Most már az űrben is lehet kávézni

Mi az, ami egy űrhajósnak a leginkább hiányzik az űrben? Bizonyára a család, a Föld, a barátok - és egy jó erős fekete.

Amikor az olasz űrhajós, Luca Parmitano a Nemzetközi Űrállomáson járt, elmondása szerint és nem megcáfolva olasz származását, az egyetlen dolog, amit igazán hiányolt, egy jó csésze eszpresszó volt.

Olvastad már?

Ha szereted a kávét, akkor ezt látnod kell!

Ennek megfelelően a mérnökök rögtön neki is láttak a probléma megoldásának. Igen ám, csakhogy az űrben erős hiány van gravitációból, ami nem válik a kávé javára, így első körben ezt a problémát kellett megoldani. Végül elkészítették a ISSpresso-t (az ISS az International Space Station, vagyis a Nemzetközi Űrállomás angol rövidítése), az első kapszulás kávéfőzőt, amely képes az űrben lévő extrém körülmények ellenére is kávét főzni.

Mindezt a legújabb híradások egyenesen a technológia és a mérnöki tudomány egyik legújabb ékköveként emlegetik. A projekt egyébként az Argotec vállalat, amely az űrbéli étkeztetés egyik vezető cége, a Lavazza, valamint az olasz űrhivatal közös munkájának eredményeként valósult meg.

Giuseppe Lavazza úgy fogalmazott, hogy ezzel lehetőség nyílt arra, hogy leküzdjük a súlytalanság határait és ihassunk egy jó eszpresszót. Hangsúlyozta, hogy ellentétben az úgynevezett "kávéval", amit eddig voltak kénytelenek inni az asztronauták, az ISSpresso-val most már valódi, gőzölgő kávét ihatnak.

A Phys.org-nak nyilatkozva azt is elmondta, hogy az új gép kapszularendszerrel működik, amely nem csupán eszpresszót, de több kávéfajtát is képes lesz majd előállítani, így például hosszúkávét is.

A körülményekre való tekintettel néhány más változtatást is beiktattak a "földi" kávéfőzőkhöz képest, például a kávéfőzőkben általában megtalálható műanyag csövet, amelyből a forró víz jön, acélcsőre cserélték a magas nyomás miatt, valamint több más helyettesítő rendszert is bevezettek, amelyeknek köszönhetően évekig működhet az űrbéli kávéfőző.

Olvastad már?

Itt a kávégép, amely elfér a zsebben!

(via NPR, címlapfotó: Flickr by epSos .de)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?