a medvehagyma

Nagymamám mindig azt mondja, egy jó szakácskönyvet felcsapni, és abból főzni majdnem mindenki tud. Ellenben, ha nem tudatosan készülsz, de tudod, mi van otthon, mi hiányzik, és tudod, hogy hogyan kell mindenből a legjobbat kihozni, na akkor tudsz igazán főzni!

Maradék az mindig van

Maradékból pedig mindig van egy kicsi a hűtőben: például egy fél fej karfiol, egy pár tojásfehérje, egy negyed csomag száraz tészta vagy egy kis felvágott, amit mindenki un már. Néha pedig kész ételmaradékok szomorkodnak a frigóban, amíg egy vállalkozó kedvű családtag rájuk nem fanyalodik. Ez a jobbik eset, rosszabb esetben irány a kuka. Szerintem senki nem dobja ki szívesen az ételt, amiért pénzt adott, és aminek az elkészítéséhez a drága idejétszentelte sokszor azonban mégsem vesszük a fáradtságot, hogy a feleslegesnek ítélt maradékokatújrahasznosítsuk. De mi most adunk egy kis segítséget: egy jó nagy adag, két napja hűtőben unatkozó krumplipürét gondoltunk újra. Segítségünkre lesz a medvehagyma, a következő hetek sztárja, aki, amellett, hogy finom és nagyon egészséges, rendkívül sokrétűen felhasználható. Még arra is képes, hogy kiváló borkorcsolyát varázsoljon a maradékból!

Medvehagymás pogácsa krumplipüréből

Hozzávalók 6 személyre

Elkészítés

  1. A medvehagymát felaprítjuk.
  2. Hozzákeverjük a krumplipüréhez.
  3. Hozzáöntünk kb. fél kg lisztet. Figyelem, a mennyiség attól is függ, hogy milyen krumplipürét készítünk! Én tejet, vajat, tejfölt és tejszínt is teszek bele, így a püré még kétnapos korában sem nagyon kemény. Ha valaki csak zsiradékor tesz az összetört krumplihoz vagy keményebbre készíti, lehet, hogy hevesebb liszt kell. Lényeg, hogy jól gyúrható, puha tésztát kapjunk, ami nem ragad a kezünkhoz, sem a tál falához.
  4. Jól összedolgozzuk, majd lisztezett felületen kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  5. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 50 perc alatt pirosra sütjük.
  7. Magában vagy fokhagymás tejföllel fogyasztjuk, de kitűnő sör- vagy borkorcsolya.

NoSalty-tipp:Ugyebből a masszából készíthetünk krokettet, ha rudakat formázunk belőle, és olajban kisütjük. Ha pedig kis gombócokat gyúrunk, és forró vízben kifőzzük, vadak vagy pörköltek mellé isteni köret lesz belőle!

A recept elmenthető a receptkönyvbe itt >>

Még több medvehagymás pogácsa recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!