Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Minél több időt töltesz a nagyival, annál tovább élhet majd

Ha meghívod vacsorára a nagyit, vagy elmentek együtt sétálni, azzal növelheted annak esélyét, hogy tovább veled marad. 

A magány egyetlen életszakaszban sem jó,  a legújabb kutatások szerint azonban társasági életünk még az életünk hosszát is befolyásolhatja.

A Kaliforniai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a magánynak nagy szerepe van abban, hogy idős korban mikor és milyen mértékben jelentkezik a mentális, valamint a fizikai állapot hanyatlása. A kutatásban 1600, átlagosan 71 éves személy vett részt, akik közül korábban haltak meg azok, akik magányosnak érezték magukat – akár jó társadalmi, gazdasági és egészségi állapot ellenére. A magányos résztvevők közel 23%-a a kutatás kezdetét követően 6 éven belül meghalt, miközben a társasági élettel rendelkezőknél ez az arány alacsonyabb, 14% volt. Barbara Moscowitz, a Massachusetts General Hospital vezető szociális munkása szerint: "Egész életünkben szükségünk van azokra az emberekre, barátokra, akik ismernek minket, értékelnek bennünket, akik örömet hoznak a mindennapjainkba.”

Rosemary Blieszner, a Virgina Tech Egyetem professzora elmondta, hogy idős korban a barátságok már egészen másként alakulnak, mint fiatalabb éveinkben: több toleranciával viseltetünk egymás iránt, mivel addigra már tudjuk, hogy mi az, ami számunkra érték, és mi az, ami miatt nem érdemes veszekedni.

Amellett, hogy idős rokonainkat, barátainkat meghívjuk magunkhoz, fontos, hogy az egymás közötti kapcsolataikat is támogassuk. Éppen ezért, a közhiedelemmel ellentétben, az egészséges idősebb emberek számára is jobb az, ha egyedül vagy segítő felügyelet mellett élnek, mivel így több alkalmuk lehet a zavartalan összejövetelekre.

A nagyszülőkkel való időtöltés segít az idős embereknek: a beszélgetések, a történetek mesélése, legalább olyan fontos számukra, mint nekünk nagyi legfinomabb süteményei.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!