Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 tipp, hogyan segíthetsz magányos ismerőseidnek karácsonykor

Hiába a szeretet ünnepe a karácsony, sokan töltik egyedül, magányosan – így segíthetsz rajtuk néhány egyszerű kedvességgel.

Egyre inkább belátjuk, hogy nagyon súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki huzamosabb ideig egyedül érzi magát. A Magány Megszüntetéséért Kampány („Campaign to End Loneliness”) szerint a magányosság már népbetegség, és ha valaki egyedül él, nincs sok közeli barátja vagy szerető családja, az legalább annyira rossz az egészségének, mintha napi 15 szál cigarettát elszívna. Egyes kutatások szerint egészségünk szempontjából a magány rosszabb, mintha súlyosan elhízunk, és aki huzamosabb ideig érzi magát egyedül, annál nagyobb eséllyel alakul ki demencia, szív- és érrendszeri betegség vagy depresszió.

A karácsony kifejezetten érzékeny időszak azok számára, akik egyedül élnek, nincsenek barátaik vagy családjuk – ilyenkor fokozódik a magányosság érzése.

Ha ismersz valakit, aki ezzel küzd, és tudod, hogy az ünnepi időszakban különösen rosszul érzi magát, az alábbi apró kedvességekkel segíthetsz rajta, hogy kicsit kevésbé teljenek rosszul számára az ünnepek.

1. Beszélgess a szomszédoddal!

Lehet, hogy te egyébként is szoktál néha néhány szót váltani a szomszédokkal, akkor ez a tipp nem neked szól. De a nagyvárosokban egyre kevésbé jellemző, hogy beszélgetünk a szomszédokkal, sokszor azt sem tudjuk, ki lakik mellettünk. Menj biztosra, és a szokásos köszönés mellett mondj pár kedves szót a melletted lakóknak, még akkor is jól fog esni nekik, ha egyébként nem magányosak.

2. Telefonálj!

Gondolkozz el azon, hogy kivel beszéltél régen telefonon, különösen azok közül, akikről tudod, hogy nem élnek pezsgő szociális életet, vagy nincs nagy családjuk. A tudat, hogy gondolsz rájuk, már kicsit jobbá teheti a kedvüket.

3. Ugorj be hozzá!

Ha van olyan családtagod vagy barátod, akiről tudod, hogy megszenvedi a karácsonyi időszakot, de a te naptárad is tele van, és nem nagyon érsz rá újabb programokat beszervezni, akkor csak ugorj be hozzá tíz percre! Nem kell mindig valamit csinálni, ha találkozol egy ismerősöddel: egyszerűen hívd fel őket, hogy odamennél egy kávéra, beszélgessetek húsz percig, aztán mehetsz is a dolgodra.

4. Hívd meg a karácsonyi vacsorára!

Ha van szabad hely a családi vagy baráti vacsora során, kérdezd meg, hogy vihetsz-e magaddal plusz egy főt. Ugyanígy, ha te rendezel vacsorát, szólj a többieknek, hogy lesz egy extra vendéged. Ezzel tehetsz a legtöbbet a magányos ismerősödért, hiszen társaságba hívod, és lehetőséget biztosítasz számára ahhoz, hogy ismerkedjen, emberek között legyen. Ha nem fogadja el a meghívást, ne vedd a lelkedre: lehet, hogy csak kellemetlenül érezné magát.

5. Kísérd el egy helyi rendezvényre!

Minden városban, kerületben vannak helyi összejövetelek – lehet, hogy az csak egy apró karácsonyi vásár a közeli parkban, mégis, olyan lehetőség lehet a magányos ismerősödnek, ami kirobbanthatja egy kicsit az egyedüllétből. Hívd el egy ilyen programra! Ez kicsit kötetlenebb, mint a karácsonyi vacsora, kevésbé személyes, még a szégyenlősebbek is hamarabb egyeznek bele.

Készülj fel ezekre az eseményekre, és ne legyél szégyellős – ha nem alkalmas, akkor úgyis jelzik majd, ha viszont alkalmas, akkor nagy örömet okozhatsz!

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!